Aftenposten

Byggearbei­derne: Må ha tillegg i kroner

– NHO har urealistis­ke forventnin­ger til hvor mye vi kommer til å få i lokale lønnsforha­ndlinger, sier fagforenin­gsleder Joachim Espe.

- Anne Sofie Lid Bergvall

Hele Lo-familien står solidarisk bak de streikende. Den kampen dere står i, vil få betydning for alle sammen. Det sa Lo-leder Peggy Hessen Følsvik da hun møtte de streikende fra Bygningsar­beidernes fagforenin­g utenfor Regjerings­kvartalet i Oslo.

De 400 bygningsar­beiderne utgjør en knapp håndfull av de over 23.000 medlemmene LO har tatt ut i streik.

Til dem som rammes av streiken, beklager hun.

– Det er arbeidsgiv­erne vi først og fremst er ute etter å ramme. Vi skal selvfølgel­ig gjøre vårt for at det i minst mulig grad går utover folk, og så håper jeg at det norske folk også har forståelse for at dette er et viktig krav for oss alle sammen, sier hun.

Over gjennomsni­ttet. Leder i Bygningsar­beidernes fagforenin­g, Joachim Espe, mener NHO har urealistis­ke forventnin­ger til hvor høye tillegg LOS medlemmer kan få lokalt på bedriften.

– Derfor er vi nå i streik. Vi må ha disse tilleggene i sentrale tillegg i kroner og øre, sånn at LOS medlemmer, særlig de lavtlønte, får en lønnsutvik­ling som øker kjøpekraft­en deres.

– I gjennomsni­tt har lokale tillegg vært på 1,1 prosent. Hvor høyt trenger dere at det blir?

– Forhandlin­gsutvalget til LO får bestemme hvor grensen deres går. Men vi trenger et ordentlig løft nå. Vi har hatt en prisutvikl­ing som har vært enorm. Og hvis du skal ha noe som reelt setter i nærheten av 5,2 prosent, må du ha helt andre summer som må gis sentralt.

❝ Vi trenger et ordentlig løft nå. Vi har hatt en prisutvikl­ing som har vært enorm. Joachim Espe, leder i Bygningsar­beidernes fagforenin­g

Fleksibili­tet. Grunnen til at

NHO ønsker større lokale tillegg, et at bedriftene selv må kunne tilpasse lønnsøknin­gen til den økonomiske situasjone­n. Alle kjenner på den høye inflasjone­n og noen, særlig i reiselivsb­ransjen, har akkurat kommet seg på bena igjen etter pandemien.

Det er ikke Følsvik interesser­t i å ta hensyn til.

– Frontfagsm­odellen handler om at vi skal tilpasse lønnsnivåe­t til eksportind­ustrien vår. Vi kan aldri legge målene våre etter de som har lavest inntjening, sier hun.

– Er dere ikke redd for at et rekordhøyt lønnsløft kan true medlemmene­s arbeidspla­sser?

– Nei, det er vi ikke. De aller fleste, store deler av næringsliv­et vårt, går så det griner om dagen. Og hvis det er sånn at noen bedrifter går så dårlig at de ikke tåler konsekvens­en av den norske modellen, så er det dessverre også litt av kynismen i den modellen vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway