Aftenposten

En unik måljeger

Han er kanskje ikke Norges mest kjente fotballspi­ller. Men Kristian Fardal Opseths historie skiller seg fra de fleste andres.

- Pål Strande Gamlemoen

De nærmere 10.000 Vålerenga-supportern­e kom til Intility Arena for en fest. Men etter 80 minutter var det stille hos dem med skjerf i rødt og blått. Kun de mest ihuga på «Østblokka» holdt syngingen oppe.

I motsatt enda av banen var det full fyr. De tilreisend­e fra Sarpsborg feiret scoring.

Kristian Fardal Opseth hadde nettopp satt sin andre for kvelden. Det sikret 2–0-seier for Sarpsborg 08.

Han er ikke Erling Braut Haaland, men 33-åringen opplevd mer enn mange andre spillere.

Dette er historien om en av norsk fotballs mest unike måljegere.

Rekordhold­er. Med sine 189 centimeter raget Opseth høyere enn de fleste da han kom ut av garderoben for å gjøre intervjuer etter søndagens seier over Vålerenga. Det er lett å tenke at Opseth er en spiller som stort sett har sin styrke i hodeduelle­r inne i boksen.

Man skal være forsiktig med å tenke slik. Bare spør Sarpsborg 08-trener Stefan Billborn:

– Han er en teknisk spiller, til tross for sin størrelse. Han er nesten bedre med føttene enn rent fysisk. Med litt selvtillit etter noen mål kan han bruke de ferdighete­ne enda mer. Da får vi mye nytte av ham. Vi har litt ulike spisstyper, men han er unik på den måten, sa Billborn til Aftenposte­n etter å ha slått Vif.

De ferdighete­ne har gitt ham en spesiell karriere. De siste årene har Bodø/glimt vært Eliteserie­ns store suksesshis­torie. Opseth var med i de første kapitlene. Han var lagets spiss da de rykket opp fra 1. divisjon i 2017.

Da ble det hele 28 mål. Ingen har scoret flere i løpet av én sesong på nest øverste nivå i Norge. Han leverte et solid antall i Eliteserie­n året etter.

De påfølgende årene skulle gi Glimt noen av klubbens største øyeblikk. Da var ikke Opseth med. Han hadde reist av gårde på sitt helt eget eventyr.

Hjelper ungguttene. Måljegeren tiltrakk seg utenlandsk interesse. Han dro til Erzurumspo­r i tyrkisk eliteserie, Adelaide United i Australia og indiske Bengaluru.

Oppholdene var av variabel suksess, men han har i hvert fall Wikipedia-side på tyrkisk. Og rent fotballmes­sig var det oppholdet der som var mest stas.

– Det trøkket det var fra fansen på de kampene, kan ikke måles mot noe annet jeg har opplevd. Det var en fantastisk følelse å gå på banen der.

– Det er klart det også var tøffe tider på de turene, også. Jeg prøver å vokse på opplevelse­ne jeg har hatt, la han til.

I 2021 returnerte Opseth til Norge da Sarpsborg 08 kontaktet ham. Siden har skader stjålet mye spilletid, spesielt på høsten i fjor. Likevel viste han nok til å få en ny kontrakt ut denne sesongen.

– Under rehabilite­ringen viste han en motivasjon som var grunnen til at vi forlenget kontrakten. Han beviste at han er veldig ambisiøs. I tillegg tar han ansvar for de yngre ved å prate med og veilede dem. Det er viktig å ha en funksjon både på og utenfor ba

nen, sa Billborn etter søndagens seier.

Kampen i Oslo sto og vippet lenge. Etter drøyt en time satte gjestene innpå veteranspi­ssen. Det ga uttelling umiddelbar­t.

Først var Opseth fremme på klassisk måltyv-vis da Vif-keeper Magnus Sjøeng måtte gi retur på et godt skudd. Ti minutter før full tid var spissen på rett sted igjen, da Ramon Pascal Lundqvist serverte ham ballen foran bortimot åpent mål.

Med to nettkjenni­nger har han allerede tangert det litt tunge fjoråret. Seieren gir håp om at laget hans kan klatre høyere enn åttendepla­ss, slik sarpingene har endt på de siste to sesongene. Vif førte mye av kampen, men gjestene var best der det gjaldt.

– Det er mye som ikke stemmer i dag, men vi skal tamed oss at vi lykkes med å vaske fremmange målsjanser og kjemper oss inn i en ganske jevn kamp, sa Billborn.

❝ Han er en teknisk spiller, til tross for sin størrelse Trener Stefan Billborn, Sarpsborg 08

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Kristian Fardal Opseth bidro også hjemme i egen boks da Sarpsborg 08 slo Vålerenga søndag.
Hanna Johre, NTB
⮉ Kristian Fardal Opseth bidro også hjemme i egen boks da Sarpsborg 08 slo Vålerenga søndag. Hanna Johre, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway