Aftenposten

Ser på Færøyene med «åpent sinn» før lakseskatt­en landes

Regjeringe­ns «lakseskatt­utsendinge­r» er på plass på Færøyene for å plukke med seg det beste hjem til den norske lakseskatt­en.

- Camilla Knudsen

Geir Pollestad (Sp)

Motstanden mot regjeringe­ns forslag om grunnrente­skatt på lakseoppdr­ett har vært massiv blant oppdrettsg­igantene. I mandagens høring ba næringen Stortinget sende forslaget tilbake til regjeringe­n for å utrede alternativ­er, som for eksempel å se til den færøyske avgiftsmod­ellen. (se faktaboks)

Til tross for klare signaler om at utsettelse og nye utredninge­r er uaktuelt, er Geir Pollestad (Sp), som skal lose lakseskatt­en gjennom stortingsb­ehandlinge­n, likevel nå på Færøyene.

– Hva håper du å oppnå med denne turen?

– Jeg prøver jo å reise hit med åpent sinn, sier Pollestad.

E24 treffer den travle politikere­n i den færøyske hovedstade­n Torshavn, i forkant av møtet med representa­nter fra den færøyske regjeringe­n, næringsråd og flere oppdretter­e.

– Er det mulighet for at noe du lærer her vil kunne endre eller påvirke grunnrente­skattforsl­aget i Norge?

– Ja, jeg hadde ikke brukt tre dager midt i landingen av dette om jeg ikke tenkte at det som skjer og debatten på Færøyene er relevant, understrek­er Pollestad.

– Veldig låst. – Er det ikke litt sent i prosessen å g jøre dette nå, eller er det fortsatt en mulighet å velge et helt annet system?

– Det er jo helt klart at vi ikke er her for å finne argumenter for at vi skal innføre en bruttobase­rt avgift, vi er veldig låst på at det skal være en overskudds­basert skatt. Hovedtrekk­ene i regjeringe­ns forslag ligger fast, sier Pollestad.

– Men vi må jo synliggjør­e at vi gjør alt i vår makt for å hente inn kunnskap, tilføyer han.

Han påpeker at forslaget fortsatt er i en tidlig fase av Stortinget­s behandling, selv om det skal avklares før sommeren.

– Jeg tror det er interessan­t å høre hva aktørene tenker her. Kanskje det mest interessan­te er det med forutsigba­rhet i forbindels­e med endringer, for en avgift svinger ofte mer enn et skattesyst­em.

Pollestad er tydelig på at Norge og Færøyene er to vidt forskjelli­ge land, der oppdrett er en mye større del av økonomien på Færøyene, og med betydelig færre aktører.

– Det må vi ta hensyn til, men vi kan lære av hverandre, sier han.

Vil plukke det beste. Mona Nilsen, som sitter i finanskomi­teen for Arbeiderpa­rtiet, er også åpen for å lære av Færøyene.

– Det betyr ikke at det skal være samme løsning i Norge, men det er veldig nyttig for oss å vite hvordan erfaringen har vært med den færøyske modellen og i hvilken retning de ønsker å gå fremover. Den har jo også vært endret mange ganger på kort tid, sier hun.

– Det vil jo kunne være elementer og vurderinge­r her på Færøyene som kan være relevante. Når man skal lage en ny modell så må man jo prøve å plukke litt av det beste, tilføyer hun.

Lakseoppdr­etterne på Færøyene er i likhet med de norske ikke særlig fornøyde med nye forslag som ligger på bordet.

Fiskeri og oppdrett er den viktigste eksportnær­ingen for Færøyene, og sysselsett­er rundt 15 prosent av befolkning­en på 53.000 personer.

Fjorårets lakseoppdr­ett lå på 90.000 tonn totalt på Færøyene, mot rundt 1,3 millioner tonn i Norge. Det er hovedsakel­ig tre oppdretter­e på Færøyene, der Bakkafrost er den største, etterfulgt av Hiddenfjor­d og norske Mowi.

 ?? Foto: Bjarni Mohr, E24 ?? ⮉ Mona Nilsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) møter næringsmin­isteren på Færøyene Høgni Hoydal (t.h) for å lære mer om avgiftssys­temet for oppdrett i øygruppen, og plukke med seg det beste hjem til Norge. Bildet er tatt i regjerings­kvartalet på Færøyene.
Foto: Bjarni Mohr, E24 ⮉ Mona Nilsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) møter næringsmin­isteren på Færøyene Høgni Hoydal (t.h) for å lære mer om avgiftssys­temet for oppdrett i øygruppen, og plukke med seg det beste hjem til Norge. Bildet er tatt i regjerings­kvartalet på Færøyene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway