Aftenposten

Guide til din asiatiske nærbutikk

Hvilken av de 70 soyasausen­e skal du velge? Og har det noe å si hvilken fiskesaus du kjøper?

- Siran Øzalp Yildirim

Det er ikke mange år siden pizza var eksotisk. Mens i dag har vi tilgang på ting som fermentert­e reker, sumak og kimchi. I de asiatiske matbutikke­ne finner du produkter som kan bli til både deilig hverdagsma­t og flotte festmåltid­er.

Hva burde du kjøpe når du besøker en av byens asiatiske matbutikke­r? Et spørsmål uten fasit, for listen med gode produkter er lang.

Vi ringte to som har peiling, og fikk tips om hvilke produkter de mener man bør sjekke ut og hva man kan bruke dem til.

Ny matvare, hver gang.

De to som skal inspirere oss, jobber begge med mat.

Gin Nguyen driver det vietnamesi­ske spisestede­t Miss Gin på Grünerløkk­a og skriver for tiden en serie med vietnamesi­ske oppskrifte­r for DN sammen med moren sin.

Johan Alexanders­en er kokk og har jobbet på restaurant­er som Hitchhiker og Brutus. Nå for tiden er han en slags Tv-kokk i Youtube-serien Rapper’s Delight. Et program om rap og mat med celebre gjester.

Begge har A foods market som sin favoritt i Oslo. Kjeden har to filialer: på Grønland og ved Torggata. Her har de mat fra hele Asia, men hovedsakel­ig Thailand, Vietnam, Japan, Kina og Sør-korea.

Nguyen og Alexanders­en har det samme tipset til folk som vil bli bedre på kjøkkenet: Kjøpe ett nytt produkt hver gang du er på handletur.

Selv har de utforsket flere asiatiske kjøkken på den måten. Produkt for produkt. Her er deres favoritter.

Mørk soya og japansk piffi.

– Jeg bruker ofte soyasaus i stedet for salt. Det gir en ekstra dimensjon.

Nguyen forteller at hun alltid har minst to typer soyasaus i skapet. En lys og en

mørk soya. Den lyse bruker hun for å salte maten og gi den et hint av umami. Den mørke er dypere i fargen, den har også litt mer sødme.

Hun pensler for eksempel mørk soya på rødt kjøtt før hun griller det, eller et par dråper når hun skal marinere et egg til en rask variant av ramen. Mørk soya tilfører farge, sødme og umami.

Alexanders­ens hotte tips er den japanske krydderbla­ndingen Togarashi.

– Det er kanskje et litt bold

statement, men man kan si at dette er Japans svar på Piffi-krydder.

Togarashi er en blanding av chilipeppe­r, svart og hvit sesam, tang og ingefær.

– Jeg bruker det mest som et krydder jeg drysser på til slutt. Man kan for eksempel ha det på braisert svinenakke, hvit fisk, retter med ris, gryter. Det er litt all purpose.

Sjekk ut disse matvarene.

Begge slet med å begrense seg da de ble bedt om å anbefale digge produkter. Så her er det bare å velge ut det som ser mest spennende ut for deg – gjerne én til tre av gangen.

Navnet på merkevaren er skrevt i kursiv.

Gin Ngyuens tips

Hun er opprinneli­g fra Vietnam og lager mye mat derfra, men

Jeg bruker ofte soyasaus i stedet for salt. Det gir en ekstra dimensjon.

Gin Nguyen

hun tester alltid ut nye oppskrifte­r og produkter. Nå er det mat fra Sør-korea det går i. Hun kjøper gjerne et nytt produkt og finner en oppskrift på Youtube eller Tiktok.

Her er hennes favoritter.

I kjøkkenska­pet:

→ dråper Mørk på soyasaus: kjøttet du Pensle skal grille noen eller ha noen dråper i en marinade du har kokt egg i (se oppskrift under). Lee Kum Kee Supreme mushroom dark soy sauce.

→ Lys soyasaus: Denne brukes til alt. Ofte som erstatning for ren salt. I wok, dressinger, marinader, supper og gryter. Maggi Nuoc tuong dau nanh.

→ Risnudler: Bruk det for eksempel i suppen pho eller som fyll i vårruller (både ferske og friterte). Longkou vermicelli.

→ Fiskesaus: En salt og fermentert fiskekraft. Noen dråper i alt fra gryter til dressinger. Viet Huong (når hun får gjester) og Tra chang brand (en rimeligere til hverdags).

→ Fermentert fiskepaste: Pasten fungerer som en slags kraftig buljong. Den brukes gjerne i gryterette­r: I stedet for salt kan man putte en liten dæsj (ca. 1/3 teskje) for å få en dypere smak.

Mam Ca Sac pickled gouramy fish.

→ Koreansk misopaste: Miso er fermentert­e soyabønner. Nguyen foretrekke­r den koreanske varianten. Hun bruker det gjerne som base for supper eller til å marinere svinekjøtt.

Daesang.

→ Soppbuljon­g: Buljongpul­ver som Ngyuen bruker noen teskjeer av i sauser, supper og gryter for soppsmak, salt og umami. Aji-ngon.

I kjøleskape­t:

→ Kimchi: Bruker det ofte som siderett. Nguyen lager ofte «Kimchi fried rice» og kimchisupp­e med tofu og egg. ONG KIM'S Bibigo sliced kimchi.

Johan Alexanders­ens handlelist­e

Etter at han ble far, har matlagings­vanene endret seg noe. Men det trenger ikke være kjedelig selv om det er barnevennl­ig. Et aromatisk og spicy tilbehør kan ta en enkel fiskekake til nye høyder, mener han.

I kjøkkenska­pet:

→ Togarashi: Japansk krydderbla­nding. Kan strøs over det meste: kjøtt, fisk, ris og gryter. S & B.

→ Crispy chili oil: Biter av sprø chili i olje. Passer til alt fra pizza til eggerøre – og fiskekake. Lao Gan Ma.

→ MSG: Dette hvite pulveret som fungerer litt som salt – hever smaken. Det er en kjemisk fremstilt smaksforst­erker. En skje i sausen eller gryten tar den til et nytt nivå. Det er umami i pulverform, ifølge Alexanders­en. Aji-no-moto.

→ Østerssaus: Verdens beste woksaus. Smaker restaurant med en gang. Maekrua.

→ Sesamolje: Veldig god olje, veldig drøy. En del fish sauce, en del limejuice og litt sesamolje så har du laget vietnamesi­sk nouc cham-dressing! Vend salater i det eller ha den som dip til vårruller. Yeo’s.

I kjøleskape­t:

→ Thailandsk currypaste: Brukes til enkle gryter og supper til hverdags når man ikke tar seg tiden til å lage egen currypaste. Aroy-d.

→ Urt: Kjempefris­kt og aromatisk blad. La den infusere thaicurrye­n din i et kvarters tid før du tar den ut. Leech Lime Leaves.

 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ Johan Alexanders­en.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ Johan Alexanders­en.
 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ Togarashi er en blanding av chilipeppe­r, svart og hvit sesam, tang og ingefær.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ Togarashi er en blanding av chilipeppe­r, svart og hvit sesam, tang og ingefær.
 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ Crispy chili oil. Alexanders­en bruker dette når han lager mat til seg og datteren.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ Crispy chili oil. Alexanders­en bruker dette når han lager mat til seg og datteren.
 ?? Foto: Siran Øzalp Yildirim ?? ⮉ Gin Nguyen.
Foto: Siran Øzalp Yildirim ⮉ Gin Nguyen.
 ?? ??
 ?? Foto: Siran Øzalp Yildirim ?? ⮉ Gin Nguyen har alltid tynne risnudler i skapet. De brukes i alt fra vårruller til supper.
Foto: Siran Øzalp Yildirim ⮉ Gin Nguyen har alltid tynne risnudler i skapet. De brukes i alt fra vårruller til supper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway