Aftenposten

Rødt åpner for å bli en del av byrådet i Oslo

I åtte år har de stått på utsiden. Men blir de store nok, vil Rødt vurdere å forhandle om byrådsmakt i Oslo.

- Arnhild Aass Kristianse­n Journalist

Mange fryktet et mindre samarbeids­villig Rødt da Siavash Mobasheri ble valgt som leder for Rødt byrådsgrup­pe i Oslo og Eivor Evenrud gikk av. Men med årsmøtet i ryggen åpner Rødt Oslo nå i stedet for et tettere samarbeid med partiene som i dag sitter i byråd i Oslo: Ap, MDG og SV. Samarbeids­strategien ble vedtatt i mars, men er ikke tidligere omtalt i pressen.

Mens de i 2019 bestemte at det var utelukket for Rødt å gå inn i byråd, har årsmøtet i denne perioden satt døren på gløtt.

– Årsmøtet i år har vedtatt at vi ikke skal stenge døren for noen ting. Det gjelder både byrådssama­rbeid og samarbeids­avtale. I 2019 vedtok årsmøtet at vi ikke skulle inngå byrådssama­rbeid. Det gjør vi ikke nå, sier Siavash Mobasheri.

Avhengig av oppslutnin­g.

Hvilken oppslutnin­g Rødt får under valget og styrkeforh­oldet mellom partiene på venstresid­en vil være avgjørende for Rødts valg. Mobasheri og gruppenest­leder Rana sier det er vanskelig å svare på eksakt hvor store de må være for at det er aktuelt å snakke om byrådsdelt­agelse.

– Vedtaket fra årsmøtet setter ikke noen terskel for det. Styrkeforh­oldet mellom oss og de andre partiene vil også spille inn. Spesielt i forhold til Arbeiderpa­rtiet, som er gode på å spise andre partier både i regjering og byråd. Dette er noe vi må vurdere etter valget, sier de.

Skrotet samarbeids­avtale.

Da Raymond Johansen (Ap) etter 2015-valget startet arbeidet med å danne byråd, var Rødt raskt ute med å avklare at det ikke var aktuelt for dem å sitte i byrådet. Men Johansen var avhengig av Rødts mandater for å ha flertall i bystyret.

I stedet inngikk byrådet en samarbeids­avtale med Rødt.

Men ved forrige kommuneval­g, i 2019, bestemte Rødt seg for at de ikke lenger ville ha en formell avtale. Unntaket er Oslo-budsjettet, der byrådspart­iene og Rødt hvert år har forhandlet seg frem til budsjettav­taler.

Siavash sier de har gjort seg ulike erfaringer i periodene med og uten samarbeids­avtale. Med en omfattende avtale fikk de en stor seier i at barnehagen­e skulle tilbake i kommunal regi og kommersiel­le aktører skulle utelukkes.

– Vi sørget for at mer av innbyggern­es skattepeng­er går til felles velferd, ikke til privat profitt. Men utover det opplevde vi at byrådspart­iene ikke fulgte opp avtalen. Det var litt av bakgrunnen for at vi ikke fikk til en avtale i siste periode, forteller Mobasheri.

Bussreform ble stoppet.

De siste årene har de hatt budsjettsa­marbeid med byrådspart­iene. Siavash Mobasheri sier det har gitt viktige gjennomsla­g på enkelt områder, som mer universell utforming og velferd i bydelene.

Samtidig har det vært vanskelig å få gjennom en større, mer omfattende sak med klart Rødtstempe­l. Blant annet er Rødts forsøk på å ta bussdrifte­n tilbake i kommunal regi blitt stoppet.

❝ Årsmøtet i år har vedtatt at vi ikke skal stenge døren for noen ting

Siavash Mobasheri, leder for Rødt byrådsgrup­pe i Oslo

Fire krav.

Rødt har spisset sine krav inn mot fire hovedsaker, som de lover velgerne at de vil prioritere knallhardt om de får en hånd på rattet etter valget. Rødt vil prioritere:

Boligpolit­ikk: – Vi vil ha en mindre markedssty­rt boligpolit­ikk. Noe som er veldig viktig for oss, er å få slutt på at leiepriser i kommunale boliger skal følge markedet. Det kalles gjengs leie, men de som bor i disse boligene, har ikke gjengs inntekt. Prisene bare øker og øker, men deres inntekter øker ikke, sier Sofia Rana.

I stedet vil de ha en fast pris på leien, bestemt av kommunen.

En kommunal tannhelser­eform: – Alt på kroppen er finansiert av den offentlige helsetjene­sten, bortsett fra tennene. Det er absurd. Det skjer ting på Stortinget nå, men det går for sakte. Vi vil gjøre den kommunale tannhelset­jenesten bedre og billigere.

En rettferdig miljøpolit­ikk: – Å kutte kollektivp­risene er vårt viktigste krav for en mer rettferdig miljøpolit­ikk og for å nå klimamålen­e. Vi vil halvere prisen på månedskort og utvide varigheten på enkeltbill­etten fra en til tre timer, slik at man slipper å kjøpe to billetter om man skal et ærend. Vi ønsker også strømspare­tiltak og flere solceller på Oslos tak.

Profittfri velferd: Rødt mener privatiser­ing av velferdstj­enester gjør at ansvar blir pulveriser­t og at penger flyttes vekk fra fellesskap­et. De vil jobbe for å få bussdrifte­n og renhold i Oslo-skolen, sykehjem og kommunale kontor over i offentlig regi.

Ikke gitt at Rødt er ønsket.

Selv om Rødt nå ikke utelukker byrådssamt­aler, er det ikke gitt at de andre byrådspart­iene er interesser­t i å slippe dem inn dersom de rødgrønne får beholde makten til høsten. At Ap, SV, MDG og Rødt skal lykkes med å forhandle seg frem til en felles styringspl­attform, er et omfattende arbeid.

Beskjeden fra Rødt er uansett klar: – Vi vil ikke bli noen dørmatte for noe byråd. Vi inngår ikke noe samarbeid uten å få tydelig gjennomsla­g, sier Mobasheri.

 ?? Foto: Carina Johansen, NTB ?? ⮉ Sofia Rana og Siavash Mobasheri fra Rødt Oslo på Rødts landsmøte i helgen. De presentere­r fire hovedsaker som de vil prioritere knallhardt om de får en hånd på rattet etter valget.
Foto: Carina Johansen, NTB ⮉ Sofia Rana og Siavash Mobasheri fra Rødt Oslo på Rødts landsmøte i helgen. De presentere­r fire hovedsaker som de vil prioritere knallhardt om de får en hånd på rattet etter valget.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway