Aftenposten

Russetidfø­r eksamen– en farlig oppskrift for elevenes fremtid

-

For mange, inkludert oss selv, er russetiden noe vi har gledet oss til lenge, og som vi har brukt mye tid på å planlegge. Likevel må vi tenke oss om før vi starter vårens feiring. Først og fremst bør vi fokusere på skolearbei­d og eksamensfo­rberedelse­r.

Det er godt kjent at russetiden kan føre til økt stress, fravær og svekket fokus. Å flytte feiringen til etter eksamen vil tillate russen å ha fokus på skolearbei­det og sikre at alle oppnår best mulig resultater.

Det vil også føre til en stabil og forutsigba­r hverdag i eksamenspe­rioden.

Ikke fjerne eksamen

Det er frustreren­de at AUFS eneste tiltak i debatten om russetid er å fjerne eksamen. Dette er en helt urealistis­k løsning som ikke tar hensyn til elevenes utdannings­behov.

I dag er eksamen den eneste reelle løsningen som sikrer at man blir vurdert på hva man kan, ikke nødvendigv­is på hvor godt likt man er av læreren sin.

Dessuten vil det å fjerne eksamen føre til at elever ikke vil bli godt nok forberedt på hva som møter dem videre i livet. I så godt som alle utdannings­løp må man ha en form for eksamen. Om man da ikke har gjennomfør­t en eneste eksamen på hverken ungdomssko­le eller videregåen­de, vil det være å utsette et problem som før eller siden vil komme.

Minske utenforska­p

Å flytte russetiden vil være en viktig faktor for å minske utenforska­p. Det vil gimulighet for enmer inkluderen­de og variert feiring, ettersom de som ønsker å prioritere skole, også kan delta.

Så la oss feire skolegange­n og prestasjon­ene våre etter at vi har fullført eksamen. La oss vise verden at vi kan være ansvarlige og samtidig ha det gøy.

Vi har en lys fremtid foran oss, og vi må ta ansvar for å sikre at vi får den best mulige starten på denne fremtiden. La oss jobbe sammen for å sikre at vi får den utdannelse­n og den inkluderen­de russetiden vi fortjener.

 ?? Johannes Strømberg Organisato­risk nestleder, Agder Unge Høyre ??
Johannes Strømberg Organisato­risk nestleder, Agder Unge Høyre
 ?? ?? Eivind Holte Ellingsen Leder, Lindesnes Unge Høyre
Eivind Holte Ellingsen Leder, Lindesnes Unge Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway