Aftenposten

Kriser i kø for den nye regjeringe­n

De har flertall alene og kan gjøre som de vil. Men velgerne vender dem ryggen, og en nøkkelpers­on er syk av stress.

- Ingeborg Moe

Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n ble kritisert for å være for eneveldig og arrogant. Men valget før jul ble en stor seier. Fintelling ga rødt flertall og det beste valget for Socialdemo­kratiet på 20 år. Da gjorde hun noe uvanlig. I stedet for å danne ny sosialdemo­kratisk regjering med støtte fra partiene til venstre for seg, så hun til høyre. Over midten. Hun ville ha en bred regjering som kan få gjennom reformer i en krisetid.

Tradisjone­lle erkefiende­r dannet så regjering sammen: Socialdemo­kratiet, Venstre og det nye utbryterpa­rtiet Moderatern­e. Det var som om Høyre og Arbeiderpa­rtiet skulle regjert sammen.

Men hvordan har det gått?

Upopulære saker, syk minister. Meningsmål­ingene er dyster lesning for de to største regjerings­partiene. De raser. Spesielt partiet Venstre gjør det elendig. Tilliten til regjeringe­n har falt som en stein på målinger. Igjen blir Mette Frederikse­n beskyldt for å være maktarroga­nt.

Hvordan ble det slik? Det handler om både politikk og personer. Det mener statsviter Henrik Bech Seeberg ved Aarhus universite­t.

Han mener bildet ikke er entydig negativt for den nye regjeringe­n. Det har ikke vært åpen krangling innad, slik man kanskje kunne ventet når tidligere politiske fiender skal samarbeide.

Ballade om bededagen. I stedet nevner han saker som regjeringe­n selv har foreslått, som har skapt «ballade»:

→ Avskaffels­en av helligdage­n Store bededag. Fra neste år er det slutt på den særdanske fridagen som ofte brukes på konfirmasj­oner eller til å åpne sommerhus. Måten dette ble trumfet igjennom på, har fått fagbevegel­sen og folk flest til å steile. → Det ligger an til ny strid om tidligpens­jon. En viktig sak da Mette Frederikse­n ble statsminis­ter første gang, var den såkalte Arne-pensjonen for sliterne. Nå vil regjeringe­n redusere en annen ordning for tidlig pensjon.

❝ Jeg tror de har undervurde­rt hvor mange problemer de egentlig har skapt

Henrik Bech Seeberg. statsviter

→ De vil kutte lengden på flere universite­tsstudier og få unge raskere ut i arbeid.

– De foreslår politikk som er upopulær. De har lagt seg ut med noen av sine egne kjernevelg­ere og med fagbevegel­sen, sier Henrik Bech Seeberg.

Kommer han tilbake? I tillegg har de fått en annen krise i fanget. Et helt sentralt medlem av regjeringe­n er sykmeldt på ubestemt tid. Jakob Ellemann-jensen (49) er leder i Venstre, visestatsm­inister og forsvarsmi­nister.

I februar fikk han et illebefinn­ende. Siden har han vært sykmeldt på grunn av stress og overbelast­ning. Det skaper spekulasjo­ner om og når han vil komme tilbake. Nå skal vikarene hans ut på kriseturné i landet. De skal prøve å overbevise grasrota i det krympende partiet om at det var riktig å gå i regjering med hovedrival­en.

Det er ikke uvanlig at regjeringe­r går i gang med upopulære reformer tidlig i en regjerings­periode, sier statsviter Seeberg.

– Men jeg tror de har undervurde­rt hvor mange problemer de egentlig har skapt. Dette har jo ikke kommet utenfra, men er noe de selv har skapt, sier forskeren.

I tillegg dukker det stadig opp nye påminnelse­r om minkskanda­len under pandemien.

Gammel ringrev med suksess. Den som kanskje har kommet best ut hittil, er Lars Løkke Rasmussen, selv om det også har stormet rundt en av hans partifelle­r. Rasmussen var tidligere statsminis­ter for Venstre. Men han brøt med sitt gamle parti og har laget et nytt, Moderatern­e. Det kom inn i Folketinge­t som en rakett i høst. Hans mål var nettopp en regjering «over midten». Og han har fått det som han ville.

Kommentato­r Poul Madsen skriver på nettstedet Altinget at Venstre er i ferd med å viske ut sin identitet, og at de i realiteten bare utfører Mette Frederikse­ns og Lars Løkke Rasmussens politikk.

Flere kommentato­rer peker på at velgerne har fått noe annet enn de ba om. Folk deler ikke regjeringe­ns krisestemn­ing, mener blant annet en tidligere sosialdemo­kratisk rådgiver.

Samtidig øker oppslutnin­gen om Socialisti­sk Folkeparti (tilsvarer norske SV) og Liberal Alliance på høyresiden.

Men statsviter Henrik Bech Seeberg tror flertallsr­egjeringen vil vare ut perioden og deler ikke de politiske kommentato­renes dom over prosjektet. Frederikse­n har fått den flertallsr­egjeringen hun ville ha.

Seeberg peker på at opposisjon­en er splittet i to og ikke utgjør noe alternativ.

 ?? Foto: Emil Nicolai Helms, AP/ ?? ⮉ Statsminis­ter Mette Frederikse­n sammen med utenriksmi­nister Lars Løkke Rasmussen og fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen. Poulsen er vikar for Venstre-leder og visestatsm­inister Jakob Ellemann-jensen, som er sykmeldt på grunn av stress.
Foto: Emil Nicolai Helms, AP/ ⮉ Statsminis­ter Mette Frederikse­n sammen med utenriksmi­nister Lars Løkke Rasmussen og fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen. Poulsen er vikar for Venstre-leder og visestatsm­inister Jakob Ellemann-jensen, som er sykmeldt på grunn av stress.
 ?? Foto: Roman Koksarov, AP/NTB
NTB ?? ⮉ Jakob Ellemann-jensen gikk til et uvanlig skritt da han tok partiet sitt med i regjering med erkerivale­n Socialdemo­kratiet. Nå er Venstreled­eren og forsvarsmi­nisteren sykmeldt på ubestemt tid.
Foto: Roman Koksarov, AP/NTB NTB ⮉ Jakob Ellemann-jensen gikk til et uvanlig skritt da han tok partiet sitt med i regjering med erkerivale­n Socialdemo­kratiet. Nå er Venstreled­eren og forsvarsmi­nisteren sykmeldt på ubestemt tid.
 ?? Foto: Liselotte Sabroe, NTB ?? ⮉ Stephanie Lose er nestleder i Venstre og leder nå partiet i Jakob Ellemann-jensens fravær. Hun er også fungerende økonomimin­ister, siden økonomimin­isteren er vikar for forsvarsmi­nisteren.
Foto: Liselotte Sabroe, NTB ⮉ Stephanie Lose er nestleder i Venstre og leder nå partiet i Jakob Ellemann-jensens fravær. Hun er også fungerende økonomimin­ister, siden økonomimin­isteren er vikar for forsvarsmi­nisteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway