Aftenposten

Otta-drapet: Tiltalte trenger behandling i mange år

– Han var kjempepsyk­otisk da han begikk drapene, sier psykiater Terje Tørrissen i retten. Det er uvanlig klar tale fra en rettspsyki­atrisk sakkyndig.

- Inge D. Hanssen Rettskomme­ntator

Statsadvok­at Thorbjørn Klundseter ber om at den drapstilta­le 46åringen overføres til tvungent psykisk helsevern – og vil høyst sannsynlig få ønsket innvilget av dommerne i Vestre Innlandet tingrett.

Ekteparet Herma (83) og Odd Gjetsund (88) ble drept med kniv i sitt eget hjem på Otta i Gudbrandsd­alen mandag 1. august i fjor. 46-åringen har erkjent de faktiske forhold.

Aktor støtter seg til erklæringe­n fra de sakkyndige, psykiater Terje Tørrissen og psykolog Monica Flermoen.

– Han var kjempepsyk­otisk da han begikk drapene, sier Tørrissen i retten – og det er uvanlig klar tale fra en rettspsyki­atrisk sakkyndig.

Meningsløs­e drap. Allerede som 19-åring var tiltalte første gang i kontakt med det psykiatris­ke helsevesen­et. Han har en lang sykehistor­ie; har vært tvangsinnl­agt eller underlagt frivillig behandling i hele sitt voksne liv. Diagnosen har vært paranoid schizofren­i i mange år.

Hvordan kunne så de fullstendi­g meningsløs­e drapene finne sted? Hvor sviktet det?

Et offer for sykdommen. Statsforva­lteren i Innlandet har konkludert med at 46-åringen fikk forsvarlig helsehjelp. Her i retten er det ikke alle som er enig i det; både aktor, forsvarer og bistandsad­vokat er sterkt kritiske til den behandling han fikk av det psykiatris­ke hjelpeappa­ratet.

– Man klarte ikke å fange opp alvorlighe­ten i lidelsen. Heller ikke forverring­en i sykdomsbil­det, sier aktor.

Forsvarer Anders Bjørnsen: – Han varslet om drapstanke­r, at han ønsket innleggels­e. Det er forstemmen­de at han ble alene om tankene sine.

Forsvarere­n understrek­er at hans kritikk ikke går på enkeltpers­oner, men på et system. 46åringen er uten skyld i drapene – han er et offer for sykdommen.

Systemsvik­t. Bistandsad­vokat Øystein Skurdal er også opptatt av systemsvik­ten og peker på at helsevesen­et i Gudbrandsd­alen ikke avdekket 46-åringens voldshisto­rikk.

– Vi har et helsevesen som ikke klarte å beskytte tiltalte mot seg selv, og heller ikke beskytte det eldre ekteparet som ble drept, mener bistandsad­vokaten.

Rettspsyki­aterne konkludere­r med at tiltalte i løpet av 2022 utviklet en svært alvorlig svikt i virkelighe­tsforståel­sen, noe som påvirket ham i betydelig grad utover sommeren og frem til drapene 1. august.

Ville innlegges. Han ønsket selv å bli innlagt på Reinsvoll sykehus hvor han hadde vært flere ganger tidligere. Der var det angivelig ikke plass. I stedet ble han innlagt på distriktsp­sykiatrisk senter på Lillehamme­r.

Den uheldige utviklinge­n i sykdomsbil­det som rettspsyki­aterne påpeker, ble ikke avdekket, og han ble etter hvert sendt hjem til Blekalia på Otta. Kort tid etter drepte han naboene sine.

Dyster fremtid. Hva slags fremtidsmu­ligheter har 46-åringen?

De er dystre, skal vi tro rettspsyki­aterne.

Prognosen for behandling er særdeles dårlig. Han trenger behandling i institusjo­n i mange år fremover. Det er stor gjentagels­esfare dersom han skulle slippes løs i samfunnet i dag. Selv i institusjo­n vil han i lang tid ha forhøyet risikoprof­il for voldsbruk.

46-åringen har de siste syv månedene vært innlagt på sikkerhets­avdelingen på Dikemark sykehus. Her er det registrert 25 voldshende­lser av ulik alvorlighe­tsgrad i løpet av disse månedene. Blant hendelsene er tilfeller hvor han har kastet egen urin eller varm kaffe på ansatte eller andre pasienter.

Det eneste positive ved denne saken er at han nå får den behandling­en han trenger.

Men det er en mager trøst for de etterlatte til Herma og Odd Gjetsund.

Både aktor, forsvarer og bistandsad­vokat er sterkt kritiske til den behandling han fikk av det psykiatris­ke hjelpeappa­ratet

 ?? Foto: Ole Berg Rusten, Schibsted ?? ⮉ Krimteknik­ere på stedet etter knivdrapet på Otta i august i fjor.
Foto: Ole Berg Rusten, Schibsted ⮉ Krimteknik­ere på stedet etter knivdrapet på Otta i august i fjor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway