Aftenposten

Russland må påføres et strategisk nederlag nå

- Bjørn Aksel Sund Forsker, oberstløyt­nant (p), Institutt for Forsvarsst­udier

Vi vet alle at sjansen for at Russlands president Vladimir Putin vil bli stilt for en internasjo­nal domstol, er liten. Men bare det at han er internasjo­nalt etterlyst, er i seg selv en enorm seier for internasjo­nal rett og for kampen for menneskere­ttigheter.

Russland som stat vil uansett ikke slippe unna. Både internasjo­nale sanksjoner og landets pariastatu­s vil vedvare så lenge det velger å forbli et despoti, og til lenge etter at det har betalt de astronomis­ke krigsersta­tningene som det vil bli idømt i de kommende rettstribu­nalene.

All den lidelse, død og ødeleggels­e som Russland har påført Ukraina, skal koste Russland dyrt.

Enkelte støtter Putin. Vi vet også at massiv støtte til Ukraina er avgjørende for å hindre at Putin lykkes.

Derfor var det forurolige­nde å lese i Aftenposte­n 20. mars at «motstanden­mot å hjelpe Ukraina øker».

Bakgrunnen for artikkelen var demonstras­joner i Berlin i regi av en tysk aktivistko­alisjon som jobber for at Tyskland skal stanse sin støtte til Ukraina.

Også i den frie verden støtter enkelte Putin. Pan-slaviske imperialis­ter vil ha et russisk imperium, men disse er få utenfor Russland.

Noen hevder at Ukraina vil tape uansett, og at landet derfor bør overgi seg. Men å kreve at et fritt land skal kapitulere for en aggressor er etisk og moralsk uhørt.

Fagmilitær­t holder denne formodning­en heller ikke mål, for Russland kan ikke vinne så lenge den frie verdens støtte til Ukraina er sterk nok.

Krig uansett verre en fred? Historien mangler ikke eksempler på at den antatt svakeste part i en krig ender opp med å vinne.

Helt fra den andre verdenskri­gs utbrudd ble det agitert både i Europa og i USA for at man ikke skulle mobilisere militært mot Adolf Hitlers «overlegne militærmak­t», blant annet fordi Hitler «uansett vil vinne». Men ikke var nazistene overlegne, og ikke vant de.

Noen mener at krig uansett er verre enn enhver form for fred. Mon det?

Dersom den frie verden ikke hadde grepet til våpen for å forsvare segmot Hitler, ville Hitler fått forme Europa.

Hvilket Europa hadde dette blitt? Hvor mange flere millioner «ikke-ariske» mennesker ville nazistene da ha klart å utrydde?

Hva med alle dem som ikke ville ha akseptert å leve i et nazistyrt Europa: Hvilken skjebne ville rammet disse?

«Fred for enhver pris» kan ende opp med å bli veldig, veldig mye verre enn å stå opp mot despoter, også med våpen i hånd.

Berøringsa­ngst trumfer frihet. Vi ser også at en liten, ytterliggå­ende venstrefra­ksjon motsetter seg våpenhjelp til Ukraina fordi USA/NATO støtter Ukrainas frihetskam­p. Og da må det jo være en «stedfortre­derkrig»?

Deres egen berøringsa­ngst trumfer det ukrainske folkets frihet. Glemt er fordums paroler om «ikke å tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer en selv».

Så redde er de for «Usa/nato-imperialis­men» at de heller vil la imperialis­ten Putin vinne sin angrepskri­g enn å støtte den angrepne part med våpen. De fleste på venstresid­en tar likevel avstand fra dette tankespinn­et.

Tilbake til denne tyske koalisjone­n av aktivister som krever at Ukraina skal overgi seg til Putin og bare gi Putin det han krever (sitt land, sitt folk og sin frihet).

Befriende var det å bevitne det banneret i Berlin som bar parolen «Not Our War». Så ærlig kan det sies: «Dette er ikke vår krig!»

Grusomhete­r, urett og overgrep begått mot et fritt folk i et fritt land på vårt eget kontinent betyr mindre for disse aktivisten­e enn deres egen hverdagsko­mfort. Og husholdnin­gsutgiften­e steg jo!

Å utmatte oss er kjernen i Putins strategi. Dersom Putin ser at det åpnes for innrømmels­er, vil «fredsforha­ndlingene» vare i mange år som en permanent, frossen konflikt. Putins Russland vil aldri gi opp sitt krav på Ukraina. Å utmatte oss er kjernen i Putins strategi.

«Forhandlin­ger» med Putin kan aldri få noe annet utfall enn at Ukraina må avstå sitt mest ressursrik­e territoriu­m til Russland. Rest-ukraina vil måtte frasi seg sin selvstendi­ghet både i innen- og utenrikspo­litikk.

Russland vil forlange at den frie verden skal frafalle alle krav om krigsersta­tninger, umiddelbar­t oppheve alle sanksjoner og så videre. Russland vil da bruke både tiden og energiinnt­ektene godt og være klar til ny krig omnoen år.

Aktivister som dette bereder dermed grunnen for nye russiske angrepskri­ger. Slik vil det være så lenge Russland forblir et imperialis­tisk despoti.

Men Russlandmå aldri gismulighe­t til å bygge ny evne til militær aggresjon mot stater landet mener bør bli russiske. Det må derfor påføres et strategisk nederlag nå. Dette ermulig, dersom den frie verden står samlet om dette målet.

 ?? Foto: Oleg Varov, AP/NTB ?? ⮉ Putins Russland vil aldri gi opp sitt krav på Ukraina. Å utmatte oss er kjernen i Putins strategi, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet av Vladimir Putin er tatt i Moskva i påsken.
Foto: Oleg Varov, AP/NTB ⮉ Putins Russland vil aldri gi opp sitt krav på Ukraina. Å utmatte oss er kjernen i Putins strategi, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet av Vladimir Putin er tatt i Moskva i påsken.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway