Aftenposten

Hvamå gjøres for å styre teknologiu­tviklingen?

- Kjetil Kjernsmo Ph.d i informatik­k

Som omtalt i Aftenposte­n skrev jeg under oppropet om en pause i treningen av kunstig intelligen­s (KI) til samfunnet bedre forstår hva somer i ferd med å skje. Jeg mener det haster veldig med å få den forståelse­n, og jeg har et forslag til hva vi bør gjøre. Vimå opprette nye tverrfagli­ge samfunnsin­stitusjone­r sommed et demokratis­kmandat utvikler teknologi. La meg utdype hva jeg mener med det.

Kunnskapss­kjevhet er problemet. Jeg skrev under brevet som ph.d. i informatik­k, men jeg har alltid vært tverrfagli­g orientert. Jeg har arbeidet i norsk og internasjo­nal programvar­eindustri. Inntil nylig arbeidet jeg med å skrive åpne standarder på Solid-prosjektet som ble startet av webens oppfinner Tim Berners-lee. Erfaringer jeg har opparbeide­tmeg gjennomsli­kt arbeid, har gjort at jeg nå tenker mye mer på samfunn enn på kode.

Som nevnt i Aftenposte­ns artikkel, er jeg noe frustrert over at samfunnsde­batten er for fragmenter­t og sektoriell. Noen vil ha tiltak mot kunstig intelligen­s, noen vil sette aldersgren­ser for sosiale medier, noen vil ha mer oppmerksom­het rundt personvern­et, noen vil ha algoritmet­ilsyn, og så videre.

Jeg bekymrer meg også over alle disse tingene, men mener at det grunnlegge­nde problemet er kunnskapss­kjevhet mellom teknologis­elskapene og samfunnet for øvrig. Vi klarer ikke regulere hverken KI eller sosiale medier så lenge den skjevheten er der.

Den digitale allmenning­en. Selv om jeg mener vi må trekke i bremsen nå, vil jeg takke Openai for å ha publisert CHATGPT. Det var publisert nok rundt denne teknologie­n til at vi kunne startet denne debatten for lenge siden, men først da de bygget en god chatteløsn­ing, ble samfunnet i stand til å ta debatten.

Dersom Openai hadde holdt seg til sin opprinneli­ge visjon om åpen teknologi, kunne CHATGPT blitt et godt tilskudd til kunnskapen samfunnet mangler. Infrastruk­turen under CHATGPT er i stor grad åpen, for eksempel maskinlæri­ngsramme-verket Pytorch, somstyres av en uavhengig stiftelse. Pytorch brukes også av Facebook til alle deres prosjekter innenfor maskinlæri­ng.

I internasjo­nal sammenheng snakkes det omdigital commons, eller digitale allmenning­er. Pytorch er et eksempel på en digital allmenning. Totalt er de digitale allmenning­ene meget store og spenner utover omtrent hele teknologil­andskapet.

FNS generalsek­retær António Guterres har utgitt «Our Common Agenda» der viktighete­n av å styre allmenning­ene poengteres godt. Jeg vil gå et steg lenger: Jeg mener at samfunnet skal insistere på at der programvar­eteknologi setter normer i samfunnet, såmå denne teknologie­n være i den digitale allmenning­en.

Det vil gjelde en del teknologi, men ikke mesteparte­n.

CHATGPT havnet nesten i den digitale allmenning­en, men det burde ikke vært opp til Openai å avgjøre dette. Det vil heller ikke være tilstrekke­lig for samfunnet å

❝ Det grunnlegge­nde problemet er kunnskapss­kjevhet mellom teknologis­elskapene og samfunnet for øvrig

oppnå styring over teknologie­n ved bare å ha den i allmenning­en, ofte undergrave­r teknologis­elskaper den på forskjelli­ge måter. Ei heller bør denne styringen være opp til en enkelt regjering eller et sentralise­rt styringsor­gan.

Nobelprise­n i økonomi ble tildelt Elinor Ostrom i 2009 for studiet av allmenning­er generelt. Norske bygdeallme­nninger og samiske siidaer er eksempler på typer allmenning­er Ostrom studerte, og hun forklarte hvordan de fungerer når de fungerer godt. Alle allmenning­er har til felles en tydelig styringsmo­dell.

Hun beskrev også kunnskapsa­llmenninge­r. De skiller seg ut ved at de er ikke-eksklusive og ikke-subtraktiv­e. Det betyr at alle kan få tilgang til ressursene fra dem, og at det at jeg bruker en ressurs, ikke gjør dem noe dårligere for deg.

Dette peker på hovedpoeng­et mitt: Vi vil få styring ved at vi har personer som bidrar til utviklinge­n med et mandat fra sitt demokrati. Jeg vet av erfaring at i tillegg til kunnskapsm­onopol, så henter industrien makt fra implementa­sjonskapas­itet, altså at den somskriver koden, ender oppmed mest makt. Sammen med andre aktører kan demokratie­t være med å utvikle og dermed få makt. Ved å gjøre dette kan demokratie­t påvirke normene teknologie­n setter, langt mer direkte og mye raskere enn lov kan gjøre.

Makt og motmakt. Langt ifra alle digitale allmenning­er styres godt, men mange gjør det fordi vi harmange tiårmed erfaringer.

Likevel, de som styres godt, styres bare godt innenfor et snevert perspektiv. Perspektiv­et er gjerne bare å fremskaffe god innovativ programvar­e, mest for andre utviklere som dem selv. Derfor ser ikke folk flest noe særlig til digitale allmenning­er, selv om vi alle bruker dem hver dag. Ved å bidra med tverrfagli­ge og demokratis­ke institusjo­ner kan dette rettes opp.

Det er også en rekke initiative­r i verden. Norge har gitt et bidrag ved å starte Digital Public Goods Alliance sammen med FN. Alliansen søker å bruke konkrete digitale allmenning­er i arbeidet med å nå bærekrafts­målene. Nikolai Astrup (H) var en av initiativt­agerne.

Vi kan søke samarbeid, men vi må ikke. Det er her vi kan sette inn motmakt der teknologis­elskapene er mektigst, men også svært sårbare, fordi vi får kunnskapen ut fra de lukkede rom.

 ?? Foto: Dado Ruvic, Reuters/ntb ?? Dersom Openai hadde holdt seg til sin opprinneli­ge visjon om åpen teknologi, kunne CHATGPT blitt et godt tilskudd til kunnskapen samfunnet mangler, mener innleggsfo­rfatteren.
Foto: Dado Ruvic, Reuters/ntb Dersom Openai hadde holdt seg til sin opprinneli­ge visjon om åpen teknologi, kunne CHATGPT blitt et godt tilskudd til kunnskapen samfunnet mangler, mener innleggsfo­rfatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway