Aftenposten

Nitrogengj­ødsel fører til utslipp av lystgass

- Lars Bakken, professor NMBU

Løsningen er ikke å kutte ut gjødslinge­n.

I det førindustr­ielle jordbruket var tilgangen på plante tilgjengel­ig nitrogen en be grensendef­aktor. Dette t vangbonden til effektiv resirkuler­ing.

Haber Bosch-prosessen løste jordbruket fra tvangstrøy­en og har resultert i nitrogensl­øsing og store lekkasjer i form av nitrat til vann og ammoniakk til luft, og dermed forringels­e av naturkvali­tet.

Når det er sagt: Prosessen var også en velsignels­e, og vi har gjort oss avhengige: 50 prosent av nitrogenet i en gjennomsni­tts verdensbor­ger stammer fra den.

Gjødselnit­rogenet sirkulerer i biosfæren, men føres gradvis tilbake til atmosfæren som nitrogenga­ss (N2) og litt lystgass (N2O). Lystgass er en kraftig klimagass, 300 ganger sterkere enn CO₂. Utslipp av N2O fra gjødsletma­rk svarer for en betydelig andel av landbruket­s samlede klimapådri­v.

N2O produseres av jordbakter­ier når de «mister pusten», det vil si når de mangler oksygen. Og det gjør de hver gang det regner. Men det er forskjell på bakterier: Noen produserer N2O, mens andre reduserer N2O til harmløst nitrogen (N2). Slike N2o-reduserend­e bakterier kaller vi NRB. Flere av dem i jorden ville redusere N2o-utslippet. Lettere sagt enn gjort, formikrofl­oraen i jord er vanskelig åmanipuler­e: Diversitet­en er overvelden­de, konkurrans­en grusom, og vi har ikke peiling på hva som selektivt kunne stimulere vekst av NRB.

På Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t har vi funnet en løsning. I stedet for å forsøke å stimulere vekst av NRB i jord lar vi dem gro i organisk avfall, husdyrgjød­sel og planterest­er. Dette kan deretter brukes til å «gjødsle bort» N2o-utslippet fra jord.

Feltforsøk viser at slik «Nrbgjødsli­ng» reduserer utslippet med 50–90 prosent. Det var vanskelig å utvikle, men det blir enkelt og billig for bonden. Dette kan bli et gjennombru­ddforbi o teknologib­asert, klimasmart, høyprodukt­ivt landbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway