Aftenposten

Ny klimarappo­rt: Isbreer smelter i høyt tempo

-

Ien ny klimarappo­rt skriver Verdens meteorolog­iorganisas­jon (WMO) at issmelting­en i Alpene i fjor overgår alt som tidligere er observert. WMO-sjef Petteri Taalas sier mange av breene i fjellområd­er kommer til å forsvinne. Grunnen er den store mengden CO2 som allerede er sluppet ut i atomsfæren.

I tillegg til at breene krympet, ble 2022 preget av stadig nye varmerekor­der, hetebølger og tørke i mange deler av verden. Andre områder ble i stedet rammet av ekstremreg­n.

– Påvirker mange millioner. – Vedvarende tørke i Øst-Afrika, rekordregn i Pakistan og rekord-hetebølger i Kina og Europa påvirket titalls millioner mennesker, bidro til matusikker­het og massemigra­sjon og kostet milliarder av dollar i tap og skade, sier Taalas i en uttalelse fredag.

Mens det er endringene på land som i størst grad påvirker mennesker, foregår det meste av den globale oppvarming­en i verdenshav­ene. Her har temperatur­ene steget til nye rekordnivå­er.

Når vannet blir varmere, utvider det seg. Både oppvarming­en og smeltingen av breis bidrar til at havet stiger.

Det siste tiåret har havnivåsti­gningen vært dobbelt så kraftig som i perioden 1993–2002.

– Et ukjent landskap. Også EUs klima overvåking­stjeneste C3S slår alarm om den kraftige issmelting­en i Alpene.

I fjor forsvant 5 kubikkilom­eter is fra breene i Alpene, ifølge en rapport som C3S presentert­e torsdag. Dette tilsvarer en isblokk som er fem og en halv gang så høy som Eiffeltårn­et i Paris–og like lang og bred.

– Vi er virkelig på vei inn i et ukjent landskap, sa C3S-sjef Carlo Buontempo.

I Europa var sommeren i fjor den desidert varmeste som noen gang er registrert, og Kina ble også rammet av en historisk hetebølge.

Et stort antall varmerekor­der ble slått, til tross for værfenomen­et La Niña, som relativt sett bidrar til å dempe temperatur­ene på kloden.

I år kan La Niña bli avløst av El Niño, noe som i så fall kan gi oppvarming­en en ekstra «boost» de neste årene.

 ?? Fotturiste­r ble rammet av et skred som ble utløst da en stor del av en isbre løsnet i Nord-Italia under en hetebølge i juli i fjor. Rekordhøye temperatur­er bidro til at breene i Alpene smeltet i rekordfart i 2022. Foto: Luca Bruno / AP / NTB ?? ⮉
Fotturiste­r ble rammet av et skred som ble utløst da en stor del av en isbre løsnet i Nord-Italia under en hetebølge i juli i fjor. Rekordhøye temperatur­er bidro til at breene i Alpene smeltet i rekordfart i 2022. Foto: Luca Bruno / AP / NTB ⮉

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway