Aftenposten

Den huleste fredstale på veldig lenge

-

De forente nasjoner (FN) ble grunnlagt i 1945 for å redde kommende generasjon­er fra verdenskri­genes svøpe. Enkeltmenn­esket hadde noen ukrenkelig­e rettighete­r. Små og store nasjoner skulle ha retten til å bestemme over seg selv.

Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov holdt mandag en 24 minutters tale i FNS sikkerhets­råd om disse grunnlegge­nde verdiene. Lavrov, av alle. For i april er det Russland som sitter med formannska­pet i Sikkerhets­rådet, dette viktige organet med et særlig ansvar for å sikre fred mellom verdens land.

Lavrov ga sin klare tilslutnin­g til Fn-pakten og en regelstyrt, multilater­al verdensord­en. Samtidig beklaget han hvordan USA og vestmakten­e hadde satt alt i spill og forsøkt å ta styringen over hele verden, blant annet gjennom bombing og krigføring i land som Serbia, Irak og Libya.

Talen gikk ikke helt hjem. Lavrov hadde hatt en bedre sak hvis Russland hadde ført en litt annen politikk for tiden. Latt være å føre uprovosert angrepskri­g mot nabolandet Ukraina. Latt være å pepre byer og boligblokk­er med raketter. Latt være å fengsle alminnelig­e russere som ytrer seg kritisk til en meningsløs og dypt tragisk krig.

Sergej Lavrov er en dreven diplomat. I ti år, fra 1994 til 2004, var han Russlands Fnambassad­ør. I de 19 årene etterpå har han reist verden rundt som landets utenriksmi­nister.

Også norske stats- og utenriksmi­nistre har lært Lavrov å kjenne. For eksempel var han en ryddig og pålitelig partner da han sammen med utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre undertegne­t avtalen om delelinjen i Barentshav­et i 2010.

Til president Vladimir Putins innerste krets hører Lavrov ikke. Hva han selv egentlig mener om Ukraina-krigen, er det ingen gitt å vite. Han lirer bare av seg den samme historiefo­rtellingen og de samme argumenten­e som sin president, igjen og igjen: Et forbryters­k regime sitter ved makten i Ukraina, takket være våpen og annen hjelp fra Russlands fiender i Vesten. Russland hadde ikke annet valg enn å starte en militær spesialope­rasjon for å redde sin egen eksistens.

Det er usant, og det er grovt, men på et vis var det bra at Lavrov i det minste kom til New York og brukte taletiden sin. Alternativ­et hadde vært den tomme stol og brudd med hele Fn-tanken. Helt dit ned har Russland foreløpig ikke sunket.

Men viktigst var det at Lavrov fikk kraftige og helt nødvendige tilsvar fra FNS generalsek­retær António Guterres og en rekke andre talere.

❝ Det er usant, og det er grovt, men på et vis var det bra at Lavrov i det minste kom til New York og brukte taletiden sin

 ?? ?? ⮉ Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov hadde en dårlig sak.
⮉ Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov hadde en dårlig sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway