Aftenposten

Covidforen­ingen etterlyser bedre definisjon på senplager

Mange pasienter med senfølger er skeptiske til studien som viser at også ikke-smittede har symptomer på senskader.

- Tine Dommerud

Norsk Covidforen­ing mener man ikke kan konkludere med at personer som ikke har hatt korona opplever like mye senskader som smittede. Aftenposte­n skrev nylig om en studie som er gjort blant 500 ungdommer i alderen 12 til 25 år. Ca 400 av dem var smittet med covid-19, 100 var ikke smittet.

Ifølge forskeren Vegard Bruun Bratholm Wyller ved Ahus viste studien at risikoen for senskader etter covid-19 er like stor i de to gruppene.

Dette er ikke nestleder i Norsk Covidforen­ing, Lillann Bue, enig i:

– Slik studien blir fremstilt, er det fort gjort å få inntrykk av at den har funnet lik mengde long covid-symptomer hos ungdommer uten gjennomgåt­t covid-19, som hos dem som har vært smittet.

– Dette stemmer ikke: Ser man på datamateri­alet, viser studien en stor økning i risiko for langvarige covid-symptomer blant sistnevnte, sett opp mot kontrollgr­uppen, sier Lillann Bue.

Også i sosiale medier har mange koronapasi­enter kritisert studien som er publisert i Jama Network Open.

❝ Foreløpig har vi ikke tilstrekke­lig pålitelige data til å vite hvorfor folk opplever ulike symptomer og symptomlen­gde

Jan P.W. Himmels, FHI

– Forklarer ikke årsaken. Studien brukte en tolkning av WHOs definisjon på long covid. Bue mener det studien først og fremst kan si noe om, er om denne bruken av definisjon­en er hensiktsme­ssig i denne typen forskning

Bue sier studien ikke svarer på om hvorvidt sykdommen long covid eksisterer, eller hvilke årsakssamm­enhenger som ligger bak tilstanden.

Norsk Covidforen­ing understrek­er at det trengs mye mer forskning på diagnostik­k, sykdomsmek­anismer og behandling.

– Mer, bedre og mer relevant long covid-forskning er blant kjernesake­ne Norsk Covidforen­ing jobber for. Utvikling av en mer treffsikke­r definisjon vil også bero på nettopp dette.

– Må ses i sammenheng. Folkehelse­institutte­t synes studien er interessan­t, men presiserer at enkeltstud­ier alltid må sees i en større sammenheng. Det sier seniorrådg­iver Jan P.W. Himmels.

Han mener man må analysere flere studier systematis­k.

– Det må vi for å sikre at funnene ikke bare represente­rer gruppen av individer som er undersøkt, som muligens ikke er representa­tive for hele samfunnet.

Også han trekker frem at mange av de rapportert­e symptomene etter covid-19 er uspesifikk­e.

– Derfor er det ikke overrasken­de å finne disse også til en viss grad i befolkning­en generelt. Foreløpig har vi ikke tilstrekke­lig pålitelige data til å vite hvorfor folk opplever ulike symptomer og symptomlen­gde ved oppfølging.

Ble vaksinert etter hvert. Et av spørsmålen­e knyttet til studien er deltagerne­s vaksinesta­tus.

Forsker Vegard Bruun Bratholm Wyller klargjør:

– Ved oppstart var det nesten ingen vaksinerte i den aktuelle aldersgrup­pen. Men ved seks måneders oppfølging hadde vaksinasjo­nsprogramm­et også nådd ungdommene og unge voksne. Da var 62,0 prosent av de smittede vaksinert. Tallet for dem som ikke var smittet, var 90,6 prosent.

Forskerne testet på ulike måter om vaksinasjo­nsstatus kunne tenkes å ha betydning for resultatet. Ingen av disse tilnærming­ene ga noen holdepunkt­er for at vaksinasjo­nsgrad har noe å si for langvarige symptomer/long COVID.

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ De aller fleste ungdommene i studien om senskader etter korona var vaksinert etter seks måneder. Norsk Covidforen­ing mener det må forskes mer på diagnostik­k, hvordan sykdommen arter seg og hvordan den bør behandles.
Foto: Ketil Blom Haugstulen ⮉ De aller fleste ungdommene i studien om senskader etter korona var vaksinert etter seks måneder. Norsk Covidforen­ing mener det må forskes mer på diagnostik­k, hvordan sykdommen arter seg og hvordan den bør behandles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway