Aftenposten

Mehl må holde kommunene i ørene

-

Ungdomsstr­aff ble innført i 2014 som en ny straffefor­m. Det kom som et alternativ til ubetinget fengsel. Denne typen straff er noe som blir ilagt etter alvorlig eller gjentatt kriminalit­et. Eksempler på det er ran, vold og seksuelle overgrep.

Konfliktrå­det i Oslo kunne nylig fortelle at tre av ti ikke gjennomfør­er straffen. Det er åpenbart ikke heldig. Men statistikk­en sier likevel ingenting om årsakene til at såpass mange ikke fullfører.

Det hører med til historien at det er opp til kommunene å avgjøre hva innholdet i straffen skal være. Til det trengs slikt som ruskonsule­nter, miljøarbei­dere, behandling­stilbud for volds- og sinnemestr­ing, god psykisk helsehjelp og meningsful­le aktivitete­r på dagtid. Ikke alle kommuner har alt på plass. I mange tilfeller går det dessuten altfor lang tid mellom lovbruddet og strafferea­ksjonen. Det er svært uheldig.

Justismini­ster Emilie Enger Mehl fra Senterpart­iet ble i mars spurt om hun kunne komme med forslag til løsninger på ungdomskri­minalitet i Kristiansa­nd fra stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen fra Fremskritt­spartiet. Til dette svarte Mehl at departemen­tene og regjeringe­n jobber for å kunne møte ungdommene som begår kriminalit­et, med en raskere reaksjon.

Oslo tingrett har nå levert et 44 sider langt svar. Tingretten foreslår å starte en hurtigdoms­tol, hvor det er domstolen som setter vilkårene i straffen, og hvor politiet behandler saken innen få dager dersom den kriminelle bryter vilkårene. Straffen skal starte med én gang, sa tingrettsd­ommer Åsa Bech i Politisk kvarter i NRK onsdag.

Man kan spørre seg hvorfor ungdom som for eksempel raner barn og truer dem med våpen, ikke heller burde havne i fengsel. Det ville antagelig for mange fremstå mer rettferdig. Men fengsel har vist seg ikke å være et godt rehabilite­rende tiltak for ungdom. Altså forhindrer fengsel i mindre grad enn ungdomsstr­aff at de fortsetter å begå kriminalit­et.

Det er svært positivt at Oslo tingrett nå tar ansvar for både fastsettel­se av straffen og gjennomfør­ingen av den. Ikke minst er det et fremskritt at det skal gå fortere fra lovbruddet skjer, til reaksjonen kommer.

Oslo tingrett går foran med et godt eksempel for landets øvrige domstoler. Men dersom regjeringe­n bestemmer at kommunene fortsatt skal ha ansvar for gjennomfør­ingen av straffen ellers i landet, må den sørge for at kommunene tar dette ansvaret. Samfunnet blir ikke bedre av at flere ungdommer havner i fengsel.

Fengsel er stadig ikke løsningen for kriminell ungdom

 ?? Joakim Halvorsen, NTB ?? ⮉ Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp).
Joakim Halvorsen, NTB ⮉ Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway