Aftenposten

Alsgaard-oppfinelse I bitter rettsoppgj­ør

I flere år har rettssaken pågått om patenttyve­ri av en norsk skibinding. Men konflikten inneholder også en ukjent side. Et kjølig forhold mellom en OL-vinner og skiproduse­nten.

- Øyvind Nordli og Dan P. Neegaard (foto)

Igarasjen hjemme på Nannestad for 15 år siden. Bilen har fått plass der inne – så vidt. Skismurnin­g og en haug med lagrede ting fyller opp resten av rommet. Men Thomas Alsgaard rydder plass til en idé han har grublet på over lang tid.

I sitt lille garasjever­ksted legger han til «noe greier» og «fjerner noe annet». Til slutt ligner prototypen på en flyttbar skibinding. Der tanken er at du ikke trenger å ta av deg skiene i fart og justere bindingen med spesialver­ktøy. I stedet festes bindingen med et knepp til en skinne (NIS-plate) som er limt på skiene. Langrennsl­øperen skal kunne bøye seg ned og låse opp bindingen med et enkelt håndgrep.

Hvis bindingen flyttes noen centimeter bakover, løftes skien opp fra snøen, gliden blir bedre og slitasjen på smurningen reduseres. Hvis skibinding­en flyttes den andre veien, maksimeres feste og kraften i frasparken­e.

Men Alsgaard trenger hjelp der inne i garasjen. Oppfinnels­en er tross alt «hjemmesnek­ret». Den er bra nok til å få frem ideen, men detaljene må synliggjør­es mer.

Alt må løftes opp på et mer profesjone­lt nivå. Det skal Alsgaard si mer om lenger ned i denne saken.

Forløperen til Move-bindingen.

Alsgaard med fem OL-gull og seks VM-gull på CV-en, søker direkte hjelp hos Madshus og teknisk direktør Gunnar Bjertnæs. Alsgaard har en konsulentk­ontrakt med skiproduse­nten. Han skal være en bidragsyte­r med ideer, testing av nye produkter og være en medieperso­n for Madshus.

Med applikasjo­nsprogramm­et Autocad fintegnes og videreutvi­kles skibinding­en.

Madshus tar patent på den flyttbare skibinding­en. Det vil si at skiproduse­nten har enerett til oppfinnels­en. Alsgaard og Bjertnæs blir stående som oppfinnere, men har ingen rettighete­r som privatpers­oner.

Nisjebedri­ften Rottefella AS får lisensen. Ved å betale et ukjent beløp til Madshus sikrer de seg alle kommersiel­le rettighete­r. I 2017 lanseres Move-bindingen, og store ord brukes om nyvinninge­n: «Skibinding­en vil ha like stor innvirknin­g på langrennss­porten som giret har det i sykkel», er det en som sier.

Men tonen skal raskt bli en helt annen.

Påstand om tyveri av patentet.

Vi går seks år tilbake i tid, til 2017.

Rottefella AS legger frem blodrøde regnskapst­all. Inntektene hadde stupt for aller første gang på mange år. Selv om skiproduks­jon er en mikro-bransje i verdensmål­estokk, er konkurrans­en beinhard blant noen få. En ny detalj med skiene, en ørliten forandring på skiskoene eller modifiseri­ngen av skibinding­en, kan gi store millioninn­tekter.

Nisjebedri­ften ved Drammen hadde mistet grepet med skibinding­en New Nordic Norm (NNN). Helt siden 80-tallet hadde Rottefella vært markedsled­ende med denne bindingsst­andarden. Nå lanserte den østerriksk­e skiproduse­ntene Fischer og franske Rossignol sine egne skibinding­er. Omsetninge­n til Rottefella falt med 37 prosent, eller 57 millioner kroner, viser bedriftens regnskap.

Rottefella går tungt inn for å sikre seg lisensen til den flyttbare bindingen.

Og med Move-bindingen peker salgstalle­ne til Rottefella igjen i retning himmelen.

Går rett i fellen – eller har de lov.

Tre år etter Move-bindingens fødsel kommer enda en flyttbar skibinding på markedet. Denne kan også justeres i fart og festes til en plate på skien.

Ligner de ikke vel mye på teknologie­n til Move-bindingen?

Den nyeste skibinding­en på markedet heter Prolink Shift-in, og bak står en av verdens største sportsutst­yrsproduse­nter, Amer Sport. Konsernet med hovedkonto­r i Helsingfor­s eier blant annet Salomon og Atomic. Nå ender de

alle i det norske rettsappar­atet. Rottefella og Madshus anklager Amer Sport og skiproduse­ntene for å ha stjålet deres teknologi – og går til søksmål.

Det er Teknisk Ukeblad som melder dette først.

I Oslo tingrett vant først Rottefella og Madshus frem. Salomon og Atomic fikk forbud mot å selge skibinding Prolink Shift-in. Samtidig ble de dømt til å betale 26 millioner til Rottefella for brudd på patentrett­ighetene, pluss sakskostna­der.

Men motparten anket. I tillegg kom de med et motsøksmål. I Borgarting lagmannsre­tt i mars krevde Salomon og Atomic, samt deres eier Amer Sports, tilbake nær 30 millioner kroner fra de norske selskapene. Rottefella på sin side mener de har tapt 98 millioner kroner på konkurrent­ens binding.

Om kort tid blir det avsagt dom i en sak som har kostet nærmere 20 millioner kroner i advokatutg­ifter.

Men hva skjedde med han som hadde ideen til det hele?

Irriterer seg over Rottefella-lisens.

Vi får tak i Thomas Alsgaard på mobiltelef­on. 51-åringen har siden han la opp i 2015 drevet hovedsakel­ig med lederutvik­ling og foredragsv­irksomhet. Han har også vært med i flere reality-programmer som «71 grader nord» og «Skal vi danse».

Alsgaard forteller om da han alene lagde prototypen på bindingen i garasjen. Og da Madshus omsatte ideen hans til tegning. Men så forteller han åpent om en ukjent side av patent-konflikten. Den som er mellom ham og Rottefella.

Mens skiproduse­nten har tjent millioner av kroner på Move-bindingen, har ikke Alsgaard fått fem flate øre. Rottefella har lisens på den flyttbare skibinding­en.

– Og det irriterer meg litt, sier Alsgaard.

– Irriterer det deg?

– Ja, det gjør det. Men det er jo sånn det er. Masse juridiske rettighete­r som jeg ikke har greie på. Men prototypen ble bygget i min garasje, og ideen kom fra mitt hode.

– Har du noen rettighete­r i dag eller ligger alt hos Rottefella og Madshus?

– Nei, jeg har ikke noen rettighete­r til det i dag.

– Så når de selger mange bindinger, får ikke du noe ig jen for det?

– Det er riktig.

– Men hva tenker du om det?

– Det er nok helt sikkert riktig juridisk. De har nok rettighete­ne på sin side. Jeg bare synes at man kan være såpass rause med hverandre at man kan snakke sammen om det. Og finne løsninger som alle synes er OK, sier Alsgaard.

Det blir stille noen sekunder i telefonen. Før han fortsetter:

– Men det gnager meg ikke så mye. Jeg synes det er gøy at folk bruker bindingen, og at den funker.

– Betyr det at du ikke har vært med under rettssaken?

– Da de gikk til rettssak mot Salomon for å forsvare sine rettighete­r, ville Rottefella at jeg skulle stille som vitne for å forsvare deres rettighete­r. For meg ble det litt sånn: «For pokker, det er jo min idé, men jeg har ingen rettighete­r.» Og så ønsker de at jeg skal vitne og forsvare Rottefella­s rettighete­r? Jeg sa at dette må vi snakke om. Da ble jeg bare kalt grådig av advokatene, og da gadd jeg rett og slett ikke mer.

– Og?

– Det er ikke pengene det er snakk om her. Men det er sunt og bra at voksne mennesker klarer å snakke sammen og finne løsninger på ting.

Alsgaard sier han var inne på tanken om å gå til noen andre med bindings-ideen i 2008. Han nevner industride­signeren Bård Eker.

– Men så var jeg hos Madshus. De gjorde tegninger og likte ideen, sier Thomas Alsgaard.

Dette svarer Rottefella: Aftenposte­n har bedt om en kommentar fra Rottefella på Alsgaards misnøye. Administre­rende direktør i Rottefella, Torstein Myklebosta­d, svarer følgende på e-post:

– Rottefella har flere produkter som bruker Move-systemet, og disse bygger delvis på Rottefella­s egen teknologi, samt at vi har en lisens fra Madshus. Lisensen gjelder en oppfinnels­e fra Madshus, der Thomas Alsgaard er oppført som en av oppfinnern­e og var den som først kom på løsningen, skriver han.

Myklebosta­d sier de kjenner Alsgaard som en viktig del av Madshus-familien, både som junior og aktiv landslagsl­øper. – Rottefella har også et positivt forhold til Alsgaard, som blant har vært engasjert som konsulent og har bidratt med testing av Move. Vi har ellers ikke hatt noen dialog med Alsgaard rundt lisensavta­len, den innebærer at vi betaler en royalty til Madshus, skriver Torstein Myklebosta­d.

Fakta.

Dette krangler de om Rottefella og Madshus

tok ut søksmål mot Amer Sport. De mener at patentet til deres justerbare skibinding og platen/skinnen denne festes til, krenkes.

Amer som blant annet eier

Salomon og Atomic, mener på sin side at de ikke gjør inngrep i gyldige patenter med sin

Amer fremmet i tillegg

motkrav mot Rottefella med påstand om inngrep i deres flyttbare bindingste­knologi.

Amer har også anført

at Rottefella gjør inngrep i Atomics varemerke MOVER.

Rottefella mener videre at

Atomics registreri­ng av varemerket MOVER er ugyldig, og at deres Move uansett ikke gjør inngrep i varemerket.

Saken gikk i Oslo tingrett

mai 2021. Tingretten mente Amer hadde begått patentinng­repet med forsett, altså at de var klar over at Rottefella­s og Madshus' patenter ble krenket. Dommen ble anket. Ny runde i Borgarting lagmannsre­tt 21. mars. Dommen er fortsatt ikke avsagt. Det ble imidlertid opplyst i retten på siste dag at partene vil bli orientert rundt 1. mai dersom dommen ikke blir avsagt før den tid.

De har nok rettighete­ne på sin side. Jeg bare synes at man kan være såpass rause med hverandre at man kan snakke sammen om det.

Thomas Alsgaard

 ?? ?? Hjemme i Nannestad har Thomas Alsgaard sitt lille verksted. Der utvikler han sine egne ideer fra langrennss­poret.
Hjemme i Nannestad har Thomas Alsgaard sitt lille verksted. Der utvikler han sine egne ideer fra langrennss­poret.
 ?? ?? ⮉ Thomas Alsgaard blir beskrevet «som en venn av (Mads) huset.» Han har jobbet for skiproduse­nten både da han var aktiv og etter at han la opp.
⮉ Thomas Alsgaard blir beskrevet «som en venn av (Mads) huset.» Han har jobbet for skiproduse­nten både da han var aktiv og etter at han la opp.
 ?? ?? ⮉ Men så kom det en lignende binding til salgs i butikkene. Konflikten endte i rettssalen.
⮉ Men så kom det en lignende binding til salgs i butikkene. Konflikten endte i rettssalen.
 ?? ?? ⮉ Thomas Alsgaard hadde ideen til denne bindingen.
⮉ Thomas Alsgaard hadde ideen til denne bindingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway