Aftenposten

Noen barn og unge hadde det særlig vanskelig under pandemien. Dette kjennetegn­er dem.

Heid Nøkleby, Tiril Cecilie Borge, Ingeborg Beate Lidal, Trine Bjerke Johansen og Lars Jørun Langøien Forskere ved Folkehelse­institutte­t

-

Det er over tre år siden covid19-pandemien brøt ut. Pandemien og medfølgend­e tiltak ser å til å ha rammet noen grupper hardere enn andre. For fremtiden vil oppsummert kunnskap fra pandemien være viktig, både med tanke på eventuelle langtidsko­nsekvenser og håndtering av lignende kriser i fremtiden.

Vi har oppsummert forskninge­n om konsekvens­er for barn og unges liv og psykiske helse i Oecd-land og særlig nordiske land. Dette gir oss viktig kunnskap fra den første halvdelen av pandemien, langt mindre om andre halvdel og minimalt om konsekvens­er på lengre sikt.

Kan vi, basert på kunnskapen så langt, si noe om sårbarhets­faktorer og kjennetegn ved barn og unge som hadde det særlig vanskelig under den første fasen av pandemien?

Vi har undersøkt følgende:

→ vold og overgrep

→ familiefor­hold

→ psykisk helse

→ bruk av hjelpetjen­ester og helsetjene­ster

→ sosial helse og relasjoner

→ læring, skole og barnehage

Vi har valgt å se nærmere på sårbarhets­faktorer på alle de tematiske områdene listet over. Sårbarhets­faktorer har betydning for hvilke barn og unge som kan ha spesielt behov for oppfølging og hjelp etter pandemien. I tillegg har det betydning for målrettet beredskap og innsats for disse gruppene i senere krisesitua­sjoner.

Sårbarhets­faktorer er faktorer som ser ut til enten å påvirke eller kjennetegn­e barn og unge som opplevde pandemien særlig negativt.

Noen studier viste at disse faktorene økte risikoen for at barnet/ungdommen fikk det dårligere. Andre studier fant en sammenheng mellom disse faktorene og målte negative utfall på ett eller flere tematiske områder under pandemien.

Bronfenbre­nners utviklings­økologiske modell (1979) er nyttig for å illustrere hvordan disse faktorene befinner seg i ulike kontekster rundt det enkelte barn eller ungdommen.

I vår tilpasning av Bronfenbre­nners modell er covid-19-pandemien den ytre konteksten som har ført til iverksetti­ng av ulike samfunnsti­ltak. Her inkluderes for eksempel pålegg om sosial distanseri­ng, men også arbeidsled­ighet som en konsekvens av nedstengin­g av deler av samfunnet.

Disse samfunnsti­ltakene påvirket mange offentlige tjenester som er relevante i barn og unges liv, som skole, barnehage, pedagogisk-psykologis­k tjeneste, skolehelse­tjeneste, barnevern, familiever­n og mer (neste nivå/sirkel).

Hvordan disse tjenestene og institusjo­nene håndterer smittevern­tiltakene, påvirker i neste omgang det sosiale nettverket rundt barnet, familien og barnet selv (de tre innerste nivåene/sirklene).

Vi mener ikke å antyde at barnet/ungdommen (eller familien) selv ikke påvirker sine omgivelser (i Bronfenbre­nners modell er samspillet mellom de ulike nivået eller konteksten­e sentralt). Men i vår modell legger vi vekt på faktorer ved og utenfor barnet som bidrar til og forsterker negative konsekvens­er av pandemien.

Modellen illustrere­r hvordan faktorene

❝ Økt grad av behov for hjelp fra psykisk helsevern så ut til særlig å gjelde jenter samt barn og unge med spiseforst­yrrelser

identifise­rt i de inkluderte studiene har betydning på ulike temaområde­r.

Det er varierende grad av forsknings­støtte bak de ulike faktorene vi presentere­r i modellen. Faktorene vil også kunne samspille og forsterke en sårbarhet.

Negative følger. Det var til dels forskjelli­ge sårbarhets­faktorer som gjorde seg gjeldende innenfor de seks tematiske områdene. Dette er hva vi fant om negative følger og faktorer:

→ Økt grad av utsatthet for vold og overgrep så ut til særlig å henge sammen med strukturel­le forhold som arbeidsled­ighet, forhold ved familien som lav sosioøkono­misk status, foreldres vansker med psykisk helse, rus eller kriminalit­et samt barn og unges mangel på trygge arenaer utenfor hjemmet og tilgang til hjelpetjen­ester.

→ Økt grad av problemer i familien så ut til å henge sammen med arbeidsled­ighet, mangel på åpne og tilgjengel­ige sosialog hjelpetjen­ester, manglende sosialt nettverk, stress, sykdom eller rusmiddelb­ruk hos foreldre og adferdsvan­sker eller sorg hos barnet.

→ Økte psykiske vansker så ut til å henge sammen med lavere sosioøkono­misk sta

tus i familien, trangboddh­et, å bo med eneforsørg­er, kjennetegn ved barnet, som tidligere emosjonell­e vansker, født utenfor Norden, tidligere utsatt for overgrep, frykt for smitte og ikke-binær identitet. I tillegg rapportert­e jenter dårligere psykisk helse enn gutter.

→ Økt grad av behov for hjelp fra psy- kisk helsevern så ut til særlig å gjelde jenter samt barn og unge med spiseforst­yrrelser.

→ Økte vansker med skole og skolearbei­d så ut til særlig å gjelde barn og unge som var faglig svake eller hadde lærevanske­r, innvandrer­bakgrunn eller som hadde foreldre med lav sosioøkono­misk status og trange boforhold.

Hva vet vi – og hva vet vi ikke? Så langt, med et kunnskapsg­runnlag primært fra pandemiens første år, kan vi se sårbarhets­faktorer av ganske ulik art, som lav sosioøkono­misk status, spiseforst­yrrelser og LHBTQ+ (kjønnsiden­titet og seksuell orienterin­g).

Det er viktig at vi som samfunn er oppmerksom på sårbarhets­faktorene fremover. Vimå vurdere tiltak som ivaretar de sårbarhets­faktorene som er identifise­rt. Identifise­rte sårbarhets­faktorer vil ha betydning når senere pandemier eller andre type kriser skal håndteres.

Det må forskes videre på pandemiens konsekvens­er.

Noen grupper og temaer er særlig lite studert, som for eksempel de yngste barna, barn og unge med tiltak fra barneverne­t, sosial utvikling hos ungdom, skolevegri­ng samt barn og unges utsatthet for vold.

På noen områder vil konsekvens­ene også først komme til syne etter hvert. Det er nødvendig å ha langsiktig­e perspektiv­er på forskninge­n.

 ?? ?? ⮉ Det må forskes videre på pandemiens konsekvens­er, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsfoto: Berit Keilen, NTB
⮉ Det må forskes videre på pandemiens konsekvens­er, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsfoto: Berit Keilen, NTB
 ?? ??
 ?? Illustrasj­on: FHI ?? ⮉ Bronfenbre­nners modell
Illustrasj­on: FHI ⮉ Bronfenbre­nners modell

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway