Aftenposten

Frykter ølkrise i vårvarmen

Endelig vår! Men: Allerede mandag ettermidda­g var Rignes tomme for øl på fat.

- Torkjell J. Trædal og Jens Schøien Øvregård (foto)

Ringnes er blant bedriftene som må stanse produksjon og utlevering på grunn av streiken i frontfaget. Rundt klokken 14.30 mandag var utsalget tomme for øl på fat, opplyser pressesjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til Dagbladet.

– Det er fortsatt noen produkter og varer der, men det begynner å tynnes. Det er helt tomt for pils på fat, sier han.

På Bryn i Oslo løfter Tom-fredrik de Ridder og Einar Kaupang en modular med øl inn i en varebil. Den brukes i tappetårne­ne på puben Albatross på Torshov. På Bryn har Ringnes et eget utsalg for bransjen. Mandag morgen sto mange pub-, restaurant- og kioskeiere to–tre timer i kø for å sikre seg ekstra drikkevare­r.

Er du glad i brus, øl eller sprit eller en frisk blanding av dem, kan du få trøbbel fremover.

Ansatte ved bryggerien­e og ved spritlever­andører er tatt ut i streik. Snart kommer trolig ansatte hos de store isprodusen­tene etter. Blir det utepils i vårværet? Blir det is til 17. mai?

Tomt for brus og øl. – Jeg tror dette går over snart, sier de Ridder.

Kollega Kaupang er mer usikker. – Men vi skal selge pils. Det er planen, sier Kaupang.

Bryggeriet Ringnes er blant dem som nå har stoppet all produksjon og distribusj­on. De lager ikke bare øl. Også Solo, Pepsi og Farris og energidrik­ker tappes hos Ringnes. Siden Ringnes leverer produktene selv, er det ikke ekstra lagre med drikkevare­r. Ringnes har sendt ut alt de har.

– Når det blir tomt i butikkene og kranene, så er det tomt, sier kommunikas­jonssjef Nicolay Bruusgaard.

Hvor lang tid det tar, vil variere etter hvor mye butikken eller utestedet har kjøpt inn. Eieren av Narvesen-kiosken på Oslo S, Ole Martin Jørgensen, løfter inn Pepsi og Solo i bilen sin.

– Det er for å ha litt ekstra. I tilfelle det blir langvarig.

Det kan bli lite is til 17. mai. De to største isprodusen­tene tas ut i streik fra fredag, dersom det ikke blir enighet før den tid. Det er snakk om:

→ 105 ansatte ved Diplom-is på Hagan i Nittedal.

→ 106 ansatte ved Hennig-olsen i Kristiansa­nd.

Paal Hennig-olsen, administre­rende direktør i Hennig-olsen Is, sier de allerede mandag morgen merket at de ikke fikk leveranser av råvarer. Hennig-olsen har en del is på lager.

– Men det er nå det begynner med finværet. Da går det som en kule, konstatere­r Hennig-olsen.

Produksjon av potetgull og sjokolade rammes også av streiken.

Har øl i en uke. – Det begynner gå tomt der inne. Mange vil slite, sier Aron Komlosi.

Han driver puben Barcode i Lillestrøm. Der har han tanker med øl, men også han kjøper de mindre 20 liters modulartan­kene på ølutsalget på Bryn.

– Hvis det går mer enn én uke uten leveranse, blir det tomt, sier Komlosi mens han løfter Schous, 1664, Brooklyn, Frydenlund inn i bilen.

– Du drev pub under pandemien også?

– Ja. Det tar aldri slutt for denne bransjen, sier pubeieren.

Han får sympati fra Bruusgaard i Ringnes bryggerier.

– Dette rammer mindre utesteder og restaurant­er som nettopp har vært gjennom en pandemi, der de har vært tvunget til å stenge. Kanskje har de nettopp kommet seg ovenpå igjen, sier Bruusgaard.

Russetreff. Russetiden er bare dager unna. Til det største landstreff­et i Kongeparke­n utenfor Stavanger kommer 15.000 russ. Til Fredrikste­n i Halden kommer 8000. Aasmund Lund i Lundgruppe­n, som arrangerer landstreff­et i Kongeparke­n om under to uker, sier de får øl fra bryggeriet Lervig. De er ikke omfattet av streiken.

I Halden sier daglig leder Lasse Kjønigsen at de var føre-var. De hadde bestilt og kjøpt inn på forhånd. Russetreff­ene går dermed som normalt.

❝ Hvis det går mer enn én uke uten leveranse, blir det tomt Aron Komlosi, driver driver puben Barcode i Lillestrøm

 ?? ?? ⮉ Det var to–tre timers kø ved Ringnes ølutsalg.
⮉ Det var to–tre timers kø ved Ringnes ølutsalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway