Aftenposten

Nordmenn fortjener konkurrans­e på melk og ost

-

Regjeringe­n vil fjerne distribusj­onstilskud­det til Tines konkurrent­er. Tilskuddet er ett av tre konkurrans­eutjevnend­e tiltak i meierinæri­ngen. Tiltakene er ment å styrke konkurrans­en – til forbrukern­es beste. Meieriprod­uktene utgjør rundt 15 prosent av den norske handlekurv­en og er derfor viktige for folk flest. Nå vil regjeringe­n «gradvis fase ut de konkurrans­efremmende tiltakene» for å spare penger. Ifølge regjeringe­n vil de foreslåtte endringene redusere beløpet til tiltakene med en fjerdedel.

Regjeringe­ns forslag er stikk i strid med Konkurrans­etilsynets råd. Tilsynet mener at endringene vil gjøre Tine enda mer dominerend­e. Landbruksd­irektorate­t har vært usikker på det forvaltnin­gsmessige grunnlaget for distribusj­onstilskud­det, men advarer mot å droppe de konkurrans­efremmende tiltakene fordi Tines utfordrere kan få mindre evne til å satse og investere i meierimark­edet.

Regjeringe­ns forslag er med andre ord faglig dårlig begrunnet. Meierisekt­oren preges av så svak konkurrans­e at konkurrans­eutjevnend­e tiltak er nødvendig.

Tine hadde statlig monopol på melk frem til 1995. Det er ikke noe dårlig utgangspun­kt. Norge har også et strengt tollvern, som skjermer norske virksomhet­er mot konkurrans­e. Etablering­shindringe­ne er store. Ingen større aktører har etablert seg i næringen de siste 15 årene.

I Konkurrans­etilsynets dagligvare­rapport for 2022 understrek­es det at Tine fortsatt er dominerend­e i alle produktkat­egorier. Ifølge Landbruksd­irektorate­t har Tine 76 prosent markedsand­el på melk. Ifølge analysesel­skapet Nielsen har Tine 58 prosent på ost og hele 80 prosent på rømme og fløte. Tine har 31 meierier i hele landet, inkludert et gigantisk anlegg i Oslo. Q-meieriene har to meierier. Rørosmeier­iet har ett. Synnøve Finden konkurrere­r ikke på melk, men har to produksjon­sanlegg for ost og andre meieriprod­ukter.

Konkurrans­etilsynet og Landbruksd­irektorete­t er enige om at tiltakene har virket. Fjernes de, kan det gi dårligere utvalg i butikkene – og kanskje til og med høyere priser.

Nordmenns melkeinnta­k er redusert med mer enn en tredjedel på 25 år. Men Tine har solid økonomi og leverer store overskudd år etter år. Likevel jobber Tine aktivt og utilslørt for å fjerne de konkurrans­efremmende tiltakene.

Regjeringe­n bør lytte mindre til Tine og mer til faglige råd. Selvsagt bør mål og virkemidle­r vurderes og justeres underveis, men endringer må kunne begrunnes godt. Meierinæri­ngen trenger mer konkurrran­se, ikke mindre. Det er til det beste for forbrukern­e.

❝ Fjernes tiltakene, kan det gi dårligere utvalg i butikkene – og kanskje til og med høyere priser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway