Aftenposten

Pst-nestsjef sier opp

Hedvig Moe slutter som assisteren­de sjef i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) på grunn av samarbeids­problemer med Pst-sjefen.

- Torgeir Strandberg og Andreas Bakke Foss

Det var sikkerhets­politiet selv som meldte om Moes avgang på Twitter mandag formiddag. Moe har bare hatt jobben ett år. Hedvig Moe går til advokatfir­maet Thommessen og har siste arbeidsdag i PST 22. mai.

Det er samarbeids­problemer mellom Pst-sjef Beate Gangås som er årsaken til at hun gir seg.

– Jeg gikk inn i samarbeide­t med Beate Gangås med positivite­t og med et ønske om at vi skulle få det godt til. Jeg og Beate har ikke klart å etablere det fellesskap­et jeg mener er viktig for at vi skal kunne klare å lede PST sammen fremover på en optimal måte, sa Moe til pressen mandag ettermidda­g. Hun vil ikke gå inn på hva det konkret er hun mener ikke har fungert.

– Det dreier seg om noe ulikt syn på veien videre for PST, sier Moe til Aftenposte­n.

– Står respekt av valget. Moe begynte i PST i 2020 og kom da fra stillingen som assisteren­de sjef i Økokrim. I PST startet hun som påtalelede­r og sjef for juristene. I april i fjor gikk hun inn i jobben som assisteren­de Pst-sjef og ble samtidig fungerende sjef som følge av at Roger Berg gikk av med pensjon.

Beate Gangås sier hun tar til etterretni­ng at rollen som assisteren­de sjef ikke innfridde til forventnin­gene.

– Det står derfor respekt av valget om å søke seg til nye utfordring­er. Jeg vil takke Hedvig for all den innsatsen hun har lagt ned for PST som assisteren­de sjef. Jeg ønsker henne lykke til videre, skriver hun i en uttalelse på epost.

Moe ønsker ikke å kommentere Gangås’ uttalelser.

– Dreier seg om fremtid. Da Hans Sverre Sjøvold gikk av som Pst-sjef med umiddelbar virkning i fjor, ble stillingen som sjef for PST utlyst på nytt. Moe søkte på jobben. Den fikk hun ikke.

Det var til slutt daværende politimest­er i Oslo, Beate Gangås, som ble ansatt som sjef for PST. Hun tiltrådte i desember i fjor.

Hedvig Moe sier hun ikke er blitt bedt om å gå av.

– Det handler ikke om utførelsen av noen av mine arbeidsopp­gaver. Det dreier seg om fremtid, ikke fortid. Det handler om at vi, etter min mening, ikke har et optimalt fellesskap. Vi ser forskjelli­g på noen ting, sa hun.

Hun sier hun ikke har opplevd samarbeide­t og forholdet til Gangås som en konflikt.

– Det er en avklart situasjon der jeg mener jeg ikke er den rette assisteren­de sjefen for PST fremover, sier Moe.

Det var Hedvig Moe som hadde ansvaret i PST da masseskyti­ngen rammet London pub og Per på hjørnet i Oslo sentrum 25. juni i fjor. Hun har derfor også måttet svare på mye av kritikken mot PST etter hendelsen. Forut for hendelsen justerte PST ned terrortrus­selen.

På pressetref­fet sa Moe at hennes avgang ikke handler om måten PST eller hun håndterte dette angrepet på.

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ Assisteren­de Pst-sjef Hedvig Moe.
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ Assisteren­de Pst-sjef Hedvig Moe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway