Aftenposten

Barns personvern skal tas på alvor i skolen

- Tonje Brenna Kunnskaps minister( Ap)

Vi har lenge sett konturene av utfordring­er knyttet til kontrollen av dataene våre. I hele samfunnet er vi i gang med å oppdatere vår digitale dømmekraft. Både folk, myndighete­r og bedrifter vil stå overfor vanskelige dilemmaer fremover.

Som resten av samfunnet er skolen i gang med en nødvendig omstilling­sprosess. Dagens e leverkjenn­e ringen annen verden enn den digitale. Digitalise­ringen går i et rasende tempo, og det er få steder det er så synlig som i klasseromm­ene våre. Derfor lanserer vi enn y digitalise­ring s strategi for barnehage og grunnskole 20. april.

Fremover skal vi ikke digitalise­re for å digitalise­re, men vi skal sikre at den støtter opp om elevenes læring. Vi skal være kunnskapsb­aserte og sikre at digitale verktøy og læremidler holder høy kvalitet.

Tre gode spørsmål. Førstelekt­or Anne Kaarstad Lie er bekymret for elevenes personvern (Aftenposte­n 2. april). Hun utfordrer meg med tre gode spørsmål som jeg vil svare på her:

1. «Skal vi som nasjon fortsette å overlate ansvaret for elevers digitale personvern til den enkelte kommune (og ofte den enkelte lærer)?» Det er mange kommuner og lærere som allerede jobber bevisst med personvern. Samtidig må vi erkjenne at det er krevende å holde oversikt i en hverdag med mange digitale tjenester. Dette er et av de store spørsmålen­e vi står overfor i digitalise­ringen av skolehverd­agen. Kommunen har ansvaret for hvilke tjenester de velger å bruke, men det er ikke det samme som at de skal overlates til seg selv. Et av målene med den nye strategien er å gi noen svar om hvordan vi kan støtte kommunene i arbeidet med personvern.

2. «Trenger vi et nasjonalt regelverk for bruk av digitale løsninger i skolen med hensikt å verne demokratie­t?» Regjeringe­n ser på hvordan vi bedre kan støtte kommunens arbeid med personvern i skolen. Vi lever i en heldigital tid hvor vi alle har godt av å tenke litt ekstra på hvem som får tilgang til våre data. Kommuner og skoler må i det daglige være bevisst på digital sikkerhet og personvern i alle sine tjenester.

3. «Hva risikerer vi som nasjon å miste dersom personvern­et i norsk skole ikke er godt nok?» I et fritt, demokratis­k samfunn har vi alle rett på kontroll over egne personlige data og hvem som har tilgang til informasjo­n om oss selv. Disse valgene skal ikke tas på vegne av ungene våre før de selv er gamle nok til å ta bevisste valg. Dette er noe som bekymrer meg både som statsråd og mor, og er et problem jeg tar på største alvor.

Reflektert­e valg. Målet vårt må være at digitalise­ringen ikke lenger skal styre oss, men at skolen selv tar styring over digitale verktøy på egne premisser. Personvern er en veldig viktig del av denne prosessen.

Digital dømmekraft er en grunnlegge­nde digital ferdighet og står sentralt i de nye læreplanen­e. Digital kompetanse skal jobbes med på alle plan gjennom skolehverd­agen.

Elevene våre skal lære å ta reflektert­e valg om personvern. De skal forstå konsekvens­ene av valgene i et samfunn i rask endring. Da trenger de god og kunnskapsb­asert støtte fra oss voksne både på lokalt og nasjonalt nivå.

❝ Dette er noe som bekymrer meg både som statsråd og mor, og er et problem jeg tar på største alvor

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ Fremover skal vi ikke digitalise­re for å digitalise­re, men vi skal sikre at den støtter opp om elevenes læring, skriver Tonje Brenna.
Foto: Olav Olsen ⮉ Fremover skal vi ikke digitalise­re for å digitalise­re, men vi skal sikre at den støtter opp om elevenes læring, skriver Tonje Brenna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway