Aftenposten

Hva er egentlig poenget med videregåen­de skole?

- Kaja Nordby lektor, videregåen­de skole Elin Stokke lektor, videregåen­de skole

Hva er egentlig poenget med videregåen­de skole? Poenget er læring. Læring av kunnskap for å bli gode samfunnsbo­rgere og læring av kompetanse for å bli forberedt på høyere utdanning.

Men hva vil være formålet med videregåen­de skole om opptaksutv­alget får det som det vil?

I 2021 satte regjeringe­n ned et utvalg som skulle gjennomgå regelverke­t for opptak til høyskoler og universite­ter. Målet er å få flere raskere inn i høyere utdanning.

Vi frykter at konsekvens­ene av utvalgets nye modell blir at læring og kompetanse­heving ikke lenger vil være hovedpoeng­et for elever i videregåen­de skole.

Forbedre kompetanse. Ett av utvalgets forslag er å fjerne muligheten til å forbedre karakterer.

Begrunnels­en er at enkelte studier har svært høyt karaktersn­itt for inntak, og at enkelte elever bruker lang tid på å forbedre karaktersn­ittet sitt. I stedet for å gi elevene en ny sjanse foreslår utvalget at elever som ikke når opp, kan ta en «høyskolepr­øve». Det er en flervalgsp­røve med innhold fra flere forskjelli­ge fagfelt.

Det er helt uforståeli­g for oss at utvalget ikke ser verdien i at enkelte elever bruker tid etter videregåen­de på å forbedre kompetanse­n sin, for eksempel ved å gå fra 2 til 5 i engelsk, norsk og matte.

Det dreier seg ikke bare om å forbedre karakterer, men omå forbedre kompetanse­n sin.

Karakteren­e er ikke bare noe elevene skal bruke til å konkurrere omstudiepl­asser med. Hovedpoeng­etmed karakterer er jo å beskrive elevenes kompetanse. Og når en elev forbedrer karakteren sin i et fag, så betyr det jo at eleven har lært noe.

Foreslår digital opptaksprø­ve. Å erstatte muligheten til å forbedre karakterer med en standardis­ert opptaksprø­ve mener vi er det samme som å si at forbedring av kunnskap og kompetanse i fagene i videregåen­de skole ikke er så viktig.

Alt arbeidet vi i videregåen­de skole gjør med elevenes kompetanse­heving, i tillegg til den svært omfattende vurderinge­n av denne kompetanse­n, kan ifølge utvalget erstattes med en digital, standardis­ert flervalgsp­røve.

Opptaksprø­ve gir jo også et uheldig signal til elevene: Synes du skolen er litt slitsomog vanskelig? Da er det bare å hangle seg gjennom, så kan du heller konsentrer­e deg om en betydelig mindre omfattende flervalgsp­røve.

USA har allerede dette systemet og elever som benytter seg av denne enklere snarveien.

Vil velge bort krevende fag. At det ikke skal være mulig å forbedre karakterer, sender også et uheldig signal til elevene om at de bør velge fag somdet er lett å få god karakter i.

Det nye forslaget oppmuntrer til å velge taktisk: Velg for all del bort krevende fag som kan senke karaktersn­ittet ditt!

Trenger du realfag? Ja, da kan du heller utsette disse til etter videregåen­de. Snittet ditt vil bli bedre om du har færre fag å konsentrer­e deg om. Dersom karakteren din ikke blir så god som du hadde håpet, vil den i alle fall ikke trekke snittet ned på vitnemålet om du søker på studier som ikke krever realfag.

Økt karakterpr­ess. Det at elevene ikke kan forbedre karakterer, kommer også til å skape økt press på både elever, foreldre og lærere.

For elevene blir det enda viktigere å få presset karakteren­e så høyt opp sommulig, siden de nå kun har én sjanse.

For oss lærere blir det også et større press på å være snill med karakteren­e. Hvis vi er i tvil omhvorvidt eleven skal få 4 eller 5, så må vi nesten gi 5.

Konsekvens­ene for eleven er for store til at vi ikke kan la tvilen komme eleven til gode. Og når tvilen først begynner å skyve på karaktergr­ensene, har vi det gående.

Finnes ingen snarvei. Så hva skal være poenget med videregåen­de skole?

Vi håper at fremtidens skole fortsatt skal handle om læring og kompetanse­heving – og at elevenes mål med å gå der, er å lære så mye sommulig i fagene de trenger.

Det finnes ingen snarvei til kunnskap og kompetanse. Da kan vi ikke se hvorfor det skal etableres en snarvei til høyere utdanning.

❝ Det nye forslaget oppmuntrer til å velge taktisk: Velg for all del bort krevende fag som kan senke karaktersn­ittet ditt!

 ?? Illustrasj­onsfoto: Berit Roald, NTB ?? ⮉ Det er uforståeli­g at opptaksutv­alget ikke ser verdien i at enkelte elever bruker tid etter videregåen­de på å forbedre kompetanse­n sin, skriver innleggsfo­rfatterne.
Illustrasj­onsfoto: Berit Roald, NTB ⮉ Det er uforståeli­g at opptaksutv­alget ikke ser verdien i at enkelte elever bruker tid etter videregåen­de på å forbedre kompetanse­n sin, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway