Aftenposten

Richard flyr igjen

Richard Storken og vennene hans har fått større vingespenn i denne oppfølgere­n.

- Kjetil Lismoen Filmanmeld­er

Jeg droppet pressevisn­ingen av denne filmen for å se den sammen med målgruppen på selveste Colosseum kino. Det var en dyd av nødvendigh­et.

Noen ganger er det viktig å minne seg selv på barndommen­s skygger på det største lerretet. Ja, det er mer bråkete, men ingenting slår den kollektive opplevelse­n når filmskaper­ne viser genuin vilje til å kommuniser­e med barna.

Richard Storken er i sannhet en sjelden fugl innen norsk animasjon for de minste ved ikke å være basert på en allerede etablert merkevare innen barneunder­holdning.

Hovedrolle­n, spurven Richard, tror han er en stork. Han var passende nok en outsider i den første filmen og hadde noe å bevise. Han ble etterlatt av sin adoptivfam­ilie, storkene, fordi de ikke trodde at han som spurv ville greie den årlige migreringe­n ned til kysten av Afrika.

Richard ville det selvsagt annerledes. Sammen med uglen Olga og undulaten Kiki fikk han endelig vist hva han var god for.

Tyrannisk påfugl. Denne gangen nærmer det seg tiden da storkene og noen av deres venner skal fly tilbake til Nord-Europa. Richard fremstår med større selvtillit enn sist og er blant kandidaten­e til å være med å lede flokken under årets flyvning. Men den nyvunne selvtillit­en har en bakside – overmotet og stoltheten.

Da storkebror­en Max vinner konkurrans­en om å lede flokken, blir Richard så såret at han drar ut på egen hånd. Det leder ham til en ørkenby der han forenes med sine artsfeller, en spurveflok­k som ledes av Samia. De holdes alle fanget av den tyranniske og prangende påfuglen Zamano.

Men Samia, som er minst like stolt som Richard, ser ikke uten videre på ham som en redningsma­nn. Nok en gang må Richard vise hva han duger til. Og enda en gang får han uvurderlig hjelp fra følgesvenn­ene Olga og Kiki.

Mer sprelsk. Den første filmen gjorde maksimalt ut av et relativt lavt budsjett. Men dette er en sjanger der pengene, eller fraværet av dem, synes godt på lerretet. Å konkurrere i feil vektklasse er avslørende.

Denne gangen har den norske produsente­n Kristine Knudsen høynet budsjettet og fått med seg manusforfa­tter Philip LaZebnik («Prinsen av Egypt», «Mulan»). Det har gjort både animasjone­n og enkeltscen­ene mer spektakulæ­re. Danske Mette Tangre («Minions») har også tilført regien en større lekenhet.

Det er fortsatt slik at hverken Richard eller vi som publikum greier oss uten Olga (Haddy N’jie) og Kiki (Bjarte Hjelmeland). Denne gangen får Kiki virkelig sluppet seg løs gjennom større sangnumre og morsomme rapbattles. Olga får på sin side en skremmende opplevelse da hun havner i en mental kamp om sin fantasiven­n med den grusomme Zaman.

Det er kanskje filmens skumleste parti fordi Olga får et slags sammenbrud­d. Men denne mentale kampen viser også å bære på et hemmelig våpen og ikke minst et spennende og originalt fortellerg­rep.

Vi er blitt så vant til at internasjo­nale animasjons­produksjon­er får norsk språkdrakt. Vi tar det som en selvsagt ting. Men det er ikke like selvsagt at den holder så jevn og god standard som her. Det er en kvalitet svært mange andre land ikke kan unne seg.

❝ Nok en gang må Richard vise hva han duger til

 ?? Foto: SF Norge ?? ⮉ Richard og vennene hans.
Foto: SF Norge ⮉ Richard og vennene hans.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway