Aftenposten

Lomener Nhohar lekket

Lo-leder Peggy Hessen Følsvik mener NHO er de eneste som har noe å vinne på å lekke detaljer fra meglingen mellom partene. NHO nekter blankt for å ha lekket.

- Nora Rydne

Jeg kan ikke se at noen andre har en fordel av å lekke dette enn NHO, sier Lo-leder Peggy Hessen Følsvik omat tall fra riksmegler­ens skisse er omtalt i en rekke medier. Hun er til stede i Regjerings­kvartalet for å snakke med streikende Lo-medlemmer i byggebrans­jen. Lo-lederen melder nytt streikeutt­ak på 15.509 medlemmer fredag. I dag er 22.947 Lo-medlemmer tatt ut. Den lekkede skissen, somfølsvik ikke ønsker å kommentere innholdet i, ser slik ut:

→ Sentralt tillegg som gis til alle: 1,9 prosent

→ Overheng (lønnstille­gg som ble gitt i fjor): 1,4 prosent

→ Lokal lønnstille­gg (glidning): 1,9 prosent

Det eneste Lo-lederen vil si om skissen, er at den ville ført til en fortsatt reallønnsn­edgang for mange av deresmedle­mmer. Striden står om et høyere generelt tillegg, slik at medlemmene ikke blir avhengig av gode lokale oppgjør for å sikre reallønnsv­ekst.

Kan bli anmeldt. Følsvik mener NHO selv må svare for hva de eventuelt har å vinne på å gi ut informasjo­n om skissen som ble presentert for partene. Hun påpeker at lekkasjer kan bli politianme­ldt.

– Riksmekler­en påpekte dette for oss da vi startet meglingen, og det var også det siste han sa før vi gikk fra meglingen i går: Meglingen er taushetsbe­lagt, og det er faktisk straffbart med lekkasjer.

– Kronen på verket i denne streiken kan bli å bure inne noen?

– Det må du spørre riksmegler­en om. Vi har faktisk vært på nippet til å risikere anmeldelse­r tidligere, så jeg er helt sikker på at Mats Ruland vurderer det, sier Følsvik.

Riksmegler Mats Ruland ønsker ikke å kommentere brudd på taushetspl­ikten før konflikten mellom partene er over.

– Diskusjone­r rundt taushetspl­ikt får bli et tema direkte mellom partene og meg på et senere stadium, skriver Ruland i en SMS til E24.

NHO: – Absurd. NHO nekter på sin side blankt for å ha lekket noe som helst.

– Vi er tjent med at taushetspl­ikten overholdes, sier Nho-sjef Ole Erik Almlid.

Han ønsker ikke å kommentere tallene som er kommet ut i pressen, utover at han mener LOS påstand om at riksmegler­ens skisse ikke fører til økt kjøpekraft, er feil.

– Hva synes du om beskyldnin­gene fra LO?

– Jeg synes de skal ta det direkte med riksmegler­en. Ingen av oss lekker, sier Almlid.

Almlid påpeker at Lo-lederen selv sa i innledning­sforedrage­t sitt på Lo-kongressen at lønnsoppgj­ør skal være fordelt med en tredjedel vekt på sentralt tillegg, og to tredjedele­r på lokalt.

– Vi har vært opptatt av god fordelingm­ellom sentralt og lokalt tillegg, slikman har lang tradisjon for i norsk lønnsdanne­lse. Det sikrer at man ivaretar kriteriet om lønnsevne hos bedriftene, sier Almlid.

– Jegmå minne om at NHO sa ja til skissen som ble lagt frem av riksmegler­en, og det kostet oss mye å komme frem til det.

– Vi kan gjerne karakteris­ere dette somen klassekamp. For Lo-familien har det vært ekstremt viktig denne gangen å løfte de lavest lønnede. Det er de som har hatt det tøffest gjennom de siste årene – gjennom krig, pandemi, økte priser og økt rente.

– Det er det som gjør at vi til slutt valgte å gå den tunge veien å gå ut i streik. Det er en solidarisk streik forbundene imellom, for å løfte i flokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway