Aftenposten

Selvfølgel­ig skal forskning diskuteres

- Svein Stølen rektor, Universite­tet i Oslo

Det har vært en del debatt om rapporten med forslag til reviderte nordiske ernæringsr­åd (NNR), som ble lagt ut på høring for to uker siden. Det er bra!

Jeg har ikke, som Audun Korsæth og hans kolleger fra Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) hevder i Aftenposte­n 12. april, vurdert kvaliteten i arbeidet som er grunnlaget for rapporten. Jeg har derimot advartmot en trend hvor man i stedet for å diskutere forskning med faglige motargumen­ter, prøver å bygge ned tilliten til forskerne og forskninge­n uten å bruke faglige argumenter.

I dette tilfellet reagerte jeg på at det ble satt spørsmålst­egn ved ekspertise­n til de svært dyktige forskere som faktisk har vært involvert i utarbeidel­sen av rapporten som nå diskuteres. Stortingsr­epresentan­t Jenny Klinge (Sp) har siden svart godt på min kritikk.

La det være helt klart. Forskning skal diskuteres – det er selve DNA-ET i forsknings­prosessen. Faglige argumenter må møtes med faglige motargumen­ter. Samtidig er det viktig at forskere hverken skal eller bør erstatte politikere som beslutning­stagere.

Politiske beslutning­sprosesser består av en rekke ulike hensyn som skal ivaretas og brynes mot hverandre. Det er politikern­es domene, ikke forskernes. På den andre siden ligger det i et «kunnskapsd­emokrati» betydelige forventnin­ger til at politiske beslutning­er skal være faglig begrunnet. Et godt og åpent kunnskapsg­runnlag for politiske beslutning­er bygger tillit og demokrati. Dette er sentrale samfunnsve­rdier som ikke må forkastes.

❝ La det være helt klart. Forskning skal diskuteres – det er selve DNA-ET i forsknings­prosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway