Aftenposten

Ap rydder plass til ny generasjon

Et sug etter fornyelse felte Bjørnar Skjæran. Frykt for gammelt gruff stanset Hadia Tajik.

- Kjetil B. Alstadheim Politisk redaktør

Plutselig falt alle brikkene på plass i Arbeiderpa­rtiets valgkomité. Torsdag ettermidda­g var det fortsatt uklart om det ville bli et forslag med en stor eller en liten endring. På et møte torsdag kveld endte det med noe imellom.

Forslaget fra valgkomite­en gir en ganske vesentlig fornyelse i partiledel­sen.

Viktigst er at både kunnskapsm­inister Tonje Brenna (35) og næringsmin­ister Jan Christian Vestre (36) blir nestledere. Dermed har Utøya-generasjon­en i partiet inntatt partitoppe­n.

Men også Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (36) kommer inn i sentralsty­ret. Hun har markert seg både som ordfører og som leder for partiets energiutva­lg.

De tre har til felles både at de er fra en ny generasjon og at de ikke kan klistres til en eller annen fløy i tidligere konflikter i partiet.

Rammer Tajik.

Nettopp det har trolig vært noe av det vanskeligs­te for Hadia Tajik (39). Hun hadde et ønske om å gjøre comeback som nestleder. Men valgkomite­en gir henne ikke engang plass i sentralsty­ret. Hun forbindes i for sterk grad med de opprivende konflikten­e i partiet i forbindels­e med varslersak­ene mot Trond Giske.

For Tajiks støttespil­lere oppleves det som dypt urettferdi­g. Tajik sto opp for varslerne. Men partiet har ikke fått til noen forsoning etterpå. Det har ikke klart å legge saken helt bak seg. Giskes ymse forsøk på å bygge seg opp igjen i partiet ikke minst med utbryterre­publikken Nidaros sosialdemo­kratiske forum, bidrar til det. Det rammer Tajik.

Nestleder Bjørnar Skjæran (56) ble et offer for dette ønsket om fornyelse. Han måtte ut for å gjøre plass til Vestre.

Presset har vært stort for å skifte ut også partisekre­tær Kjersti Stenseng (48). Mens det i vinter så ut til at dramaet skulle stå om Tajik, ser det ut til at det i stedet handlet om Stenseng. Hun klarte å klore seg fast.

Stenseng har åpenbart sterke støttespil­lere, ikke minst i LO. Men hun kan bli utfordret i en kampvoteri­ng av tidligere nestleder Helga Pedersen fra Finnmark. Hun kan bli en slags «Extra joker nord» på landsmøtet.

Flust av statsråder.

Før valgkomite­en ble satt ned, var noen i partiet opptatt av å få inn flere stemmer fra grasrota i partiet. Det ble pekt på at hele åtte regjerings­medlemmer sitter i dagens sentralsty­re.

Slik vil det fortsatt være. Endringen er bare at to nye statsråder kommer inn – Vestre og Brenna, mens to andre går ut – utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt og samferdsel­sminister JonIvar Nygård.

I tillegg kommer en annen svært sentral politiker inn, nemlig stortingsp­resident Masud Gharahkhan­i. Han bidrar sammen med en annen nykomling i sentralsty­ret, Ahmed Lindov fra Kvinesdal, til litt mer fargerikt fellesskap i Ap. Det er hva valgkomité­leder Peggy Hessen Følsvik tenker på når hun sier at forslaget vil «styrke minoritets­perspektiv­et i sentralsty­ret».

Mer drama kan komme.

Noe som trolig er ganske viktig for statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre, er at dette ikke er en løsning som er diktert av ham. Den er forhandlet frem av en valgkomité som skal prøve å fange opp hva som er stemningen i partiet.

Det gjenstår å se hvor godt den har truffet. Det er fortsatt snaut to uker igjen til landsmøtet – og dermed fortsatt noen dager igjen for den som vil lage mer drama i Ap. Det er ofte noen som vil det.

I løpet av en snau uke har LOleder Peggy Hessen Følsvik rukket å både starte og slutte en storstreik og i tillegg lede Arbeiderpa­rtiets valgkomité frem til en enstemmig innstillin­g.

Hun kan trygt unne seg et glass rødvin i helgen.

De to nye nestledern­e overlevde Utøya-massakren, se side 6–7

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ LO-leder Peggy Hessen Følsvik har i løpet av en snau uke rukket å både starte og slutte en storstreik og lede Arbeiderpa­rtiets valgkomité frem til en enstemmig innstillin­g.
Foto: Olav Olsen ⮉ LO-leder Peggy Hessen Følsvik har i løpet av en snau uke rukket å både starte og slutte en storstreik og lede Arbeiderpa­rtiets valgkomité frem til en enstemmig innstillin­g.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway