Aftenposten

Fiendene ler av Fox News, men latteren kan sette seg i halsen

Liberale amerikaner­e godtet seg da Fox News ble dratt gjennom sølen og måtte betale 8 milliarder kroner.

- Gunnar Kagge Journalist

Etter at Fox News inngikk forlik med bedriften som lager maskiner og programvar­e for å gjennomfør­e valg, jublet deler av den amerikansk­e venstresid­en. De godter seg over at Fox må ut med en rekordhøy erstatning på 8 milliarder kroner.

Men latteren kan bli kortvarig. I forsvaret sitt har Fox brukt en høyesteret­tsdom fra 1964. De siste årene har deler av høyresiden varslet at de vil endre lovforståe­lsen som ligger under dommen.

De to som leder kampen om å bli republikan­ernes presidentk­andidat i 2024, ønsker at medier skal straffes for å publisere feil. Flere konservati­ve dommere sier at dommen bør prøves igjen. Også de to konservati­ve høyesteret­tsdommerne Clarence Thomas og Neil Gorsuch ønsker omkamp.

Avslørte løgn. Flere delstater brukte utstyret fra Dominion under valget i 2020. Da Donald Trump hevdet at valgseiere­n ble stjålet, la han en del av skylden på maskinene fra Dominion.

Fox News viderebrak­te påstandene fra Trump og hans støttespil­lere. Programled­erne gikk langt i å bekrefte konspirasj­onsteorien­e mot Dominion. Dominions advokater tvang Fox til å finne frem e-poster og interne notater. De viser at både programled­ere, kanalens redaktører og eier Rupert Murdoch visste at påstandene var rent oppspinn.

Dominion krevde 16 milliarder kroner i erstatning. Men før rettssaken begynte, gikk de med på et forlik som gir dem halvparten.

Ingen tvil om feil. Dommer Eric M. Davis slo allerede før rettssaken fast at påstandene Fox News viderebrak­te, var usanne.

Spørsmålet juryen skulle finne svar på, var om Fox visste at det var tullball da de slapp konspirasj­on s teoretiker­ne inni studio. Selvhevder redaktøren­e at de jobbet journalist­isk og fortalte seerne om en stor sak som dominerte den politiske diskusjone­n. De påberopte seg en høyesteret­tsdom fra 1964.

Ytringsfri­het gjelder også feil. Den gangen var det The New York Times som ble saksøkt.

I en annonse fra støttespil­lerne til Martin Luther King jr. var det flere feilaktige påstander om politiet i Alabama. Politisjef L.B. Sullivan saksøkte avisen. Sullivan vant i lavere instanser, men tapte 0–9 i Høyesteret­t. Dommerne konkludert­e med at det vil innskrenke pressefrih­eten om medier stilles til ansvar dersom de uforvarend­e publiserer feil.

I fjor slapp The New York Times av kroken igjen, med henvisning til den gamle dommen. Avisen trykket en artikkel som feilaktig knyttet tidligere visepresid­ent Sarah Palin til en masseskyti­ng i Arizona. Hun kunne ikke bevise at avisen visste at påstanden var feil. Derfor ble det ingen straff.

Advarer mot skadefryd. Tradisjone­lt liberale medier som The New York Times og The Los Angeles Times advarer leserne sine mot å glede seg for mye over at Fox må betale en rekordhøy erstatning for å publisere løgner.

Trump, DeSantis og andre som vil endre måten loven tolkes på, har lært av abortmotst­anderne. For 50 år siden bestemte høyesteret­t i den såkalte Roe mot Wadedommen at amerikaner­e har rett til fri abort.

I fjor fikk høyesteret­t en ny abortsak på sitt bord. Det konservati­ve flertallet konkludert­e med at hver enkelt delstat har rett til å lage abortlover. I ettertid har flere stater strammet inn på muligheten for å få abort.

Nå vil motstander­ne av den såkalte Sullivan-dommen bruke samme taktikk. De må finne en sak som kan kjøres helt til topps i rettssyste­met. Håpet er å få dømt en avis eller TV-stasjon for å publisere gale opplysning­er. Det vil skape ny presedens.

«Det som beskytter Fox News, beskytter også demokratie­t vårt», skriver juristen Jeff Kosseff i The New York Times.

Men politikern­e som Fox vanligvis heier på, vil endre loven som beskyttet dem.

❝ Politikern­e som Fox vanligvis heier på, vil endre loven som beskyttet dem

 ?? ?? ⮉ Mange amerikaner­e hadde gledet seg til å høre Tucker Carlson, Rupert Murdoch og Sean Hannity vitne.
⮉ Mange amerikaner­e hadde gledet seg til å høre Tucker Carlson, Rupert Murdoch og Sean Hannity vitne.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway