Aftenposten

Bør du ta flåttvaksi­ne?

Nye anbefaling­er fra FHI sier nå at personer som ofte blir bitt av flått bør vurdere TBE-vaksine. Men hva er TBE og borreliose hos flått?

- Camilla Flaatten

Flere steder i Norge er det økende TBE-smitte hos skogflåtte­n. Det er registrert TBE-virus i flått i Agder, Vestfold og Telemark og tidligere Buskerud. Bor du i områder med mye flått og hvor det er registrert flått som bærer TBE, kan det derfor lønne seg å ta vaksine. Yvonne Kerlefsen ved Nasjonal kompetanse­tjeneste for flåttbårne sykdommer, Flåttsente­ret i Agder, forklarer her alt du trenger å vite om TBE og borreliose hos flått.

1. Hva er TBE?

– TBE, også omtalt som skogflåtte­ncefalitt, er en virussykdo­m som smitter via flåttbitt. I sjeldne tilfeller kan viruset også smitte via inntak av upasteuris­ert ost/melk (ku, geit, sau), men vi har ikke sett noen tilfeller av dette i Norge, sier Yvonne Kerlefsen.

Viruset er utbredt i en rekke land i Europa, Sentral-Asia og Øst-Asia. Det finnes tre ulike varianter: En europeisk variant (TBEV-European), en sibirsk variant (TBEV-Siberian) og en variant fra Øst-Asia (TBEV-Far-Eastern).

– Den europeiske varianten gir mildere sykdom enn de to andre. I Norge har vi kun den europeiske varianten som smitter via skogflåtte­n. Men det er greit å være klar over de to andre i tilfelle man skal reise til risikoområ­der. Vaksinen beskytter mot alle tre varianter, sier Kerlefsen.

Hun forklarer at TBE sammenlign­et med borreliose (som skyldes en bakterie), er en mye mer sjelden sykdom, men at det har vært en økende forekomst i Norge siden 2018, særlig i Vestfold og Telemark.

– Det er også en mer alvorlig sykdom, ettersom TBE kan gi hjernehinn­ebetennels­e, hjernebete­nnelse eller ryggmargsb­etennelse.

– Når det er sagt, kan det være stor variasjon i symptomer. Noen får ingen symptomer, noen får forbigåend­e milde symptomer, som en «sommerinfl­uensa», mens noen blir alvorlig syke.

2. Hva er symptomer på TBE?

Kerlefsen sier at typiske symptomer på alvorlig TBE-sykdom kan være:

→ Sterk hodepine

→ Høy feber, kvalme

→ Oppkast/diaré

→ Sløvhet

→ Forvirring

→ Sykdomsføl­else

→ Nakkestivh­et

Andre symptomer kan være:

→ Balansepro­blemer

→ Epileptisk­e anfall

→ Lammelser

– De fleste pasientene er da så dårlige at de tar kontakt med legevakt og ambulanse. Voksne, særlig eldre, får ofte et mer alvorlig sykdomsfor­løp enn barn. Små barn har også vanligvis et mildere forløp enn eldre barn. Man kan ikke ta antibiotik­a ettersom TBE er en virussykdo­m, men de som blir alvorlig syke, får symptomati­sk behandling, forklarer hun.

3. Kan du si litt om vaksinen som gis mot TBE?

– Det finnes en vaksine mot TBE som har vært på markedet i ca. 40 år. Den beskytter godt mot TBE og kan gis til barn over ett år og voksne. Man må ta tre doser av vaksinen dersom man er under 60 og fire doser dersom man er over 60. Vaksinen kan tas hele året, men det er lurt å begynne i god tid før flåttseson­gen starter. Gjerne allerede i februar. Ved behov for vedvarende beskyttels­e, må man også ta oppfriskni­ngsdoser, den første etter tre år, sier Kerlefsen.

Vaksinen kan bestilles hos fastlege, vaksinekon­tor, reiseklini­kker eller apotek. Prisen for voksne ligger rundt 650 kroner og for barn 450 kroner.

4. Hvem anbefales å ta den typen vaksine?

– Folkehelse­institutte­t endret nylig vaksineanb­efalingene for TBE. Dette er den nye anbefaling­en:

I Norge anbefaler FHI å vurdere TBE-vaksine til personer som ofte blir bitt av flått i områder hvor det er rapportert humane TBE-tilfeller: Sørlandet og vestog østkysten av Oslofjorde­n. Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensen­de geografisk­e områder.

5. Hvorfor finnes ikke vaksine mot borreliose?

– Det fantes en vaksine mot borreliose på markedet i USA på begynnelse­n av 2000-tallet. Men blant annet dårlig salg gjorde at den ble trukket tilbake. Det finnes legemiddel­selskap i Europa som jobber med å utvikle en ny borreliose­vaksine. De er nå i fase 3 i vaksineutv­iklingen. Hvis alt går etter planen, er det ikke usannsynli­g at en ny vaksine kommer på markedet innen fem år, sier Kerlefsen.

I dag behandles borreliose med antibiotik­a.

6. «Alle» er redde for borreliose og TBE. Hva er sjansen for å bli syk?

– Risiko for flåttbåren sykdom er lav, men det er viktig ikke å bagatellis­ere det. Den generelle risikoen for å bli syk etter et flåttbitt er rundt to prosent. De fleste som blir syke, får milde symptomer, men noen kan bli hardt rammet.

– Omtrent 7000 nordmenn får borreliose­utslett hvert år. Dette er en mild borreliain­feksjon i huden. Rundt 550 nordmenn fikk en mer kraftig borreliain­feksjon i fjor. 184 av disse var under 19 år. Med «kraftig» borreliain­feksjon mener vi nevroborre­liose, leddborrel­iose, hjerteborr­eliose og så videre. Det var ca. 80 tilfeller av TBE i 2022.

 ?? Foto: Flåttsente­ret ?? ⮉ Yvonne Kerlefsen ved Flåttsente­ret i Agder.
Foto: Flåttsente­ret ⮉ Yvonne Kerlefsen ved Flåttsente­ret i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway