Aftenposten

Kutter prisen på månedskort for barn og ungdom

Oslo og Viken er enige om å bruke 49 millioner kroner i året på å kutte billettpri­sen for unge opp til 20 år.

- Sondre Moen Myhre

Dette er en skikkelig gladnyhet for alle barn og foreldre i en tid hvor jeg vet at mange har mindre å rutte med, sier miljø- og samferdsel­sbyråd i Oslo, Sirin Stav (MDG).

Byrådet i Oslo og fylkesråde­t i Viken har funnet midler i den såkalte byvekstavt­alen.

Til sammen vil de to fylkene sette av rundt 49 millioner kroner i året.

Pengene som settes av, vil brukes til å sette ned prisen på månedskort for barn og ungdom opp til 20 år slik:

→ 1 sone: Fra 427,- til 299,

→ 2 soner: Fra 531,- til 399,

→ Alle soner: Fra 636,- til 499,

Selger rundt 25.000 i måneden. De nye prisene skal gjelde fra skoleåret 2023/2024 starter. Eksakt dato for prisjuster­ing er ennå ikke satt. For Viken er tiltaket i første omgang en prøveordni­ng for det neste skoleåret. I Oslo er det satt av midler for å gjøre priskuttet varig.

Tidligere denne måneden ble det også gjort kutt i enkeltbill­ett for barn. Prisen ble da kuttet med 20 prosent, fra 20 til 16 kroner i sone én.

Ruter opplyser om at de i gjennomsni­tt selger rundt 25.000 månedskort til barn i måneden.

– I en tid hvor prisene på mat og strøm øker, er jeg spesielt glad for å kunne gi en håndsrekni­ng til barnefamil­ier som synes det er krevende å få endene til å møtes, sier byråd Stav.

Vellykket test. Da Ruter i vinter testet å sette ned prisen på månedskort­et for både barn og voksne, førte dette til en stor økning i salget. Men da gjaldt prisreduks­jonen kun innenfor sone én i Oslo.

Kuttet i månedskort­et for barn vil nå gjelde for hele Ruters område – altså også i Viken.

Det gjør også Ruters nye konsept, Reis. Der får voksne en personlig rabatt basert på hvor mange enkeltbill­etter man har kjøpt i løpet av en måned, opptil 40 prosent.

Ifølge Ruter vil Reis lønne seg for dem som bruker kollektivt mellom én og tre dager i uken. For flere reiser, vil det lønne seg med månedskort.

❝ I en tid hvor prisene på mat og strøm øker, er jeg spesielt glad for å kunne gi en håndsrekni­ng til barnefamil­ier

Sirin Stav, miljø- og samferdsel­sbyråd i Oslo (MDG)

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? ⮉ For litt over én uke siden presentert­e Oslos samferdsel­sbyråd Sirin Stav (MDG) og Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen byens nye busser. Nå presentere­r de nytt månedskort for barn og unge.
Foto: Jan T. Espedal ⮉ For litt over én uke siden presentert­e Oslos samferdsel­sbyråd Sirin Stav (MDG) og Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen byens nye busser. Nå presentere­r de nytt månedskort for barn og unge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway