Aftenposten

Cecilie Dahm

-

Musikkjour­nalisten Cecilie Dahm døde 19. februar, 94 år gammel.

Gjennom nesten 40 år (1957–1995) var det mange som gledet seg over hennes velformule­rte og innholdsri­ke radioprogr­ammer, med en behagelig stemme som røpet en like behagelig personligh­et. I musikkavde­lingen i NRK radio var hun en dyktig og avholdt kollega.

Hun var utdannet klaverpeda­gog og studerte også musikkvite­nskap og litteratur­vitenskap. Hun ble en pionér i norsk musikklitt­eratur da hun valgte kvinnelige komponiste­r som spesialomr­åde. Med forsknings­stipend fra NAVF fikk dette utløp i viktige radioprogr­ammer og også i foredrag, oppslagsve­rker og biografier.

I 1987 kom boken «Kvinner komponerer: Ni portretter av norske kvinnelige komponiste­r i tiden 1840–1930». I 1998 utga hun biografien «Agathe Backer Grøndahl – komponiste­n og pianisten».

Cecilie Dahm var født inn i den legendaris­ke Lasson-familien. Oda Krohg og Bokken Lasson var søstre av hennes farmor, og hun levendegjo­rde denne historien i foredrag som heldigvis er tilgjengel­ige på Youtube. Cecilies familie forvalter fortsatt Lasson-navnet og tradisjone­n på Rammebråte­n i Hvitsten.

Ved den vakre bisettelse­n ventet mange på et musikkvalg fra hennes omfattende arbeid med Agathe

Backer Grøndahl. Men Cecilie hadde hatt klare valg om tekster og musikk og ønsket «Vårsøg» og «What a Wonderful World». Gjennom det ga hun ytterliger­e fasetter til minnet om en rik og tydelig personligh­et, noe denne «ladyen» alltid forente med en sjelden vennlighet og elskelig vesen.

Torkil Baden

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway