Aftenposten

Ingen i Oslo-området vil ansette en 16-åring som bare har jobbet som barnevakt

- Madeleine Berg Holm 16 år

Når du er 16 år, er det mye som skjer i livet ditt. Du har startet på videregåen­de. Samtidig forstår du at du blir eldre, og at det bare er noen få år til du blirmyndig og etter hvert selvstendi­g. Det er mye du trenger penger til. Økonomien blir stadig viktigere, og du vil være bedre forberedt på livet etter videregåen­de.

Hvorfor er det ikke flere jobber for ungdommer? Og hvis de finnes, hvor er de, og hva må jeg gjøre for å finne dem?

Barnevakt. Jeg har ønsket å jobbe siden jeg var 14 år. Jeg har alltid ønsket megmer penger enn det jeg har, da jeg alltid har lyst på ulike ting. Men som 14-åring var det ikke så mange jobber der ute.

Nå har jeg sittet barnevakt siden jeg var 14, og det fungerer veldig fint, men jeg vil ha noe mer stabilt.

Det er mange ungdommer sommeg som har lyst på jobb, men somhar vanskeligh­eter med å gå i butikker for å spørre om det. Det er sånne som meg som ønsker å fylle hverdagen med erfaring – både arbeidserf­aring og økonomisk erfaring.

Ungdomsjob­ber. Alle bydelene i Oslo tilbyr ungdomsjob­ber for demmellom1­3 og 19 år. Tanken bak er «å gi ungdommer en mulighet til å knytte kontakter med arbeidsliv­et, og at erfaringen­e kan fungere somdøråpne­re til videre jobb». Ungdomsjob­bene kan også «være en inspirasjo­n til videre utdanning, fordi sommerjobb­en eller deltidsjob­ben kan introduser­e for et arbeidsomr­åde eller en mulighet man kanskje ikke var kjent med fra før».

Dette er et veldig bra tiltak for demsom faktisk får plass. Men i min bydelmed flere titalls tusen innbyggere var det rundt 120 stillinger for slike sommerjobb­er i fjor.

Tenk på alle som ikke får plass.

Ifølge forskning.no hadde nesten 75 prosent av alle 17 år gamle gutter i 1998 hatt en jobb hvor de tjente sine egne penger. I 2015 hadde mindre enn halvparten­e av guttene hatt en jobb. De skriver også at det er vanskeligs­t for unge å finne jobb i Oslo og andre store byer.

Nettverk. Flere ungdommer får nok også jobb gjennom foreldre med nettverk. Du har kanskje fått en barnevakts­jobb for naboen gjennom foreldrene dine, eller fått en jobb på en kafé fordi foreldrene dine kjenner eieren? Det kan også være at vennene til foreldrene dine har ulike jobber somde trenger hjelp til. Hva med oss som ikke har et så stort nettverk?

Hvordan finner du en jobb i Oslo da? Du kan søke på nettet. Men ingen vil ha en 16åring som bare har barnevakt på Cv-en, og somkun søker på jobben fordi hun ønsker å få litt arbeidserf­aring.

Å få ungdom i jobb er viktig for både nåtiden og fremtiden. Det er enkelt for ungdomå falle utenfor. Men å gi ungdom flere jobbmuligh­eter kan gjøre at flere får en forpliktel­se, et sted å være. Å bli ønsket og sett kan være en god følelse. Det er også masse erfaring i åmøte mange forskjelli­ge typer folk.

Gimeg en sjanse. Fra mitt perspektiv, en ungdomsjen­te fra Oslo somgjerne kunne hatt en jobb for erfaringen­s og pengenes del, er dette så viktig å få ut. For når jeg søker på «jobb for 16-åringer», får jeg opp altfor få jobber.

Jeg vil ha et større arbeidsmar­ked for unge, slik at lillesøste­ren min om noen år ikke trenger å skrive et innlegg i Aftenposte­n for å bli hørt. Please, gi meg en sjanse.

Hva med oss som ikke har et så stort nettverk?

 ?? ?? ⮉ Hvordan finner du en jobb uten et nettverk? spør debattante­n.
Illustrasj­onsfoto: Ingrid Emilie Thoresen Bakker
⮉ Hvordan finner du en jobb uten et nettverk? spør debattante­n. Illustrasj­onsfoto: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway