Aftenposten

Frykter forskjells­behandling av alvorlig kreftsyke

Ekspertpan­elet gir råd om behandling til alvorlig syke pasienter. Nå registrere­r de at stadig færre sykehus følger deres råd.

- Tine Dommerud og Lene Skogstrøm

Ifjor fikk 190 alvorlig syke kreftpasie­nter ny vurdering av behandling­smulighete­ne sine av Nasjonalt Ekspertpan­el.

Ekspertpan­elet vurderer om det finnes andre aktuelle behandling­smetoder for pasienter med uhelbredel­ig kreft i Norge eller utlandet.

Aftenposte­n skrev nylig om kreftpasie­nten Lars. Han fikk svært god effekt av kreftbehan­dling i utlandet. Ekspertpan­elet anbefalte at han skulle få dekket videre behandling, men Utenlandsk­ontoret på Oslo universite­tssykehus sa nei. Saken er sendt til Klagenemnd­a for utenlandss­aker.

Kreftforen­ingen, Ekspertpan­elet og Lars’ behandlend­e lege mener det er betenkelig at sykehus ikke følger rådene de får. De mener det fører til forskjells­behandling.

Ulike avgjørelse­r. Ekspertpan­elet har kun en rådgivende rolle og ingen beslutning­smyndighet. Det er opp til det enkelte helseforet­ak om rådene følges.

→ I 2022 ga panelet 19 råd om at pasienter kunne delta i kliniske studier i Norge. 10 av rådene ble ikke fulgt.

→ Fire pasienter ble anbefalt å delta i studier i utlandet. For tre av dem ble rådene ikke fulgt.

→ For utprøvende behandling utenfor studier (såkalt off label) ble det gitt 23 råd om behandling. 10 sykehus fulgte rådene, i 8 saker ble det avslag. I 5 saker var ikke behandling­en lenger aktuell.

Ifølge leder Halfdan Sørbye var det i fjor høst en økning i antallet saker der helseforet­akene ikke fulgte Ekspertpan­elets råd. Det ble gitt flere avslag i siste halvdel enn i første halvdel av året.

– Ved samme sykehus fikk én pasient ja på våren, mens en pasient med tilsvarend­e tilstand fikk avslag sent på høsten, sier han.

– Jeg tror det er stram sykehusøko­nomi som ofte avgjør disse avslagene. Kost-/nytteregns­kapet er blitt enda strengere, sier Sørbye.

Diskuterer å legge ned. – Vi som er faste medlemmer i Ekspertpan­elet har diskutert jevnlig om det er meningsfyl­t å fortsette hvis våre råd i stor grad ikke følges av helseforet­akene, sier Sørbye.

Kreftforen­ingen var allerede ved opprettels­en av Ekspertpan­elet bekymret for at rådene ikke skulle bli fulgt.

– Når selv lederen nå er usikker på om Ekspertpan­elet har livets rett, er vi avhengige av at politi

kerne våkner, sier generalsek­retær Ingrid Stenstadvo­ld Ross.

– Det er helt hårreisend­e å se at enkelte sykehus nå behandler like pasienter ulikt på våren og på høsten, fordi man vektlegger økonomi tyngre på høsten.

– For pasientene blir det da helt «bingo» om man ender opp med å få en behandling Ekspertpan­elet anbefaler. Det kan vi ikke leve med.

Daværende helseminis­ter Bent Høie satte ned Ekspertpan­elet i 2018. Han hadde en klar forventnin­g om at sykehusene ville følge råd fra «landets fremste fagfolk» i Ekspertpan­elet. Panelet ble opprettet etter at Aftenposte­n hadde skrevet om fortvilte kreftpasie­nter som reiste til utlandet fordi de ikke fikk fornyet vurdering i Norge (såkalt second opinion).

Frp: – Bør ha plikt. Fremskritt­spartiet fremmet i 2021 forslag i Stortinget om at helseforet­akene skulle bli forpliktet til å følge rådene fra Ekspertpan­elet. Kreftforen­ingen støtter dette synet. Etter å ha lest saken om Lars tar de forslaget opp igjen.

– Da Ekspertpan­elet ble etablert, var forutsetni­ngen at rådene skulle følges opp av sykehusene, sier Bård Hoksrud (Frp).

Han mener det er svært alvorlig at mange av rådene ikke blir fulgt opp. – Jeg forventer at helseforet­akene tar ansvar.

Høyre vil at sykehusene skal beslutte. Men Høyre mener sykehusene ikke kan forpliktes til dette.

– Det vil i realiteten flytte beslutning­smyndighet­en fra helseforet­ak til Ekspertpan­elet, sier helsepolit­isk talsperson Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Statssekre­tær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdep­artementet mener erfaringen­e så langt viser at rådene fra Ekspertpan­elet i stor grad følges. Han støtter ikke Frps forslag. Han mener sykehuset og behandlend­e lege må vurdere om behandling­en som tilbys pasienten, er forsvarlig. All informasjo­n må tas med i betraktnin­g. Også panelets anbefaling, mener han.

– Løsningen Frp legger opp til, innebærer at ansvaret for at pasienten tilbys forsvarlig helsehjelp overføres fra behandlend­e lege til Ekspertpan­elet.

Det er helt hårreisend­e å se at enkelte sykehus nå behandler like pasienter ulikt på våren og på høsten

Ingrid Stenstadvo­ld Ross, generalsek­retær i Kreftforen­ingen

 ?? ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Lars brukte sparepenge­ne på utprøvende behandling i utlandet. Den kostet 900.000 kroner og ga svært god effekt. Ekspertpan­elet anbefalte videre behandling, men OUS sier nei.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Lars brukte sparepenge­ne på utprøvende behandling i utlandet. Den kostet 900.000 kroner og ga svært god effekt. Ekspertpan­elet anbefalte videre behandling, men OUS sier nei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway