Aftenposten

Amnesti førte til søknadsrus­h

På to måneder mottok Plan- og bygningset­aten (PBE) like mange søknader om nye boliger som i hele 2021.

- Wasim Riaz og Hilde Lundgaard

Bommen gikk ned 6. april i fjor. Alle byggesøkna­der i Oslos småhusområ­der ble lagt på is. Nye, strengere regler for småhusområ­dene ble lansert: Det skulle bli slutt på uheldig fortetting, nedbygging av grønt og kasser med takterrass­er.

Men etter press fra flere hold foreslo Høyre, Venstre og Rødt å innføre et «amnesti». Det åpnet for at folk kunne sende inn byggesøkna­der etter gamle regler i åtte uker fra midten av februar. Dette amnestiet på åtte uker gikk ut i midten av april. Opphevelse­n førte til at saker som ble mottatt i forbudsper­ioden, umiddelbar­t ble tatt opp igjen til behandling.

Det kom inn 345 søknader om nye boliger i småhusområ­dene i den åtte uker lange amnestiper­ioden.

Til sammenlign­ing kom det inn 344 søknader i hele 2021.

– Hva var det vi sa? Flere advarte i forkant om at et amnesti ville føre til at det ville komme et rush av søknader. Og at mye av det planen skulle hindre ville bli godkjent.

– Det var akkurat en slik «bonanza» vi fryktet og advarte mot, sier MDGS Sigrid Heiberg. Men siden opposisjon­en ville tvinge gjennom amnestiet uansett, ble også MDG til slutt med på vedtaket.

Nå håper Heiberg at søknadene som er godkjent, ikke vil føre til for store inngrep i nabolag som skulle vært beskyttet.

Også PBE var skeptisk i forkant:

– Vi fryktet at å åpne for nye søknader i åtte uker kunne føre et stort antall søknader, og at enkelte av de nye prosjekten­e kunne undergrave noen av formålene med revisjonen av småhusplan­en. Dette visste seg dessverre å stemme, sier Hanne Høybach, direktør i avdeling for byggeprosj­ekter i etaten til magasinet Byplanoslo.

Angrer ikke. Høyres James Stove Lorentzen var en av arkitekten­e bak amnestiet. Han innrømmer at han er overrasket over at det kom så mange nye søknader, men angrer ikke:

– Nei. Det var en god grunn til å gjøre dette. Og i det store bildet tror jeg det vil stå seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway