Aftenposten

DERFOR GÅR VI TIL RETTSSAK MOT STATEN

-

Statens sykehuspro­sjekt i Oslo er planlagt i strid med norsk lov og EØS-avtalen. Utredninge­ne som er foretatt før valg av løsning, er i strid med EUs Plandirekt­iv som Norge er forpliktet til å følge. EFTA er enige med oss i at Norge stadig bryter EØS-avtalen når store byggeprosj­ekter utredes. Vi mener vi har gode muligheter til å vinne saken når EFTA deler vårt syn. Vi kan lykkes med å få kjent regulering­splanene for Nye Oslo Universite­tssykehus ugyldige. Saken kommer opp til høsten. Får vi rettens medhold, er langt på vei Ullevål sykehus og Gaustad psykiatris­ke sykehus reddet, og vi kan stanse Statens ødeleggend­e sykehuspla­ner for Oslo..

Vi kan hindre at de psykiatris­ke pasientene samles i blokker tett på Sinsenkrys­set, og at pasienter og ansatte på Rikshospit­alet må leve på en enorm byggeplass i 10-15 år.

Nye Aker sykehus kan bygges som lokalsykeh­us for hele Groruddale­n. Med dagens planer blir Nye Aker et slags erstatning­ssykehus for Ullevål, der alt det ikke er plass til på Rikshospit­alet skal inn. Aker blir dermed ikke lokalsykeh­uset for Groruddale­n.

9 grunner til å redde Ullevål sykehus

1: Oslos befolkning, bystyret, samtlige bydelsutva­lg, og alle fagforenin­gene ved Oslo universite­tssykehus ønsker å redde Ullevål sykehus.

2: Å utvikle Ullevål, bevare Rikshospit­alet som spesialsyk­ehus for hele landet og bygge et lokalsykeh­us for Groruddale­n på Aker, vil spare milliarder sammenlikn­et med regjeringe­ns planer for Nye Oslo Universite­tssykehus.

3: Legges Ullevål ned vil det ødelegge Norges beste akuttog traumesent­er, som reddet 30 av 31 skadede etter 22. juli

4: Tilbudet til fødende og psykisk syke vil bli dramatisk redusert

5: Sykehuspla­nene innebærer stor reduksjon av sengekapas­itet i forhold til innbyggert­allet, og et dårligere helsetilbu­d til Oslos befolkning. Det kommunale hjelpeappa­ratet, som allerede er hardt presset, vil bli tvunget til å ta over mange sårbare pasienter

6: Ullevål har stort disponibel­t tomteareal, ligger sentralt og er lett tilgjengel­ig. Sykehuset kan bygges ut som Oslos store, moderne hovedsykeh­us, uten å forstyrre driften.

7: Rikshospit­alet mangler tomteareal til nybygg. Utbygginge­n må skje inne i dagens bygningsma­sse, og sykehuset må drives på en bygge- og anleggspla­ss i inntil 20 år.

8: Kombinasjo­nen Rikshospit­alet og Aker splitter mer enn den samler. Og om 15 år er all videre utbygging umulig, da er sykehusstr­ukturen låst.

9: Andre sykehuspro­sjekter i Helse Sørøst-regionen (Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Akershus og Innlandet) utsettes på ubestemt tid, på grunn av de enorme kostnadene til et nye sykehusbyg­g i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway