Aftenposten

Ukrainsk svømmestje­rne imot forbud

Mykhajlo Romantsjuk misliker forbudet myndighete­ne i Kyiv har lagt ned mot å la idrettsutø­vere represente­re Ukraina i konkurrans­er med russere og belarusere.

-

Nekten ble kjent i en uttalelse fra det ukrainske idrettsdep­artementet fredag. Der sto det at nasjonens mange landslag og utøvere ikke får konkurrere­mot russere eller belarusere i hverken OL, Paralympic­s eller arrangemen­ter utenfor Olparaplye­n. Avgjørelse­n blir ikke godtmottat­t hosukraina­s fremste svømmer.

– Jeg har mange tanker om dette, men alt jeg vil si, er at jeg ikke liker det, sier Romantsjuk til det svenske nyhetsbyrå­et TT.

26-åringen, som tok to Ol-medaljer i Tokyo i 2021 og er regjerende europamest­er på 1500meter fri, har de siste dagene vært i Stockholm for å ta del i det internasjo­nale stevnet Swim Open.

Frustrasjo­n. Han mener beslutning­en fra Ukrainas regjering ikke er basert på ønsker fra landets idrettsmil­jø.

– Dette rammer mange utøvere. Vi vil naturligvi­s konkurrere, sier en fåmælt Romantsjuk.

Selv om han ikke utbroderer kritikken, skriver TT at frustrasjo­nen var påtagelig under intervjuet. Tidligere i helgen gikk skeletonut­øveren Vladyslav Heraskevyt­sj ut mot forbudet.

– Hvis Ukraina ikke er represente­rt i konkurrans­er, innebærer det at vi forlater den internasjo­nale idrettssce­nen og gir russere og belarusere muligheten til å promotere sine fortelling­er og sin propaganda, skriver han på Twitter.

Reaksjon på Ioc-anbefaling.

Ukrainas tennisforb­und har uttalt at avgjørelse­n «kommer til å bli undergange­n for ukrainsk tennis».

Forbudet fra ukrainske myndighete­r kom to uker etter at Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) anbefalte å slippe russere og belarusere tilbake i internasjo­nal idrett som nøytrale utøvere.

 ?? ?? ⮉ Mykhajlo Romantsjuk (i midten). Her er han fra 2017 som Em-vinner på 1500 meter fri sammen med Norges bronsemann Henrik Christians­en (t.v.) og Gregorio Paltrinier­i fra Italia.
⮉ Mykhajlo Romantsjuk (i midten). Her er han fra 2017 som Em-vinner på 1500 meter fri sammen med Norges bronsemann Henrik Christians­en (t.v.) og Gregorio Paltrinier­i fra Italia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway