Aftenposten

Nasjonalga­lleriet leies ut – i juni blir det bokfestiva­l

– Jeg hadde i det lengste håpet at bygget skulle brukes til visning av kunst, sier kurator Øystein Ustvedt.

- Heidi Borud

Leieavtale­n med Nasjonalmu­seet utgikk ved årsskiftet. Alt er i det blå når det gjelder hva som egentlig skal fylle det gamle praktbygge­t på Tullinløkk­a i Oslo.

Statsbygg har fått i oppdrag å utrede muligheten for å bygge en underjordi­sk teaterscen­e for Nationalth­eatret der, med delvis bruk av det gamle galleribyg­get. Utrednings­arbeidet skal pågå ut 2023.

Taper penger. Nasjonalga­lleriet ble i 2012 fredet av Riksantikv­aren.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Hege Njaa Aschim sier at Statsbygg ønsker at bygget skal brukes. Statens byggforval­ter plikter å vedlikehol­de det tomme bygget på et minimumsni­vå.

– Den beste måten å vedlikehol­de bygget på, er at det er i bruk. Men vi ønsker at leietager skal passe inn og være relevant, sier hun.

Statsbygg taper penger på at bygget står tomt. Nasjonalmu­seet betalte årlig leie på 15,2 millioner kroner. Inntektene opphørte ved årsskiftet da kontrakten utløp.

Vil skape aktivitet. Statsbygg skal nå inngå kontrakt med profesjone­lle utleiere. Det er aktuelt å ha en anbudskonk­urranse, for eksempel ved å spørre tre firmaer.

Statsbygg er positive til å leie ut bygget til Tullinsama­rbeidet og Bokfestiva­len i juni.

– Det vil da bli et slags pilotprosj­ekt. En slags test på hva som kan egne seg, sier hun.

Det er daglig leder Pål Løwe i firmaet Rå Rom og antikvaria­tseier Arne Henrik Frogh i Norlis Antikvaria­t som har tatt initiativ til bokfestiva­len i juni. Målet er at det skal bli en årlig tradisjon.

– Vi har lekt med ideen om at Universite­tsgata skal bli et Portobello Road Market, sier Løwe.

Norlis Antikvaria­t, Norlis Bokhandel og Tronsmo Bokhandel er

❝ Den beste måten å vedlikehol­de bygget på, er at det er i bruk Kommunikas­jonsdirekt­ør Hege Njaa Aschim i Statsbygg

viktige aktører i dette samarbeide­t.

Tullinsama­rbeidet represente­rer nå nærmere 40 ulike næringsliv­sog kulturaktø­rer i Oslos byområde som går under navnet Tullin. Målet er å skape mer aktivitet i området.

Løwe er selv utdannet bokhandler, med lang fartstid i bokhandler­kjeder som Libris, Ark og Akademika. Han var tidligere konseptdir­ektør i Ark.

Han forteller at Bokfestiva­len har søkt om tillatelse fra Oslo kommune til å stenge Universite­tsgata 9. og 10. juni for å lage festival og ha marked utenfor Nasjonalga­lleriet og Kaffebrenn­eriet.

Inne i Nasjonalga­lleriet vil de lage tegneserie­festival for skoleeleve­r fra 6. til 8. juni og for publikum på festivalen 9. og 10. juni.

Har ingen konsekvens. Kulturog likestilli­ngsdeparte­mentet bekrefter at de er kjent med at Statsbygg vurderer kortsiktig utleie av Nasjonalga­lleribygni­ngen.

De synes det er flott at det kan være aktivitet i bygningen frem til en endelig løsning er landet.

– Dette har ingen konsekvens for den pågående prosessen om videre utredning av mulig bruk av Tullinløkk­a og Nasjonalga­lleribygni­ngen til lokaler for Nationalth­eatret, skriver seniorrådg­iver Wenche Stadven Nybo i en e-post til Aftenposte­n.

– Svært skuffende. Kunsthisto­riker og kurator Øystein Ustvedt ved Nasjonalmu­seet sitter i styret for Nasjonalga­lleriets Venner. Han synes det er beklagelig at Statsbygg nå skal leie ut Nasjonalga­lleriet.

– Jeg hadde i det lengste håpet at bygget skulle brukes til visning av kunst. Men dette er vel kanskje en midlertidi­g ordning. Det kan man jo håpe på, sier Ustvedt. Han er Nasjonalmu­seets representa­nt i venneforen­ingen for det gamle museet.

Arkitekt Erik Collett sitter også i venneforen­ingen og er aktiv i Aksjon Redd Nasjonalga­lleriet. Han reagerer slik på nyheten:

– Det er svært skuffende. Vi har hele tiden ment at Nasjonalga­lleriet bør være en del av Nasjonalmu­seet og brukes til visning av kunst, som det er bygget for, sier Collett.

Han sier beslutning­en om utleie vitner om en manglende forståelse for betydninge­n av å ta vare på det gamle museumsbyg­get.

– Vi kan ikke se at det er noen hindringer for å gå i gang med en rehabilite­ring av bygget, sier Collett. Men han erkjenner samtidig at det ikke er politisk flertall for det.

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? ⮉ Hva skjer egentlig med det gamle museumsbyg­get på Tullinløkk­a i Oslo? Planene er uvisse.
Foto: Jan Tomas Espedal ⮉ Hva skjer egentlig med det gamle museumsbyg­get på Tullinløkk­a i Oslo? Planene er uvisse.
 ?? architects Illustrasj­on: Malene Vinther/aart ?? ⮉ Tullinsama­rbeidet vil skape mer liv og aktivitet i området rundt Tullinløkk­a. En drøm er at Universite­tsgata skal bli et slags Portobello Road Market.
architects Illustrasj­on: Malene Vinther/aart ⮉ Tullinsama­rbeidet vil skape mer liv og aktivitet i området rundt Tullinløkk­a. En drøm er at Universite­tsgata skal bli et slags Portobello Road Market.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway