Aftenposten

Flere lønnsforha­ndlinger utsettes

Lønnsforha­ndlingene i kommunesek­toren skulle starte torsdag, men er utsatt på grunn av streiken i frontfagen­e. Også forhandlin­gene i Spekter-området utsettes.

- Ntb-marie De Rosa og Isabel Bech

Mandag møttes KS og fagforenin­gene LO Kommune, Unio kommune, YS- K og Akademiker­ne-kommune for en avklaring og ble enige om å utsette forhandlin­gene inntil videre.

Det skjer etter at 25.000 ansatte i LO og YS mandag morgen gikk ut i streik etter at det ble brudd i meklingen med NHO søndag. Rammen i frontfaget er normgivend­e for de andre lønnsoppgj­ørene som kommer på løpende bånd utover våren.

Ikke dramatisk. – Det er naturlig at det får konsekvens­er at vi ikke har fått på plass en frontfagsr­amme, sa Tor Arne Gangsø, arbeidsliv­sdirektør i kommunesek­torens arbeidsgiv­erorganisa­sjon KS, til NTB tidligere mandag.

Han tror ikke streiken i privat sektor vil få store konsekvens­er for forhandlin­gene i offentlig sektor utover de utsatte forhandlin­gene. Han tror heller ikke det øker sjansen for flere streiker.

– Det kan bli en tidsforsky­vning, men det er ikke dramatisk for oss.

Spekter-forhandlin­ger utsettes. LOS forbund Spekter skulle starte lønnsforha­ndlinger med NHO allerede tirsdag 18. april, men også disse utsettes på ubestemt tid. 50.000 medlemmer berøres av forhandlin­gene.

– Vi må ha på plass resultatet fra frontfaget før vi har noe å forhandle på, derfor er det naturlig med en utsettelse, sier forhandlin­gsleder og nestleder Lise Olsen i LO Stat.

Lill Sverresdat­ter Larsen, som er leder for Norsk Sykepleier­forbund og forhandlin­gsleder i Unio for Spekteromr­ådet, forventer tøffe forhandlin­ger i år.

– Når vi ser at de ikke klarer å bli enige i privat sektor, som er en startplank­e for oppgjørene, så peker det framover mot at det blir tøft også i offentlig sektor, sier hun til NTB.

I tillegg til store foretak som Vy, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursekt­oren, helseforet­akene og en rekke andre små og mellomstor­e virksomhet­er av lønnsoppgj­øret i Spekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway