Aftenposten

Gigantisk edderkopp inntar Slottspark­en

Denne uken monteres en av verdens største og mest kjente skulpturer i Slottspark­en i Oslo. «Maman» er en gigantisk edderkopp i stål, bronse og marmor.

- Marius Helge Larsen, NTB

Vi er kjempeheld­ige og får mulighet til å stille ut en helt ikonisk skulptur, et helt spesielt kunstverk, i Slottspark­en, forteller sjef Gunhild Varvin i De kongelige samlinger til NTB.

«Maman» er laget av den høyt anerkjente fransk-amerikansk­e kunstneren Louise Bourgeois (1911–2010). Den skal stå i Slottspark­en fra 24. april og gjennom hele sommeren, men allerede i neste uke starter monteringe­n av det voldsomme kunstverke­t.

– Vi har planlagt dette lenge. Det er en gigantisk skulptur på nesten 10 meter x 10 meter x 10 meter, sier Varvin.

Skulpturen skal stå i det nordre hjørnet i Slottspark­en, like ovenfor Litteratur­huset.

Omreisende edderkopp. Det finnes syv eksemplare­r av edderkoppe­n. Ett av dem står permanent ved Guggenheim-museet i Bilbao, mens et annet står i Tokyo. Eksemplare­t som kommer til Norge eies av kunstneren­s egen stiftelse, og er stadig vekk på reise.

Men det er aller første gang «Maman» kommer til Norge.

– Den har vært i Athen før den kom hit, og så skal den reise videre til Australia etter at den har vært her, sier Varvin.

Mange vil kanskje synes at skulpturen er fryktinngy­tende, men kunstneren selv har sagt at den er en ode til hennes egen mor.

– Den kan sikkert både virke skremmende og vakker. Jeg håper den kan fange nysgjerrig­het og interesse og åpne opp for nye tanker og ideer.

Egen utstilling i Oslo. Louise Bourgeois skal i sommer hylles med en egen utstilling på Nasjonalmu­seet, og det er i den forbindels­e at «Maman» kommer til Oslo.

– Hun er en fantastisk kunstner på mange måter og klarer å skape gode ting ut ifra opplevelse­r som kan være skremmende eller kanskje vondt eller vanskelig, sier Varvin.

Hun klarer nesten ikke skjule sin egen begeistrin­g over å få den voldsomme skulpturen til Norge.

– Det er helt enestående. Vi gleder oss veldig, sier hun.

 ?? Foto: Natalia Tsoukala, NTB ?? ⮉ Skulpturen har mål på nesten 10 x 10 x 10 meter, og skal stå i det nordlige hjørnet av Slottspark­en, like ovenfor Litteratur­huset.
Foto: Natalia Tsoukala, NTB ⮉ Skulpturen har mål på nesten 10 x 10 x 10 meter, og skal stå i det nordlige hjørnet av Slottspark­en, like ovenfor Litteratur­huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway