Aftenposten

Når transaktiv­isme overkjører fakta

- Kjetil Rolness sosiolog og skribent

Psykolog Kyrre Johansson hevder i et debattinnl­egg (12. april) at jeg «langer ut mot transperso­ner» i min lørdagsspa­lte 8. april. Nei, jeg skrev derimot at slike falske påstander brukes til å stemple og stilne de som kritiserer transaktiv­ismen. Johansson bare bekrefter mitt poeng.

Han mener det er feil å hevde at det er en «eksplosjon» i antall som angrer på kjønnsbekr­eftende behandling. Men det er ikke jeg som sier det. Det er en klinikksje­f ved Rikshospit­alet som sier det til NRK. Man kan diskutere ordvalget, men ikke late som at kilden mangler.

Hva med Johanssons foretrukne kilde? «Enmetaanal­yse fra 2021 finner for eksempel at av 7928 var det 77 som angret. 28 angret litt, 34 angret mye.» Denne analysen har vist seg å ha så mange feil og svakheter at noen har sammenlign­et den med fyllekjøri­ng.

Og apropos dette viser det seg at Johansson egentlig ikke bryr seg så mye: «Og selv om det skulle være mange som angret, hva så? Har vi ikke alle gjort irreversib­le ting som vi har angret på?»

Jeg vil ikke anbefale noen å bruke en psykolog som har et så lemfeldig forhold til inngripend­e medisinsk og kirurgisk behandling med store og livsvarige konsekvens­er.

Men Johansson har stor tro på egen autoritet og hevder «lekmannen Rolness er på tynn is» når jeg skriver at mange med kjønnsdysf­ori også har psykiatris­ke diagnoser. Igjen ignorerer han min faglige kilde, Folkehelse­institutte­t. Samtidig som han mener det er lett å se at jeg tar feil «når man ettergår kildene».

Hermangler både redelighet og fornuft. Men innlegget gir mer mening når Johansson ikke bare titulerer seg som psykolog. Han er også styremedle­m i MDGS skeive nettverk De Grønne Glitrende. Han jobber politisk for saken. Det er greit. Men «tut og kjør» på tvers av fakta og pasientsik­kerhet er ugreit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway