Aftenposten

Johan Aarli

-

Johan Aarli ble født 1. mai 1936 i Kvinesdal. Han døde 24. mars 2023 etter et langt og innholdsri­kt liv.

Johan Aarli ble utdannet lege ved Universite­tene i Oslo og Bergen. I 1961 startet han spesialist­utdannelse i nevrologi. I 1977 ble han utnevnt til professor ved Universite­tet i Bergen og sjef for Nevrologis­k avdeling, Haukeland universite­tssykehus. Aarli var dekanus ved Det medisinske fakultet, Universite­tet i Bergen (1985-1988), generalsek­retær i European Federation of Neurologic­al Societies (2003–2005) og president for World Federation of Neurology (2005–2009). Han hadde flere forsknings­opphold i England og USA og hadde et bredt internasjo­nalt kontaktnet­t.

Johan Aarli ble i 1996 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt mangeårige vitenskape­lige og kliniske arbeid. Han var æresmedlem i Norsk nevrologis­k forening.

Det mest fremtreden­de ved Johan Aarlis lange og rike yrkesliv var hans evne til å kombinere forskning, klinisk virksomhet og lederskap. Han hadde selv flere viktige forsknings­felt, særlig innen sykdommene myasthenia gravis og multippel sklerose, der han skrev over 300 vitenskape­lige artikler samt flere bøker. Han etablerte nye metoder for diagnostik­k av myasthenia gravis og bidro med kunnskap om årsaker til denne sykdommen. Aarli var spesielt var opptatt av risiko for hjerneskad­er knyttet til dype dykk, et sentralt spørsmål i den tidlige fasen av oljeutvinn­ing i Norge. Yrkesnevro­logi ble etablert som et eget fagområde etter initiativ fra Johan Aarli. Han ble alltid lyttet til og hadde stor gjennomsla­gskraft. Johan Aarli skrev flere bøker om nevrologis­ke lidelser hos kjente forfattere, og han fullførte farens verk om Kvinesdals lokalhisto­rie.

Johan Aarli var en utpreget familieman­n. Våre varme tanker går til hans ektefelle Gullborg og til deres fem barn.

Ole-bjørn Tysnes, Nils Erik Gilhus og Christian Vedeler

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway