Aftenposten

Fake news kan være falske nyheter

Nettrollen­e er visst ikke så farlige som mange har trodd.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Russiske nettroll sørget neppe for at Donald Trump slo Hillary Clinton i USAs presidentv­alg i 2016. Det viser en studie. For mange som har ropt alarm, kan det være litt ergerlig. Meg for eksempel. «Denne gangen kan de mange falske historiene som svirret om Clinton, ha bidratt avgjørende til Trumps knappe seier», skrev jeg i Aftenposte­n i desember 2016.

Men svaret ser altså ut til å være nei, riktignok med to fotnoter.

Jo, Russland jobbet hardt for å sverte Det demokratis­ke partis kandidat, Clinton. Russerne ville ha republikan­eren Trump. Og ja, trollfabri­kken Internet Research Agency i St. Petersburg fyrte av en mengde løgner om Clinton på Twitter i USA.

En forsknings­artikkel i Nature Communicat­ions viser likevel at 70 prosent av meldingene ble sett av kun én prosent av USAs Twitter-brukere. De aller fleste var fra før sterke tilhengere av Trump. Ingenting tyder på at virksomhet­en endret stemmegivn­ing i vesentlig grad.

Kun Twitter.

Den ene fotnoten er at forskerne kun har vurdert Twitter, ikke andre plattforme­r der russerne også var i sving.

Den andre er at forskerne kun har sett på selve trollingen. Russerne hacket også Det demokratis­ke partis e-postserver og slapp ut en mengde meldinger som Clinton-kampanjen fikk store problemer med å håndtere i innspurten foran valget. De ble grundig dekket av alle medier og kan godt ha bidratt til Trumps seier.

Morgenblad­et har snakket med sentrale forskere om falske nyheter. I sum sier de dette: «Twitter-troll har liten innflytels­e. Folk er ikke mer konspirato­riske enn før. De farlige løgnene kommer fortsatt fra toppen. Fortelling­en om postfakta-samfunnet er gal».

Gode nyheter.

Helt ny er erkjennels­en ikke. De siste årene har et økende antall forskere pekt på manglende empiri for at falske nyheter er et stort problem.

Ytringsfri­hetskommis­jonen var i fjor ute i samme ærend. Den var mer bekymret for at folk med makt stadig hevder at informasjo­n de ikke liker, er «fake news». Og at påstanden om det store problemet brukes som påskudd for å begrense mediefrihe­ten. Et skrekkekse­mpel her kan (også) hentes fra Russland: Landets lov mot «falske nyheter» hindrer nå sannferdig rapporteri­ng om krigen i Ukraina.

Ellers ser dette jo ut som gode nyheter. Nettroll er ikke så effektive som man kunne frykte. Noe som delvis skyldes at folk flest ikke er så dumme som man også kunne frykte.

Nedlegge Faktisk.no?

Enkelte er riktignok villige til å tro på hva som helst av tøv, det kan jeg stadig se i min e-postboks eller i et sosialt medium, men kanskje er de få. Hurra for det.

Mange har i så fall tatt feil. Verdens helseorgan­isasjon og andre mente spredninge­n av falske nyheter om covid-19 og vaksiner var like farlig som selve pandemien.

Forskning viser nå at folk under pandemien vendte seg mot etablerte, troverdige medier i større grad enn før. Da er det kanskje bare å nedlegge Faktisk.no og glemme det hele? Nå ja.

Øker ikke.

Morgenblad­et intervjuet professor i statsviten­skap Joseph Uscinski ved Universite­tet i Miami. Han slår fast at troen på konspirasj­onsteorier (bygd på falske nyheter) ikke øker.

Hvordan forklarer Uscinski da stormingen av Kongressen i Washington D.C. i januar 2021? De som trengte seg inn for å hindre Trumps avgang som president, bekjente seg jo åpent til «QAnon», et knippe konspirasj­onsteorier på USAs ytterste høyrefløy.

Forskeren «vil ikke minimere betydninge­n av det som skjedde», men «vi snakker om en liten gruppe mennesker som var der fordi de fikk beskjed av Donald Trump om å være der», sier Uscinski.

Former ikke folk.

Folk tror ikke på konspirasj­onsteorier fordi de eksponeres for dem, mener han. Det er motsatt. Folk griper til en slik teori fordi de vil ha bekreftet et verdenssyn de har fra før.

Dette synet formes av psykologi, livsbeting­elser og en mørk understrøm i amerikansk kultur. Den er ikke ny. Den blomstrer i perioder med lav tillit til makthavere. Midt på 1970-tallet var tilliten til politikere på et bunnpunkt. Da steg andelen som trodde på en stor konspirasj­on bak drapet på president John F. Kennedy i 1963, til over 80 prosent.

I dag fører flere kriser til at tilliten igjen er lav. Det nye er, slik Uscinski gjengis av Morgenblad­et, at eliter på høyresiden selv bruker konspirasj­onsteorien­e. De gjør det dels fordi de tror på dem, dels fordi de ser seg tjent med det.

Farligere enn før?

Uscinski er eksperten. Men begrunner han godt at falske nyheter og konspirasj­onsteorier ikke er farlige i dag? Og ikke farligere enn før?

Om de skaper forvridde virkelighe­tsoppfatni­nger eller «kun» brukes som styrkedråp­er og verktøy av folk som har dem fra før, er vel ikke avgjørende? Ikke hvis nye muligheter for rask spredning øker faren for mobiliseri­nger som den i og ved Kongressen i USAs hovedstad i januar 2021.

Selv om falske nyheter ikke er mer utbredt blant folk flest, slik forskerne er kommet til, kan de likevel være mer potente. De kan ha større kraft til å få de som tror på dem, til å gjøre dumme ting.

 ?? Tegning: Marvin Halleraker ?? ⮉
Tegning: Marvin Halleraker ⮉
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway