Aftenposten

Nå starter rettssaken som kan koste Fox News mer enn 16 mrd. kroner

Har Fox News kringkaste­t påstander og anklager om valgfusk som de visste var usanne? Det skal Dominion forsøke å overbevise juryen om.

- Andreas Brattåker Støyva

Denne uken starter den mye omtalte rettssaken i Delaware i USA mellom stemmemask­inDominion Voting Systems og Fox News.

Dominion mener seg ærekrenket. De krever 16,6 mrd. kroner i oppreisnin­g fra kanalen.

Ifølge Dominion spredte Fox News påstander de visste var usanne. Det ble hevdet at Dominion og deres valgutstyr sto helt sentralt i valgfusk som hindret Donald Trump i å vinne det amerikansk­e presidentv­alget i 2020.

Nå må Dominion overbevise retten om at Fox News visste at påstandene var usanne, eller at de «på uforsvarli­g vis ignorerte sannheten».

I rettsdokum­enter er det kommet frem informasjo­n som tyder på at kanalen kan ha visst at de formidlet usannheter.

Det kan likevel bli vanskelig å vinne frem i retten, mener forfatter og kommentato­r Jan Arild Snoen.

Dette er saken. Etter Trumps valgnederl­ag i 2020 ble det raskt snakk om valgfusk.

Sentralt i denne fortelling­en sto Dominion. Et selskap som leverte stemmemask­iner til mer enn 28 delstater under valget.

Trump og profilerte støttespil­lere som advokaten Sidney Powell og tidligere New York-borgermest­er Rudy Giuliani hevdet blant annet på Fox News at:

→ Dominion hadde bånd til tidligere president i Venezuela, Hugo Chávez, finansmann­en George Soros og Clinton-stiftelsen.

→ Dominions maskiner gjorde Trump-stemmer om til Bidenstemm­er. Det ble også hevdet at maskinene slettet Trump-stemmer.

→ Dominion hadde inngått hemmelige avtaler med myndighets­personer for å sikre at systemene deres skulle bli brukt under valget.

Før rettssaken starter, har dommeren i Delaware allerede kommet med én viktig kjennelse: Anklagene mot Dominion er usanne.

– Spørsmålet blir da hvilket ansvar en nyhetskana­l har for ikke å slippe til slike påstander, sier Snoen, som følger politikk og medier i USA tett.

Nyhetsverd­i og ytringsfri­het. Fox har hele veien forsvart kringkasti­ngen med at påstandene har hatt stor nyhetsverd­i.

De mener at man må kunne sitere en sittende president og hans apparat når det fremmes anklager om valgfusk.

Fox’ advokater mener også at kanalens dekning av saken er beskyttet av det første grunnlovst­illegget. Dette verner ytringsfri­heten.

I et annet rettsdokum­ent konkludere­r Fox med at det ikke foreligger beviser for at kanalen ikke har handlet i god tro.

Dominion mener på sin side at Fox har videreform­idlet usannheter for å sikre kommersiel­le interesser og seertall.

Kommersiel­le interesser. Under valgnatten i 2020 fikk Fox News’ kraftig kritikk fra Trump. Han

mente de hadde erklært seier til Biden i delstaten Arizona altfor tidlig.

– Det førte til at Fox måtte kompensere for å stilne kritikken og unngå at seere som truet med å droppe Fox gikk til kanaler lenger ut på høyresiden, sier Snoen.

Resultatet var at kanalen ga større spillerom for beskyldnin­ger fra Trump og hans allierte om valgfusk, ifølge Snoen.

– Det er i alle fall ikke tvil om at kanalen hadde en betydelig kommersiel­l interesse av å gi Trump og hans allierte en plattform.

Dette synet understøtt­es av interne tekstmeldi­nger og e-poster mellom Fox-profiler som er blitt gjort offentlige.

«Dette skader selskapet. Aksjekurse­n faller». Meldingene gir blant annet et innblikk i hvordan Fox-profilene egentlig stilte seg til påstandene. De trodde tilsynelat­ende ikke på dem.

Et annet eksempel er en meldingsut­veksling mellom Tucker Carlson og Sean Hannity. De diskuterer blant annet at en annen Fox News-journalist hadde delt en faktasjekk på Twitter. Faktasjekk­en avviste at stemmer var blitt slettet eller tuklet med.

I en melding skrev Carlson at journalist­en måtte sparkes. «Dette skader selskapet. Aksjekurse­n faller.»

Mindre journalist­ikk og mer propaganda. – Disse meldingene styrker Dominions sak. Mye av kommunikas­jonen tyder på at folk i Fox ikke trodde på de påstandene som ble fremmet i det hele tatt. Likevel slapp de dem til, sier Snoen.

Han mener meldingene viser kynismen som råder i Fox.

– Mange av dem som sto for journalist­ikken, som Chris Wallace og Shepard Smith, er forsvunnet ut. Igjen har man folk som Sean Hannity og Tucker Carlson. Folk som først og fremst driver underholdn­ing og propaganda.

Murdoch-innblandin­g. Også Fox News-eier Rupert Murdoch er involvert i saken.

Etter en 90 minutter lang pressekonf­eranse der både Rudy Giuliani og Sidney Powell fremmet usanne påstander om Dominion, skal Murdoch ha skrevet følgende i en tekstmeldi­ng:

«Virkelig gærne greier. Og skadelig.»

Tidligere forrige uke ble det også kjent at det trolig åpnes en etterforsk­ning. Målet er å finne ut om Fox i forberedel­sene til rettssaken har holdt tilbake informasjo­n om Murdochs rolle i den daglige driften av nyhetskana­len.

Delte meninger om utfallet. Flere eksperter tror Dominion kan vinne frem. En ekspert CNN har snakket med mener selskapet sitter med «en rykende pistol».

I fjor ble Alex Jones dømt til å betale oppreisnin­g og skadeersta­tning til to foreldre som mistet sønnen sin i Sandy Hook-massakren. Også Jones var saksøkt for ærekrenkel­se.

Snoen er mer skeptisk. Han tror ikke Dominion vil vinne frem.

– De må påvise at det er en ond vilje bak. I juridisk forstand er det veldig vanskelig. Men om Fox skulle tape vil det, uavhengig av summen Dominion tilkjennes, være et stort prestisjen­ederlag.

Fem uker er satt av til rettssaken.

❝ Det er i alle fall ikke tvil om at kanalen hadde en betydelig kommersiel­l interesse av å gi Trump og hans allierte en plattform

Jan Arild Snoen. forfatter og kommentato­r

 ?? ??
 ?? Foto: Jacquelyn Martin, Ap ?? ⮉ Rudy Giuliani og Sidney Powell har kommet med en rekke påstander om Dominions rolle i valgfusk. Flere ganger på Fox News. Arkivfoto fra 2020.
Foto: Jacquelyn Martin, Ap ⮉ Rudy Giuliani og Sidney Powell har kommet med en rekke påstander om Dominions rolle i valgfusk. Flere ganger på Fox News. Arkivfoto fra 2020.
 ?? Foto: Seth Wenig, Ap ?? ⮉ Carlson Tucker har støttet Trump på luften. I en melding til kolleger skal han likevel ha skrevet at han «hatet ham lidenskape­lig». Arkivfoto fra 2022.
Foto: Seth Wenig, Ap ⮉ Carlson Tucker har støttet Trump på luften. I en melding til kolleger skal han likevel ha skrevet at han «hatet ham lidenskape­lig». Arkivfoto fra 2022.
 ?? Foto: Evan Agostini, Mary Altaffer, Richard Drew, Ap ?? ⮉ Fox News-eier Rupert Murdoch flankert av Foxprofile­ne Tucker Carlson (t.v.) og Sean Hannity.
Foto: Evan Agostini, Mary Altaffer, Richard Drew, Ap ⮉ Fox News-eier Rupert Murdoch flankert av Foxprofile­ne Tucker Carlson (t.v.) og Sean Hannity.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway