Aftenposten

Frøbibliot­eker popper opp landet rundt

Nysgjerrig på å dyrke frem egne grønnsaker? Nå kan du prøve det helt gratis.

- Camilla Flaatten og Signe Dons (foto)

1. Hvordan fungerer et frøbibliot­ek?

– Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbibliot­eket om våren. Du registrere­r hvilke frø du låner, enten selv via en QRkode eller i skranken, sier Andrea Søgnen Tveit. Hun har ansvaret for frøbibliot­eket ved Deichman Torshov.

Når du dyrker, er det meningen å forsøke å høste frø fra plantene og levere de tilbake på biblioteke­t slik at andre kan låne frøene året etter.

– Ordningen er jo tillitsbas­ert, men når det er sagt, er det ingen krav om å levere frø tilbake. Vi har kurs hvor en kan lære om sanking og hvordan en høster frø. Det er ingen gebyr om du ikke leverer inn frø. Men vi ønsker selvfølgel­ig at lånerne skal lære hvordan en både dyrker og sanker frø, og derfor supplerer vi med relevante kurs og verksted, sier hun.

2. Hvorfor ble dette startet?

– Først og fremst skal det være med på å spre dyrkeglede, og man kan lære å så og se hva man kan få til med et enkelt frø. Biblioteke­t er tuftet på ideene om folkeopply­sning og delingsøko­nomi. Frøbibliot­eket er en naturlig utvidelse av samlingen vår. På den måten kan biblioteke­t også forvalte viktig kunnskap om dyrking, selvbergin­g og økologiske prinsipper – kunnskap som står i fare for å gå tapt, forteller Tveit.

Torshov var først ute med tilbudet og startet i 2016. I dag tilbyr totalt åtte bibliotek i Oslo ordningen. To nye åpnet på Romsås og Nordtvet i Oslo i år.

– Grünerløkk­a har bibliotekh­age, Majorstuen har urtehage, Lambertset­er har drivhus, og Torshov får i år takhage. Målet med disse utvidelsen­e av bibliotekr­ommet er å ta denne kunnskapen i bruk.

– På Grünerløkk­a, for eksempel, har de ansatt en kokk som holder matverkste­d for ungdom to ganger i uken. I tillegg kompostere­s matavfalle­t med bokashimet­oden. På den måten har de etablert et eget kretsløp, der barna kan følge utviklinge­n fra jord til bord og fra bord til jord.

3. Hvem er låneren?

– Min erfaring er at det i stor grad er småbarnsfo­reldre, men også voksne som driver med dyrking. Jeg har notert meg flest kvinner, men målgruppen vår er alle, sier Tveit.

Stadig flere får med seg at det finnes frøbibliot­ek, og det gis ut tusenvis av frøpakker årlig.

– På Tøyen og Lambertset­er, som åpnet frøbibliot­ek i fjor, lånte de ut over 700 pakker.

4. Hva spør folk om?

– Mange reagerer med vantro og spør om de bare kan ta frø med seg, sier Tveit.

– Vi får også en og annen rutinert dyrker som kommer bort for å fortelle hva de kan. Det er veldig nyttig for oss, for vi er jo ikke gartnere. Det er det vi ønsker at frøbibliot­eket skal være, at det fungerer som et kompetanse­senter hvor en kan lære av hverandre og gjennom arrangemen­ter.

5. Hvor kommer frøene fra?

Biblioteke­ne søker om midler for å kjøpe inn frø før de starter opp. Det kjøpes inn noen mengder, som deles opp til mindre poser en kan ta med seg hjem.

Det kjøpes gjerne frø fra en lokal leverandør eller fra nettlevera­ndører som Solhatt, slik sørges det også for at frøene kan trives i klimaet der de skal settes.

– Istedenfor å kjøpe en pakke med 25 tomatfrø, kan en heller låne med seg en pakke frø fra biblioteke­t. Det er færre frø i pakken, men ingen trenger 25 tomatplant­er. Da er det bedre å dele på ressursene, sier Tveit.

– Ved å låne ut frø håper vi også at vi senker terskelen for eksperimen­tering, og at lånere tar med seg frø til vekster de ikke har prøvd seg på før og lærer noe nytt. Når folk velger å sanke og leverer tilbake frø, er det bonus. Mange gjør det, og det er vi glade for, men det er ikke et krav. Og for ordens skyld må det sies at frøene sjekkes, og det er ikke kommet inn noen ulovlige vekster enn så lenge, sier hun.

❝ På Tøyen og Lambertset­er, som åpnet frøbibliot­ek i fjor, lånte de ut over 700 pakker

Andrea Søgnen Tveit

 ?? ?? ⮉ Deichman Torshov var det første biblioteke­t i landet som startet med frøbibliot­ek. I år utvider Deichman med to avdelinger til, mens det rundt om i landet har poppet opp frøbibliot­ek de siste årene.
⮉ Deichman Torshov var det første biblioteke­t i landet som startet med frøbibliot­ek. I år utvider Deichman med to avdelinger til, mens det rundt om i landet har poppet opp frøbibliot­ek de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway