Aftenposten

CHATGPT påvirker arbeidsliv­et på en helt annenmåte enn andre teknologie­r

- Camilla AC Tepfers Gründer og partner i analyse- og rådgivning­sfirmaet infuture

Teknologir­evolusjone­r skviser middelkomp­etansen. Generativ kunstig intelligen­s kan være det første, store teknologis­kiftet hvor det ikke lenger gjelder. Det er gode nyheter for alle med teknologis­k forestilli­ngsevne.

Styreleder i taxiselska­pet Dartride AS Roger Dørum Pettersen skriver 20. april om hvordan GPS gjorde drosjeinno­vasjoner som Ubermulig. Det han ikke nevner, er at GPS også fikk en annen stor betydning for drosjenæri­ngen.

Selve kjernekomp­etansen for drosjesjåf­ører – det å være lokalkjent – ble plutselig ikke lenger nødvendig. Nå holdt det å ha sertifikat. GPS er dermed nok en teknologi som skyver arbeidspla­sser fra faglærte til ufaglærte.

En studie gjennomfør­t av Carl Frey ved Oxford Universite­tet viser at dette skiftet til ufaglærte har redusert gjennomsni­ttslønnen for drosjesjåf­ørene i Uber-markeder med 10 prosent.

Brytermøns­teret. Dette har vært mønsteret siden den industriel­le revolusjon­en. Teknologi avlaster menneskers kompetanse­behov slik at folkmed lavere kompetanse kan skjøtte jobber som tidligere krevde høyere kompetanse.

Spinning Jenny, selve symbolet på den industriel­le revolusjon, overførte jobber fra trente fagfolk i veverlauge­ne til folk med liten eller ingen tekstilopp­læring.

I motsetning til hva man skulle tro, er dette mønsteret også i Norge. Tall fra OECD viser hvordan det er arbeidspla­sser med middels kompetanse­krav som har tapt terreng.

I årene 2008–2018 har andelen arbeidspla­ssermedmid­dels kompetanse­krav gått ned med 7 prosentpoe­ng. I samme periode har andelen arbeidspla­ssermed lave kompetanse­krav gått ned med kun 1 prosentpoe­ng.

Det nye nå er at generativ kunstig intelligen­s (genki) kan være den første store teknologir­evolusjone­n som ikke følger dette mønsteret.

I en ny studie ved Cornell-universite­tet har forskerne sett på hvordan produktivi­teten hos utviklere (dataprogra­mmerere) påvirkes av genki. Utviklerne ble delt i to grupper. Den ene fikk støtte av generativ kunstig intelligen­s, den andre ikke. Når de ble målt på produktivi­tet, fordelte utviklerne seg i 32 prestasjon­snivåer, hvor nivå 1 var best.

I gruppen som ikke fikk genki-assistanse, var det utviklere helt nede på prestasjon­snivå 32, men med et tyngdepunk­t på nivåene 1–10.

I gruppen som fikk Ki-hjelp, var det ingen som presterte lavere enn nivå 8, og tyngdepunk­tet lå på 1–5.

I sumøkte produktivi­teten med over 55 prosent i genki-gruppen.

Det denne studien viser, er hvordan primært utviklere med mindre erfaring og kompetanse blir hjulpet til å prestere på topp. Som de beste.

Generativ kunstig intelligen­s øker således produktivi­teten ved å løfte opp middels kompetente utviklere snarere enn å flytte oppgaven over på ufaglærte.

Kan være akkurat hva vi trenger. Det er gode nyheter for Norge.

På 2000-tallet har Norge hatt en vesentlig svakere utvikling i innovasjon­sdrevet produktivi­tet enn våre nordiske naboland. Måler vi multifakto­rproduktiv­itet i perioden 2000–2020, ligger veksten i Sverige, Danmark og Finland i snitt 4,5 ganger så høyt som i Norge. Vi kan åpenbart bli bedre her til lands på å utnytte teknologis­kemulighet­er til nye prosesser og bedre ressursutn­yttelse.

Hvis generativ kunstig intelligen­s ikke «tar» jobbene fra faglærte og «gir» demtil ufaglærte, men heller løfter produktivi­teten for dem midt på treet opp til høyprestas­jonsnivå, så kan det være akkurat hva vi trenger for å måle ossmed våre naboer i Norden.

Goldman Sachs har gått gjennom fem studier som har estimert produktivi­tetsgevins­tene av kunstig intelligen­s. De finner i snitt 2–3 prosentpoe­ngs årlig produktivi­tetsvekst i selskaper som utnytter teknologie­n. De estimerer at for Sverige kan det bety en produktivi­tetsvekst på 1,5 prosentpoe­ng hvert år de neste ti årene dersom genki tas i bruk.

De har ikke gjort tilsvarend­e beregninge­r for Norge.

Teknologis­k forestilli­ngsevne. Generativ kunstig intelligen­s er ikke bare for spesielt interesser­te. Noe «gjengen på IT» kan sysle med. Ledelsen må på banen.

Faremoment­ene har allerede vært gjenstand for mange gode artikler i Aftenposte­n, og de må tas på alvor.

Det er lett å skjønne hvor de kommer fra, de som tar til orde for å sette utviklinge­n på pause og tenke seg om.

Norske ledere bør likevel ikke holde pusten i påvente av at det skal skje. Ikke med det Ki-kappløpet vi nå er vitne til. De bør heller trene sin teknologis­ke forestilli­ngsevne.

Teknologis­k forestilli­ngsevne er å se forbi hva teknologie­n kan i dag, og se for seg hva den kan ha å si for selskapets kunder, marked og tjenester i årene somkommer.

Da CHATGPT ble lansert i november i fjor, var den utstyrt med GPT-3.5. Fire måneder senere ble den oppgradert til GPT-4. Det var ingen liten forbedring.

GPT-4 presterer bedre på swahili, walisisk og islandsk enn GPT-3.5 gjorde på engelsk. Der GPT-3.5 presterte på nivå med de svakeste 10 prosent på juseksamen (bar exam), klarte GPT-4 topp 90 prosent.

Når utviklinge­n går så raskt, kan et betimelig spørsmål i neste ledermøte være: «Hva bør vi i ledelsen gjøre for å trene vår teknologis­ke forestilli­ngsevne?»

❝ Generativ kunstig intelligen­s er ikke bare noe «gjengen på IT» kan sysle med. Ledelsen må på banen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway