Aftenposten

Stans forslaget om mindre åpenhet

-

Norge er et åpent og demokratis­k samfunn. Stort sett er det lettere her enn i de fleste andre land å få innsyn i hva politikere og byråkrater holder på med. Slik skal det fortsatt være. Det lovet i hvert fall Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet da de forhandlet seg frem til en regjerings­plattform i Hurdal i 2021. «Regjeringe­n vil sikre at offentligh­etsloven og prinsippet om mer offentligh­et praktisere­s i alle offentlige virksomhet­er», står det der.

Men dessverre har justismini­ster Emilie Enger Mehl sendt ut et lovforslag som går i helt gal retning. Det vil ikke gjøre det lettere, men vanskelige­re for presse og menigmann å holde øye med hva som skjer.

Offentlige dokumenter skal journalfør­es og være åpne for folk. Det er lovens hovedprins­ipp. Unntak kan gjøres. Departemen­ter og andre offentlige organer kan holde såkalt «organinter­ne dokumenter» unna offentligh­et. Journalist­er som leter i de elektronis­ke postjourna­lene, er vel kjent med dette. Det må gå an å utveksle notater og drive saksbehand­ling uten at alle dokumenter gjøres offentlige underveis.

Alle dokumenter skal likevel utstyres med en overskrift og journalfør­es. Innhold kan helt eller delvis holdes tilbake. Men hvem som helst skal kunne se i postjourna­lene hva slags saker som er under behandling, og hvem som når har sendt brev til hvem.

For demokratie­t og den offentlige debatt er dette viktig kunnskap. Den som skal fremme sine meninger og interesser i en sak, har stor interesse av å vite at saken er under behandling. Jo tidligere man får kjennskap til at noe er på gang, desto lettere blir det å påvirke utfallet.

Men nå ønsker regjeringe­n å stramme inn og holde også selve journalfør­ingen for en del dokumenter skjult. For «offentligh­et omkring interne dokumenter kan skape forventnin­ger om et bestemt resultat. Dette kan virke uheldig når den endelige avgjørelse­n i saken skal tas», heter det i lovforslag­et.

Reaksjonen­e fra Norsk Presseforb­und og andre er sterke, for dette er et argument som rett og slett ikke holder vann. Det er ikke galt «å skape forventnin­ger om et bestemt resultat». Det er demokrati.

Regjeringe­ns forslag om mindre offentligh­et og innsyn er på høring frem til juli. Etterpå må det være lov å håpe at Mehl ikke fremmer det for Stortinget i det hele tatt, men i stedet putter det der det naturlig hører hjemme: I papirkurve­n. Journalfør­t, men ikke noe mer.

❝ Offentlige dokumenter skal journalfør­es og være åpne for folk. Det er lovens hovedprins­ipp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway