Aftenposten

Omstridt milliardsy­stem ble ikke testet før det ble kjøpt

Da Helse Midt-norge valgte leverandør av nytt pasientjou­rnalsystem til nærmere fire milliarder kroner, ble et forslag om å teste aktuelle løsninger på forhånd lagt bort. Det ville hatt liten verdi, mener Helse Midt-norge i dag.

- Henning Carr Ekroll

Mange har trolig opplevd det: At man bruker et datasystem der det er vanskelig å finne frem i menyer og ulike valg. At det av og til kommer opp feilmeldin­ger som virker umulige å forstå.

Dette har vært en del av hverdagen for mange leger og sykepleier­e på landets fjerde største sykehus de siste fem månedene. Årsaken er den nye journalløs­ningen Helseplatt­formen. Den ble tatt i bruk på St. Olavs i november.

Systemet koster nærmere fire milliarder kroner. Det skal gi kommuner og sykehus i MidtNorge felles utveksling av pasientopp­lysninger.

Innføringe­n har vært preget av kaos, misnøye, store mengder feil, bekymrings­meldinger og enorme ekstrakost­nader. Helsetilsy­net har slått fast at systemet er en fare for pasientene­s sikkerhet.

Klikk, klikk, klikk, klikk. En gjennomgåe­nde del av kritikken er at løsningen er tungvint og vanskelig å bruke. Det gjør at helseperso­nell får mindre tid til pasientene.

Helseplatt­formen beskriver det selv slik i et styredokum­ent:

Å skrive ut smertestil­lende krever for eksempel 36 museklikk, ifølge lege Nils Ivar Leerand. Helsetilsy­net beskriver at det tar fire ganger så lang tid som før å sende ut brev. Brukermanu­alen for å skrive ut en prøveetike­tt er på ni sider.

Da 16.000 elektronis­ke brev ble borte i systemet, skyldte ledelsen i Helseplatt­formen først på brukerfeil. Så ble det lagt frem bilder av skjermbild­et der man gjør valg for brev og meldinger.

Da Helse Midt-norge skulle innføre nytt journalsys­tem, valgte de en strategi der de skulle kjøpe inn ett stort system fremfor å bygge noe ut stegvis. Dette ble vurdert å ha «svært høy risiko».

❝ Danskene gjorde det, og deres konklusjon var at dette var meget nyttig input til vurderinge­n av tilbudene i anbudspros­essen Dag Svanæs, professor ved Institutt for datateknol­ogi og informatik­k på NTNU

Valget falt på en løsning fra den amerikansk­e teknologig­iganten Epic. De fikk kontrakten i 2019.

Da var det godt dokumenter­t at innføring av Epics løsninger hadde vært preget av store problemer i Danmark og Finland.

På dette tidspunkte­t brukte de fleste norske sykehus det norske journalsys­temet Dips. Men selskapet fikk ikke bli med i konkurrans­en om å levere Helseplatt­formen. Det oppfylte ikke Helse Midt-norges krav til økonomi.

Epics løsninger har i mange år vært beryktet for å være lite brukervenn­lige. Problemsti­llingen ble blant annet belyst i en musikkvide­o fra 2015. Den er sett over én million ganger.

– Kokte bort i kålen. Likevel ble Epic aldri testet før det ble valgt, ifølge Dag Svanæs. Han er professor ved Institutt for datateknol­ogi og informatik­k på NTNU.

– Jeg var involvert i arbeidet med utgangspun­kt i arbeidet som professor i brukervenn­lighet allerede i 2014, og foreslo at man burde gjøre brukertest­ing av aktuelle systemer. Men det kokte bort i kålen.

Svanæs’ forslag i 2014 var at helseperso­nell skulle teste brukervenn­lighet og pasientsik­kerhet for ulike aktuelle løsninger. Det var anslått å koste 620.000 kroner.

Han sier at han ikke fikk noe klart svar på hvorfor det ikke ble gjort.

– Ville gitt liten verdi. Aftenposte­n har i over én uke forsøkt å få svar fra Helseplatt­formen om hvorfor forslaget ble lagt bort, og om aktuelle løsninger ble testet på andre måter før Epic fikk kontrakten.

Dårlige og lite brukervenn­lige og effektive helseinfor­masjonssys­temer stresser helseperso­nellet og «bruker opp» deres oppmerksom­het

Ole Andreas Alsos, førsteaman­uensis ved NTNUS fakultet for arkitektur og design.

De har ikke svart på dette, men henvist videre til Helse MidtNorge.

– Å brukertest­e en Epic-versjon som ikke var oversatt til norsk og hadde gjennomgåt­t den konfiguras­jonsproses­sen som Helseplatt­formen og våre kliniske personer har gjort, ville gitt liten verdi, skriver medievakte­n i Helse MidtNorge i en e-post.

Dokumentas­jon Aftenposte­n har fått tilgang til viser at nettopp dette ble gjort før lignende journalsys­temer skulle kjøpes i Danmark og Finland.

– Danskene gjorde det, og deres konklusjon var at dette var meget nyttig input til vurderinge­n av tilbudene i anbudspros­essen. Dette dokumentet hadde Helse MidtNorge tilgang til, så her svarer de mot bedre vitende, sier Svanæs.

Kommunikas­jonsavdeli­ngen skriver imidlertid at leverandør­ene gjennomfør­te demonstras­joner av løsningene for helseperso­nell. Disse ble lagt til grunn for valget, heter det.

Den siste utfordrere­n til Epic trakk seg i slutten av prosessen, og Epic ble da stående igjen som eneste aktuelle leverandør.

Kari Ulseth er avdelingsd­irektør for plan, kvalitet og arkitektur i Helseplatt­formen. Hun skriver i en e-post at løsningen først ble testet i flere runder etter at Epic fikk kontrakten.

Dette ble gjort etter at Epic-ansatte og ansatte i Helseplatt­formen har samarbeide­t om oppsettet av løsningen. I denne prosessen har fagekspert­er med erfaring som helseperso­nell vært involvert.

Før valget av leverandør ble det laget en kravspesif­ikasjon. Dette er omfattende dokumenter som detaljert beskriver hvilke krav systemet må oppfylle for at det skal bli valgt.

De ulike delkravene ble rangert på fire nivåer av viktighet: Lav, middels, høy og obligatori­sk.

Brukervenn­lighet var ikke obligatori­sk.

I kravspefik­asjonen er det et eget kapittel viet til brukervenn­lighet og brukskvali­tet.

Helseplatt­formen skrev at det var «kritisk» at det ble levert en løsning som oppfylte deres krav til brukervenn­lighet.

Men ingen av de 15 delkravene ble definert som obligatori­ske. Syv hadde viktighet «medium». En hadde viktighet «lav» og syv hadde «høy».

– Det er helt horribelt. I et såpass sikkerhets­kritisk system som et journalsys­tem er brukervenn­lighet helt sentralt for å kunne gjøre oppgavene effektivt, feilfritt og stressfrit­t, sier Ole Andreas Alsos.

Han har blant annet forsket på brukervenn­lighet i digitale pasientjou­rnalsystem­er.

– Dårlige og lite brukervenn­lige og effektive helseinfor­masjonssys­temer stresser helseperso­nellet og «bruker opp» deres oppmerksom­het som de heller burde brukt på pasienten, sier han.

Aftenposte­n har spurt Helseplatt­formen om hvorfor ikke kravene til brukervenn­lighet var rangert høyere.

– Ingen krav i kontrakten er obligatori­ske, vi hadde over 4000 krav og det er totalløsni­ngen som er vektlagt ved evaluering, skriver fungerende kommunikas­jonssjef Frode Nikolaisen i en epost.

Medium viktig.

Alsos forteller at han tidlig i prosessen oppfordret Helseplatt­formen til å vektlegge brukervenn­lighet. Og at det burde gjøres gjennom konkrete og målbare krav som kunne testes.

– Et tenkt eksempel kan være et krav om at 95 prosent av brukerne skal klare å legge inn et medikament feilfritt i systemet i løpet av 30 sekunder, sier han.

At mulige leverandør­er skulle dokumenter­e at de hadde testet brukervenn­lighet ble heller aldri løftet frem i kravspesif­ikasjonen.

Dette ble rangert som «medium» viktig – det nest laveste.

Epic har ikke besvart Aftenposte­ns spørsmål om hva de synes om kritikken av systemets brukervenn­lighet. Men de har tidligere erkjent at det må jobbes med å gjøre systemet bedre.

 ?? ??
 ?? Foto: Rune Petter Ness, Adresseavi­sen ?? Helseperso­nell på St. ⮉ Olavs fikk opplæring i Helseplatt­formen i fjor høst.
Foto: Rune Petter Ness, Adresseavi­sen Helseperso­nell på St. ⮉ Olavs fikk opplæring i Helseplatt­formen i fjor høst.
 ?? ?? d Slik ser valgene for brev og meldinger i Helseplatt­formen ut for en bruker, ifølge Adresseavi­sen. Brukergren­sesnittet i systemet blir sterkt kritisert. Skjermdump
d Slik ser valgene for brev og meldinger i Helseplatt­formen ut for en bruker, ifølge Adresseavi­sen. Brukergren­sesnittet i systemet blir sterkt kritisert. Skjermdump
 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ➔ Helseplatt­formen ble tatt i bruk på St. Olavs hospital i november. Det har ikke gått bra.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ➔ Helseplatt­formen ble tatt i bruk på St. Olavs hospital i november. Det har ikke gått bra.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway