Aftenposten

Flere palestiner­e sier nå ja til å bruke vold

Den palestinsk­e ledelsen blir kalt korrupt og autoritær. Det gagner dem som vil ta til våpen mot Israel.

- Hanne Christians­en Korrespond­ent i Midtøsten

Det koker i de okkuperte palestinsk­e områdene. Fjoråret var det blodigste året på Vestbredde­n og i Øst-jerusalem på to tiår. 2023 har startet enda verre. Hittil i år er minst 92 palestiner­e blitt skutt og drept av israelske soldater og bosettere. Samtidig har palestiner­e drept 19 mennesker i Israel og i de okkuperte områdene.

Nå støtter stadig flere palestiner­e væpnet motstand. Men utviklinge­n skyldes ikke bare Israel.

Rekordhøy skepsis. En fersk meningsmål­ing gjennomfør­t av forsknings­institutte­t PSR viser at stadig flere palestiner­e ikke stoler på sine egne ledere.

De palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e (PA) er navnet på styresmakt­en somhar politisk og sivilt ansvar på deler av Vestbredde­n. De ledes av den 88 år gamle president Mahmoud Abbas.

PA ble opprettet i 1994 i forbindels­e med Oslo-avtalene. I dag har fredsforha­ndlingene stoppet helt opp. Dermed står PA nå overfor en eksistensi­ell krise, mener nyhetsmaga­sinet The Economist.

I meningsmål­ingen fra mars svarer over halvparten at det er i palestiner­nes interesse at PA kollapser. Det er flere enn noensinne, ifølge PSR.

Hvordan har det gått så galt for den palestinsk­e ledelsen?

Harmistet kontroll. – Dette er en kollaps både i sosial og politisk autoritet, svarer Dag Henrik Tuastad. Han er førstelekt­or i Midtøsten-studier ved Universite­tet i Oslo.

Den palestinsk­e ledelsen består i hovedsak av eldre menn som klamrer seg til makten, forklarer Tuastad. De har fullstendi­g mistet kontakten med unge palestiner­e, mener han.

Det er krise i en befolkning der 69 prosent av befolkning­en er under 29 år gamle.

– Ungdommene er frustrert over at PA ikke klarer å beskytte palestinsk­e byer, sier Tuastad.

Han viser til at PA tidligere ble kalt «okkupasjon­spolitiet» av Hamas, den ytterliggå­ende militante gruppen som styrer Gazastripe­n, og som er terrorstem­plet av Israel, EU og USA. Antydninge­n var at PA tjente Israels interesser og ikke palestiner­nes.

– Nå er dette blitt en vanlig oppfatning langt inn på Vestbredde­n, sier Tuastad.

Men hvorfor er palestiner­ne så lei av egne ledere?

Korrupt og udemokrati­sk. Det er flere årsaker til det:

→ Avlyser valg: Palestiner­ne har ikke fått gå til valg siden 2006. Flere ganger har Abbas avlyst valg. Det skjedde senest i 2021. Da skyldte presidente­n på at Israel ikke ville tillate frie valg i okkuperte Øst-jerusalem. Men de fleste palestiner­e mener det bare skjer fordi Abbas vet at Hamas ville ha vunnet.

→ Knebler kritikere: PA strammer grepet om det palestinsk­e sivilsamfu­nnet. Menneskere­ttsgruppen Human Rightswatc­h kom denne uken med en uttalelse. Der anklager de PA for å kneble, fengsle og torturere sine motstander­e.

→ Betaler ikke ut lønn: PA skal sikre palestiner­ne på Vestbredde­n grunnlegge­nde infrastruk­tur. Det får de ikke til. Siden februar har 20.000 lærere streiket fordi de ikke har fått lønn. Flertallet støtter streiken, ifølge meningsmål­ingen til PSR.

Slik oppsummere­r The Economist den palestinsk­e ledelsen: «Udemokrati­sk, ineffektiv og gjennomkor­rupt.»

Så hvemvil palestiner­ne heller ha som ledere?

Hadde det blitt holdt presidentv­alg i dag, ville Hamas’ kandidat ha vunnet over Abbas, ifølge PSRS måling.

Rundt 70 prosent av palestiner­e på Vestbredde­n tror nå på en tredje intifada, altså et væpnet palestinsk opprør. Den andre intifadaen fant sted på begynnelse­n av 2000-tallet.

❝ Udemokrati­sk, ineffektiv og gjennomkor­rupt The Economist om palestiner­nes ledelse

 ?? Foto: Raneen Sawafta, Reuters/ntb ?? ⮉ I februar kom det til sammenstøt mellom militante palestiner­e og israelske soldater i Nablus midt på lyse dagen. PAS sikkerhets­styrker var ikke å se.
Foto: Raneen Sawafta, Reuters/ntb ⮉ I februar kom det til sammenstøt mellom militante palestiner­e og israelske soldater i Nablus midt på lyse dagen. PAS sikkerhets­styrker var ikke å se.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway