Aftenposten

Slik var jakten på 21-åringen bak Pentagonle­kkasjen

Det startet med at fire hemmelige dokumenter dukket opp på russiske Telegram-kanaler. Én uke senere satt FBI med den mistenkte 21-åringens navn og adresse.

- Tor Arne Andreassen

Hemmelige detaljer om Ukrainakri­gen var blitt postet i sosiale medier. Lekkasjen ble etterforsk­et av det amerikansk­e forsvaret. Det kunne The New York Times fortelle sine lesere den 6. april, på skjærtorsd­ag.

Bilder av hemmelige dokumenter var i løpet av den siste uken blitt lagt ut på Twitter og Telegram, to av verdens mest brukte sosiale medier.

Saken vokste raskt. Snart ble det klart at hundrevis av bilder av hemmelige dokumenter var blitt spredt.

En gullgruve for mediene, selvsagt, som alle kastet seg inn i jakten på dokumenten­e og på kilden til lekkasjen.

Parallelt satte amerikansk­e myndighete­r, med FBI i spissen, inn store ressurser på å finne ut hvem som sto bak. Det skulle bli et kappløp der mediene og FBI lå nærmest side ved side.

Gjerningsm­annen, 21 år gamle Jack Teixeira, ble fort klar over at det brant under føttene hans. Mens internettv­ennene hans, mange av dem tenåringer, begynte å snakke med både medier og myndighete­r.

Teixeira, en korporal som jobbet med etterretni­ng for det amerikansk­e luftforsva­ret, ble pågrepet torsdag 13. april. Det var gått ganske nøyaktig én uke siden The New York Times hadde sin første artikkel om saken.

En sak full av tenåringer. New York Times publiserte søndag en nyhetssak der de avslører hvordan de jobbet med saken.

Frilansere­n Aric Toler, som samarbeide­r med avisen, fikk tidlig i prosessen et tips. Hemmelige dokumenter var blitt delt på en Discord-kanal for folk som var opptatt av kart for videospill­et Minecraft. Discord er et sosialt medium som er mye brukt av dataspill-entusiaste­r.

Toler tok kontakt med verten som administre­rte den aktuelle kanalen.

Det viste seg å være en tenåring. En meget engstelig tenåring, som insisterte på at han ikke var kilden til lekkasjene.

Han forklarte at han hadde fått dokumenten­e fra en annen Discord-kanal dedikert til prat om wow_mao, en filippinsk Youtube-stjerne med over 200.000 følgere.

Der hadde en tenåring som kalte seg Lucca spredt bilder av over 100 dokumenter.

Vennene ville verne «the O.G.». Lucca var også medlem av Thug Shaker Central, en Discord-kanal med 20–30-medlemmer. Der var hundrevis av dokumenter blitt delt. Denne kanalen viste seg å ha blitt slettet. Men tidligere medlemmer snakket med flere medier, deriblant New York Times, Washington Post og Associated Press.

Blant annet for å renvaske Lucca, fortalte de at den opprinneli­ge kilden var «the O.G.», en forkortels­e for «original gangster», i overført betydning omtrent en opphavsman­n som er høyt respektert. Han ble beskrevet som en mann i 20-årene som jobbet i en militærlei­r. Gjennom 3–4 år hadde han fungert som en farsfigur for de yngre medlemmene.

Chattevenn­ene ville ikke fortelle mediene hvem O.G. var, men avisene fant ham likevel.

Kjøkkenben­ken hjemme hos mor. The New York Times gransket hvilke videospill O.G. hadde spilt på nettet og hvem han hadde spilt disse spillene sammen med. De så på Steam, en app som selger videospill, hvor også spillere er i kontakt med hverandre.

Det ledet dem til en spiller med brukernavn­et jackdjdtex. På denne kontoen fant de et skjermbild­e fra et videospill der en spiller ble identifise­rt som J Teixeira.

Deretter saumfarte reporterne Flickr, Instagram og andre nettsteder. De fant bilder av en Jack Teixeira. Ett hvor han var i militæruni­form og ett der han står ved siden av en kjøkkenben­k.

Reporterne la merke til at en lignende kjøkkenben­k kunne skimtes på noen av bildene av dokumenten­e.

Neste dag sto journalist­ene utenfor boligen til 21-åringen. Han bodde fremdeles hjemme hos moren. Svigerfare­n fortalte dem at den eneste Jack skulle prate med nå, var en advokat.

Snart snirklet et fly over eiendommen. Det ble klart at myndighete­ne var på det samme sporet som journalist­ene. Dagen etter ble 21-åringen arrestert.

FBI gikk rettens vei for å avsløre «the

O.G.». Myndighete­ne kan ha gjort mye av det samme som journalist­ene. Men de har i tillegg en rekke andre midler til disposisjo­n. En av 21-åringens venner fra Thug Shaker Central ble informant for FBI. Det viser rettsdokum­entene som ble offentligg­jort i forbindels­e med fengslinge­n.

Informante­n, kalt User 1 i FBIS papirer, har delt noen av de hemmelige dokumenten­e på internett. Han kan ha fått valget mellom å hjelpe FBI med etterforsk­ningen eller bli straffefor­fulgt.

Etter en foregående rettsprose­ss opplyste Discord den 12. april til FBI at den som skjulte seg bak O. G.s brukeriden­titet, var Jack Teixeira. De kunne også oppgi at han bodde hjemme hos moren sin i Massachuse­tts. User 1 kunne dessuten bekrefte at den Jack han hadde møtt, var identisk med mannen som var avbildet på Jack Teixeiras førerkort.

Dagen etterpå ble Jack Teixeira arrestert. Han risikerer mange år i fengsel.

 ?? Foto: Social media website/reuters/ntb ?? ⮉ Jack Teixeira la ut et bilde av seg selv på sosiale medier.
Foto: Social media website/reuters/ntb ⮉ Jack Teixeira la ut et bilde av seg selv på sosiale medier.
 ?? ??
 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Jack Teixeira, iført en rød shorts og en T-skjorte, blir ført bort av tungt væpnet politi.
Foto: AP/NTB ⮉ Jack Teixeira, iført en rød shorts og en T-skjorte, blir ført bort av tungt væpnet politi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway