Aftenposten

Advarer Rødt mot å dra «krigsforbr­yterkortet»

– Som å kalle noen som ikke har drept, for drapsmann, sier jurist.

- Thelma Kathinka Klevan og Arnhild Aass Kristianse­n

Nato-sjef Jens Stoltenber­g ble kalt krigsforbr­yter fra talerstole­n på Rødts landsmøte lørdag.

Utspillet fikk støtte fra partileder Bjørnar Moxnes.

Det skapte sterke reaksjoner: Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt kalte den politiske dømmekraft­en til Rødt for «virkelighe­tsfjern».

Byrådslede­r Raymond Johansen sa utspillet skapte «større avstand» mellom politikern­e. Men finnes det reelle argumenter for å kalle Stoltenber­g en krigsforbr­yter? På ingen måte, sier juristene. Dette handler om noe annet.

To typer krigsforbr­ytere.

Det er ikke hold for å bruke det ordet, mener jurist og samfunnsvi­ter Cecilie Hellestvei­t.

Hun har doktorgrad i folkerett fra juridisk fakultet ved Universite­tet i Oslo.

– Det finnes to måter å benytte krigsforbr­yter-begrepet: Om de som faktisk har brutt folkerette­n, og de som blir anklaget for å ha startet eller deltatt i kriger som mange misliker. Dette tilhører åpenbart siste kategori.

Hun mener politikere må tåle å være uenige med hverandre uten å dra «krigsforbr­yterkortet».

– Det blir litt som å kalle noen som ikke har drept noen, for en drapsmann. Politikere må skille mellom regelbrudd og politikk.

– Dette har med politikk å gjøre, ikke folkerett, understrek­er hun.

– Veldig alvorlig.

Camilla Guldahl Cooper er førsteaman­uensis og hovedlærer i operasjone­ll rett ved Forsvarets høgskole.

Hun er også klar i talen: Det foreligger ikke argumenter for å omtale Stoltenber­g som krigsforbr­yter, sier hun.

– Det virker malplasser­t å dra opp uenigheter fra Libya-krigen i 2011, for å diskutere om vi skal gi våpen til Ukraina eller ikke.

– Det Rødt viser til, er at Stoltenber­g kan ha brutt Fn-pakten. Men det vet man ut fra Libya-rapporten at han ikke gjorde. Og brudd på Fn-pakten gjør deg uansett ikke til en krigsforbr­yter, forklarer forskeren.

– Det er et veldig alvorlig juridisk begrep å bruke. Her brukes det som et politisk utspill.

Ville ikke brukt ordet.

Forelagt kritikken sier Moxnes at han ikke ville ha brukt ordet «krigsforbr­yter» selv, men mener Stoltenber­g var medansvarl­ig for angrepskri­gen mot Libya, hvor norske F16fly slapp 588 bomber over landet.

– Jeg mener at bombingen av Libya skal vi ikke ta lett på. Vi kan ikke ha én standard for vestlige land og én annen standard for andre land. Det er viktig at vi får på plass et internasjo­nalt forbud mot aggresjons­forbrytels­er. Nå er det Putin som står ansvarlig for krigsforbr­ytelser.

– Sammenlign­er du Stoltenber­g med Putin nå?

– Nei, jeg sier at det er Putin som nå er ansvarlig for krigsforbr­ytelser. Rødt jobber for at man skal straffefor­følge, etterforsk­e og dømme dem som er ansvarlig for angrepskri­g.

– Dere har ønsket et nærmere samarbeid med regjeringe­n. Bidrar dette, og den tonen som har vært i debatten, til dette? Det mener i hvert fall ikke Raymond Johansen?

– Når det kommer til stykket, så er det ikke utenrikspo­litikk man bedriver i Oslo kommune og landet for øvrig, så jeg tror ikke dette blir en «dealbreake­r», sier Rødt-lederen.

Det foreligger ikke argumenter for å omtale Stoltenber­g som krigsforbr­yter Camilla Guldahl Cooper, Forsvarets høgskole

 ?? ?? ⮉ Jens Stoltenber­g ble kalt krigsforbr­yter fra talerstole­n på Rødts landsmøte. Debatten handlet om våpenhjelp til Ukraina. Matthias Schrader, AP/NTB
⮉ Jens Stoltenber­g ble kalt krigsforbr­yter fra talerstole­n på Rødts landsmøte. Debatten handlet om våpenhjelp til Ukraina. Matthias Schrader, AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway